Uitbraak coronavirus COVID-19

IMPACT OP ONZE EIGEN DIENSTVERLENING

Op deze pagina, www.speelplein.net/dienstverlening, maken wij voor jou de vertaling van alle coronamaatregelen, -aanbevelingen en-impact op onze eigen dienstverlening.
Deze pagina werd het laatst bijgewerkt op 27/05/2021


Nieuwe jeugdwerkregels

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk volgt en respecteert ten allen tijde de actuele jeugdwerkregels 
(werkjaar / zomer) die naast het ministerieel besluit vastgelegd zijn in draaiboeken. 


Onze actuele aanpassingen (27/05/2021)

Cursusaanbod

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) gooide het 'normale" cursusaanbod tot de zomervakantie 2020 in de prullenbak en koos voor een nieuwe coronaproof formule die leidt tot een erkende stage en attest: "we gaan uit van fysieke cursussen, maar kan en/of lukt dat niet, dan voorzien we een digitaal alternatief per cursus". Elke cursus gaat dus gegarandeerd door. 

Zowel de voorbije krokus- als paasvakantie moesten onze cursussen noodgedwongen digitaal doorgaan. In beide vakantieperiodes werd er steeds 20 uren cursus digitaal voorzien. De overige 30 uren gaan door tijdens een fysieke cursus al dan niet met overnachting afhankelijk van het type cursus. 
Daarnaast hebben we EXTRA cursussen online gezet en het aantal plaatsen op bestaande cursussen opgetrokken. Het is onze wens om waar het kan zoveel mogelijk cursusplaatsen aan te bieden om zoveel mogelijk jongeren de kans te geven voorbereid aan de speelpleinstart te verschijnen.  

 • Wordt je vaccin gepland tijdens de cursus? Dan vragen we je om die afspraak te verzetten naar een moment voor of na de cursus. Dit is een officiële cursus die leidt tot een attest in het jeugdwerk. Omwille van die reden kan je geen vormingsuren missen. Ook niet om je vaccin te laten zetten. 


Ondersteuning ter plaatse: 

 • Vanaf 9 juni sluiten we bij een advies ter plaatse en procesbegeleiding opnieuw fysiek aan. De mogelijkheid om online af te spreken blijft uiteraard ook. Binnen als buiten kan, de voorkeur blijft buiten. Steeds op afstand of mondmasker waar afstand houden onmogelijk is. We vragen hygiënemaatregelen te respecteren en vragen om het lokaal maximaal te verluchten wanneer de afspraak binnen doorgaat.  

 • Ook vorming ter plaatse kan vanaf 9 juni weer fysiek, bij voorkeur buiten. Speelpleinwerkingen kunnen ook nog steeds een digitale vorming aanvragen. Sessiebegeleiders mengen zich nooit onder de aanwezige animatoren / bubbels en behouden minstens 1,5m afstand. Waar afstand houden niet kan, draagt de workshopgever/deelnemer verplicht een mondmasker. Animatoren die vanaf 25/06 tot dezelfde bubbel behoren moeten geen mondmasker dragen. Materiaal wordt gereinigd tussen bubbels of er wordt minstens 3u tussentijd voorzien. Materiaal wordt niet doorgegeven tussen de sessiebegeleider en de deelnemers. 

Er zijn extra zomercursussen en het aantal plaatsen op bestaande cursussen is opgetrokken.

Trefmomenten: studiedagen, uitwisseling, trefdagen... 

De VDS organiseert het hele jaar door in elke provincie info- en trefmomenten gericht op vorming, uitwisseling en ontmoeting voor (hoofd)animatoren, verantwoordelijken en schepenen. Ook deze kunnen weer stilaan fysiek hervatten. We maken echter steeds een doordachte afweging en hanteren als extra hulpmiddel de eventscan CERM en/of CIRM. Als we fysieke momenten organiseren volgen we steeds alle verplichte jeugdwerkregels. Afhankelijk van de aard en de vorm maken we voor elk trefmoment een aparte inschatting en keuze.  

Geen inspiratiebezoeken, wel (speelplein)bezoeken

Inspiratiebezoeken, waarbij we met een auto vol langsheen een aantal speelpleinwerkingen passeren als voorbeeld voor een andere werking... doen we niet. We willen de aanbeveling vanuit de overheid opvolgen om onnodige contacten zoveel mogelijk te mijden. 

Zelf gaan we wel op (speelplein)bezoek. Want corona of niet, we blijven nieuwsgierig naar jullie verhalen en vragen, zeker nu. De fijne babbels en interessante gesprekken inspireren en helpen ons om het aanbod en de dienstverlening van de VDS bij te sturen en af te stemmen op datgene waar speelpleinwerk nood aan heeft. We houden rekening met volgende zaken:

 • We komen niet ongevraagd langs. We nemen op voorhand contact op met ieder individueel speelplein en luisteren of het voor jullie oké is om ons als bezoek te ontvangen. We respecteren hier uiteraard elke beslissing. We weten dat de maatregel is om contact met externen - zeker wat betreft de bubbels - zoveel mogelijk te vermijden. 
 • We ontmoeten elkaar zoveel mogelijk buiten. Als dit niet mogelijk is, houden we ons aan alle nodige maatregelen (afstand van 1,5 meter, waar dat niet kan mondmasker).
 • We houden ons aan alle hygiënemaatregelen (handen wassen voor en na een contact met een speelplein).
 • Indien je als speelplein nog extra verwachtingen hebt, houden we daar rekening mee.
 • Max. 2 mensen komen op bezoek. 


Alles wat betreft onze dienstverlening is onderhevig aan nieuwe en/of vernieuwde maatregelen vanwege de overheid en bijgevolg onder voorbehoud van nieuwe evoluties. Hoe blijf ik op de hoogte v/d maatregelen?

De algemene richtlijnen vanwege de overheid

 1. Blijf thuis als je ziek bent.
 2. Was vaak je handen met water en zeep.
 3. Hou minstens 1,5 meter afstand als je buiten bent.
 4. Beperk je fysieke sociale contacten.
 5. Draag een mondmasker op het openbaar vervoer en op drukke openbare plaatsen.

Je vindt alle actuele informatie over het nieuwe coronavirus Covid-19 op www.info-coronavirus.be. Heb je een vraag over het coronavirus en twijfel je over het antwoord? Dan kan je bellen naar het gratis infonummer 0800 14 689.


VDS blijft bereikbaar

Tijdens de kantooruren kan je de VDS bereiken op het nummer: 015 28 73 90 of je belt rechtstreeks met jouw lokaal ondersteuner

Elke schoolvakantie zijn we 24/7 bereikbaar op het noodnummer 
0494 79 09 65 voor ondersteuning bij een ernstig ongeval, crisis of incident op je speelplein.

Voor specifieke vragen over omgaan met kwetsbare jongeren, kinderen met een beperking in tijden van corona, communicatie met kwetsbare gezinnen...

02 553 41 58 Solidariteitsvraag nu ook fiscaal ondersteund

Wie het inschrijfgeld van jeugdactiviteiten voor de paasvakantie (bv ampen of andere opvanginitiatieven) niet terugvraagt zal nog steeds kunnen rekenen op een belastingvermindering, dat maken De Croo en Dalle op 26/03 bekend.

Omdat veel jeugdorganisaties in financiële problemen zouden komen door de afgelasting van de activiteiten riep minister Dalle, samen met de jeugdorganisaties, ouders op om zoveel mogelijk solidariteit te tonen en inschrijfgeld, indien mogelijk, niet terug te vragen. Deze vorm van solidariteit wordt nu ook fiscaal ondersteund.
Meer lezen ...


Hoe nuttig vind je deze pagina?
Waarmee kunnen we deze pagina aanvullen?
Laat het ons weten.