16 jan 2025

2025: nieuwe regels voor jobstudenten en vrijwilligers

Maximale forfaitaire vrijwilligersvergoeding 2025

Als vrijwilliger kan je een forfaitaire onkostenvergoeding ontvangen voor jouw gemaakte kosten.

De wetgever legt hiervoor een maximum op per dag en per jaar, waar zowel organisaties als vrijwilligers zich aan moeten houden. Voor 2024 gelden volgende maxima:

  • maximum €42,31 per dag 
  • maximum van en €1.692,51 per jaar

Voor je vrijwilligerswerk kan je een vergoeding krijgen, maar dat moet natuurlijk niet. Je kan bedragen vastleggen tussen 0 euro en deze 42,31 euro per dag. Een belangrijke denkoefening die ook verder past in jullie vrijwilligersbeleid, samen met andere motivatoren die het speelplein rijk is.

70% van de jongeren die vandaag op het speelplein staan, zijn vrijwilligers. Zij engageren zich gratis of krijgen een kleine onkostenvergoeding. Gewoon omdat ze het belangrijk vinden, omdat het plezant is, en omdat ze er vrienden maken voor het leven.

Nog een laatste tip: doe je vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties, dan moet je zelf goed in het oog houden dat je zowel het maximum per dag als het maximum per jaar niet overschrijdt. Ondersteun jouw vrijwilligers dus door hen te informeren over de jaargrenzen!


Meer weten over ver-goedingen van animatoren?

Neem er dan onze pagina rond vergoedingen even bij. Wil je er graag een woordje uitleg bij? Neem gerust contact op met je lokale speelpleinondersteuner.

70% VAN DE JONGEREN op het speelplein, zijn vrijwillig aan de slag

Uren voor jobstudenten van 600 naar 475 naar 650

Naast vrijwilligers worden jongeren op het speelplein ook als jobstudent ingeschakeld of via het monitorenstatuut (= 25-dagenregel of een contract tijdelijke tewerkstelling sociaal-culturele sector). In dat geval spreken we van betaald vakantiewerk.

Als student konden jongeren in 2024 600 uren werken, maar vanaf 1 januari 2025 werd dat verminderd tot 475 uren. 

Interessant voor speelpleinanimatoren is dat het monitorenstatuut en studentenwerk twee verschillende tewerkstellingsmaatregelen zijn, die in eenzelfde in kalenderjaar achtereenvolgend cumuleerbaar zijn.

Zo kun je iemand 25 dagen als animator inzetten volgens het monitorenstatuut, en vervolgens nog eens 475 uur als student. In 2021 werd het maximum van 25 dagen uitzonderlijk uitgebreid naar 50 dagen, deze maatregel werd niet verlengd.

Meer hierover vind je op onze pagina over vergoedingen.

 

OPGELET! (4/2/2025)

In het nieuwe Federale regeerakkoord van 31 januari werd besloten om de limiet toch terug te verhogen tot 650 uren. Wanneer deze nieuwe regelgeving zou ingaan en of deze retro-actief wordt uitgevoegd is nog niet geweten. 

Bovenstaande info geldt dus voorlopig, tot de federale uitwerking van de nieuwe regelgeving een feit is.