07 mrt 2018

Jaimie, speelpleinvrijwilliger v/h jaar!

Een vaste waarde sinds 1985

Ter gelegenheid van de Week van de Vrijwilliger verraste de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) en de animatoren van speelplein Hupsekwap Jaimie Aerts met confetti, chocolade én een nieuw fluitje in het dagcentrum waar hij verblijft. Jaimie is 46 jaar maar in zijn hoofd 8 en eeuwig jong. Ondanks zijn mentale beperking is Jaimie sinds 1985 al jaren animator op speelpleinwerking Hupsekwap in Beringen. Iedere dag speelt hij vol enthousiasme met de 5-6 jarigen en tegen de middag staat hij klaar voor zijn vaste dagtaak: de kinderen verzamelen met zijn fluitje. Een ritueel dat hij zelden overslaat. Opvolger van Harold & Ingrid

De voorbije maand ging de VDS op zoek naar de opvolger van Harold en Ingrid als speelpleinvrijwilliger van het jaar. 62 vrijwilligers verspreid over Vlaanderen en Brussel werden genomineerd. Allen ontvangen ze tijdens deze Week van de Vrijwilliger een bedankkaart in hun brievenbus met woorden van lof voor hun inzet en engagement. Eentje in het bijzonder trok de aandacht van de jury en dat was Jaimie! 


Zijn verhaal toont hoe belangrijk vrijwilligers op het speelplein zijn en hoe zinvol vrijwilligerswerk is.

De speelpleinvrijwilliger in cijfers

Volgens de laatste bevraging in 2015 staan er 23000 animatoren op het speelplein. 68% van hen doen dat vrijwillig. Daarnaast heb je nog een heleboel mensen die zich belangenloos inzetten: de bomma die elke dag fruit komt schillen, de papa die steeds klaar staat met auto en aanhangwagen, het kookteam, de oud-animatoren die een handje toesteken tijdens een openspeelpleindag… stuk voor stuk mensen die onbetaalbaar zijn, maar broodnodig opdat speelpleinwerk zijn ambitie waar kan maken. Ervoor zorgen dat 150.000 kinderen elke vakantie, vakantie beleven.“Jaimie helpt onze nieuwe animatoren op weg en is een grote knuffelbeer. Als hij er eens een dag niet is, wordt hij enorm gemist! Hij is degene die iedere middag om stipt 13u fluit en dan maken de kinderen zonder mopperen een prachtige kring. Hij verdient de titel ‘speelpleinvrijwilliger van het jaar’!"

Romanie Smeets | Animator op speelplein Hupsekwap;
Zij en Ward Noels van de jeugddienst namen het initiatief om Jaimie te nomineren.


Week van de vrijwilliger


De Week van de vrijwilliger is een initiatief van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw. Op www.vrijwilligersweek.be kan je een gratis e-card sturen, promomateriaal downloaden, voorbeelden van bedankacties van voorbije jaren bekijken...

Deel foto’s en berichten over de Week van de Vrijwilliger met de hashtag #vrijwilligersweek en #weekvandevrijwilliger.


62 kaartjes!


Jullie nomineerden 62 vrijwilligers om speelplein-vrijwilliger van het jaar te worden. ♥️♥️ Jaimie verrasten we deze week persoonlijk, maar alle andere krijgen sowieso een kaartje met jullie warme woorden!!