Films

De VDS maakt en werkt mee aan films over speelpleinwerk en speelpleinthema's om op een visuele manier te informeren en te inspireren. Aftermovies van trefmomenten, filmpjes gedraaid op onze cursussen... vind je op ons YouTube-kanaal.   


Een dag van een animator in beeld (2017)

Een dag van een animator in beeld

Voor ouders van kinderen, ouders van animatoren, potentiële animatoren... is het soms moeilijk inschatten wat animatoren doen op het speelplein. En onbekend, maakt onbemind. Met dit filmpje, naar aanleiding van de Dag van de Animator, tonen we letterlijk een dag van een animator. Wij volgden Lissa voor één dag op het speelplein van Bornem. Geen 9-to-5-job, dat is zéker! Net zoals 23.000 andere jongeren is zij op een gemiddelde vakantiedag 9,5 uur op het speelplein aan de slag. 70% van hen doet dat zelfs helemaal vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Gewoon, omdat ze het belangrijk vinden. 

Bekijk de volledige film (gratis)


Co-animatoren op het speelplein (2016)

Jongeren met een verstandelijke beperking op het speelplein

In 5 afleveringen volgde het programma '1000 zonnen' Liam en Feline als co-animator van cursus tot op het speelplein. Met het project 'co-animator' geven de VDS en Konekt (Miex), voor het eerst in Vlaanderen, jongeren met een verstandelijke beperking de kans om een erkende cursus animator te volgen en als co-animator aan de slag te gaan.

Bekijk alle afleveringen (gratis)


Op cursus animator (2015)

Wat mag je van een cursus bij de VDS verwachten?

Maak samen met je speelpleinvrienden werk van een plezant en gevarieerd speelaanbod waarin kinderen écht vakantie beleven! Animator worden start met een cursus. Dit filmpje toont wat cursisten mogen verwachten op een cursus animator van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS).

Bekijk de volledige film (gratis)


"GoGoGo Animators!" (2014)

Een film over open speelaanbod uit het oogpunt van de animatoren.

De film is het vervolg op de film "Vakantie? op het speelplein!" (2010). Je ontdekt uit welke elementen een open speelaanbod bestaat en hoe een ploeg animatoren er in de praktijk invulling aan geeft. Je krijgt tips om meer keuze en variatie te implementeren en komt te weten hoe de animatoren van speelplein Olefant (Olen) deze organisatievorm ervaren.

Download de kijkwijzer (gratis) met achtergrondinformatie, info over open speelaanbod en speelplein Olefant. Gebruik de plattegrond en werkvormen om de juiste info uit de film te halen.

Bestel de film  (€ 3,30)


"Project Wild Thing" (2013)

Weg van het scherm, met kinderen weer de natuur in.

Regisseur David Bond maakt zich zorgen over onze kinderen. Ook zijn kinderen zijn schermverslaafd en spelen niet meer buiten. Een hele generatie kinderen vervreemdt langzaam aan van de natuur. In een welgemikte poging kinderen terug de natuur te leren kennen, start Bond een heuse promocampagne op. Hij benoemt hij zichzelf tot marketeer van de natuur. Hij ontwerp een logo en zet, samen met heel wat partnerverenigingen, een grote campagne op waarmee hij de natuur wil “verkopen” aan kinderen en jonge gezinnen. 'Project Wild Thing' is geboren en vindt navolging in landen over de hele wereld met vandaag 1 miljoen views!

Bestel de film
  (€ 13,50)


"Een film over speelaanbod" (2010)

Een film over open speelaanbod uit het oogpunt van de kinderen.

Binnen de vakantiecontext, waarin speelpleinwerk zich afspeelt, is een open speelaanbod volgens de VDS de beste garantie om speelkansen te optimaliseren en elk kind speelplezier te bieden. Het concept berust op keuze én variatie en het aanbod bestaat een combinatie van activiteiten, spontaan spel en speelhoeken. De film legt deze organisatievorm bevattelijk uit in woord en beeld en toont hoe kinderen op speelplein Joepla (Lochristi) een open speelaanbod ervaren. 

Bestel de film
 (uitverkocht)


"Ward" (2011)

Over inclusie op het speelplein

Deze film vertelt het verhaal van speelplein 't Hemelrijk (Zottegem) en heeft als doel (hoofd-)animatoren, speelpleinverantwoordelijken, schepenen en andere mensen uit het jeugdwerk te inspireren en te motiveren om werk te maken van een inclusieve werking. Nu vallen kinderen met een beperking nog vaak uit de boot. "Ward" toont aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk dat het ook anders kan. Een uitdagend, maar realistisch verhaal over hoe je met kleine aanpassingen je werking veel toegankelijker kan maken.

Bekijk de volledige film (gratis)


"Alaboemsasa?! " (2011)

Over meertaligheid op het speelplein

Deze film is een handig hulpmiddel voor de uitwisseling van ideeën over meertaligheid en taalstimulering bij kinderen in de vrije tijd. Taalstimulering kan bijvoorbeeld aan bod komen in de volgende situaties, tijdens het spel en de speluitleg, tijdens vrije momenten en bij het contact met de ouders.

Download het vormingspakket (gratis)
Met een handleiding, stellingen met vragen, voorbeelden van rollenspelen...

Bekijk de volledige film
 (gratis)