27 mrt 2024

Actieplan Asbestafbouw

Vlaamse Regering keurt versterkt actieplan asbestafbouw goed en lanceert meteen ook sectorprotocol voor jeugd- en sportverenigingen

Met het versterkte actieplan wil de Vlaamse regering tegen 2040 een asbestveilig Vlaanderen realiseren waarin je bij het dagelijks gebruik van woningen en gebouwen geen risico meer loopt om asbestvezels in te ademen. Tegelijk keurde de Vlaamse Regering ook het Sectorprotocol ‘Asbestveilige lokale jeugdgebouwen’ goed. Met dat protocol zorgen de OVAM en de verschillende sectorpartners ervoor dat lokale jeugd- en jeugdsportverenigingen kosteloos een asbestattest kunnen laten opmaken voor hun gebouwen en eventueel hun asbestdak of -gevel kunnen laten ophalen. 

Lees meer over speel-infrastructuur

Het vinden van een lokaal, een speelterrein in je buurt, afspraken met andere gebruikers... Om goed te spelen heb je een speelinfrastructuur en uitdagende speelomgeving nodig waar dit mogelijk is én toegelaten wordt.

Benieuwd hoe je daar aan begint? Ontdek er alles over op onze pagina over speelinfrastructuur.


Een gratis asbestattest voor jouw jeugdgebouw

Een eerste stap in het asbestveilig maken van een gebouw, is de opmaak van een asbestattest. Om snel toe te werken naar asbestveilige lokale jeugdgebouwen ondersteunt de OVAM je vereniging hierbij. Werd jouw jeugdgebouw gebouwd vóór 2001? Dan kan je momenteel op kosten van de OVAM gratis een asbestattest laten opmaken voor de jeugdgebouwen waar jullie activiteiten doorgaan. De OVAM heeft hiervoor alvast een budget vrijgemaakt voor (ingeschat) 1.200 locaties. Wil je zeker zijn van jouw plaats? Meld je dan nu aan via deze link: Aanmeldformulier lokale jeugdgebouwen.  

Meer info over alle voorwaarden en regeltjes lees je hier.

Gratis inzameling van asbestcement van het dak of de gevel

Na het opmaken van een asbestattest heb je een duidelijk zicht op welke risicovolle asbestmaterialen er aanwezig zijn in en rond jouw jeugdgebouw. 

Zijn er volgens het asbestattest asbestmaterialen in asbestcement aanwezig zoals golfplaten, dakbedekking of gevelleien? Dan heeft de OVAM ervoor gezorgd dat je daar makkelijk en veilig van kan af geraken. De OVAM komt het asbestcement aan jullie gebouw gratis ophalen! 

Lees zeker de Algemene voorwaarden van het sectorprotocol goed door.

Alle informatie vind je hier.