26 jan 2024

Training speelexpert Loose Parts Play

Loose parts play is spelen met ‘los materiaal’ dat oorspronkelijk niet bedoeld is als speelgoed. Het opent voor kinderen allerlei deuren tot spontaan, creatief en uitdagend spel. Soms individueel, vaak heel sociaal en interactief. Loose parts play is spelen met mogelijkheden, niets wordt alles!

Wil je kinderen op jouw speelplek volop vrij, zelfgestuurd en avontuurlijk laten spelen? Dan is deze training perfect voor jou!

Filosofie en geschiedenis, een nulmeting doen, materialen verzamelen en stockeren, spelen met loose parts ondersteunen, veilig genoeg spelen, loose parts een plek geven in jouw visie, speelbeleid of leerplan: het komt allemaal aan bod!

We begeleiden je van visie tot praktijk:  

 • Je maakt een nulmeting van de speelkansen op je speelplek zodat je na de  training de impact van loose parts play zichtbaar kunt maken.  
 • Je ontwikkelt een visie op spelen met loose parts, die aansluit bij je eigen  (speel)beleid, leer- of ontwikkelplan.  
 • Je vertaalt dit naar de praktijk met concrete werkvormen, checklists en  stappenplannen.  
 • Je betrekt kinderen, teamleden, ouders en de buurt om samen tot een  gedragen verandering te komen.  
 • Je zorgt voor inbedding in je beleid zodat je deze heerlijke manier van spelen  nog jarenlang verder kan waarmaken.

JE KRIJGT

 • Een uitgebreide digitale leeromgeving. Deze staat vol video’s, concrete werkvormen en checklists, achtergrondinformatie en praktijkvoorbeelden. Een online naslagwerk waar je een jaar lang alles uit mag gebruiken! In je eigen werkboek houd je al je inzichten eenvoudig bij.
 • 5 online uitwisselsessies met deelnemers uit België en Nederland. Tijdens deze sessies verdiepen we de inhoud uit de online leeromgeving. We delen praktijkverhalen uit België en Nederland, bespreken samen uitdagingen en wisselen successen uit!
 • 2 individuele coachings. De digitale 1-op-1 coaching gaat dieper in op jouw praktijksituatie en de uitdagingen die je onderweg tegenkomt. Stel ons al je vragen!

VOOR WIE?

 • Werk je op een plek waar kinderen tussen 2,5 en 12 jaar buitenspelen? Een school, een speeltuin of speelpleinwerking, een kinderopvang of andere plek: alles kan!
 • Wil je loose parts play introduceren, testen en een blijvende plek geven in je (speel)aanbod? Wil je inzichten uitwisselen met andere spelers uit België en Nederland?
 • Wil je jouw team, de kinderen en hun ouders meenemen in deze fascinerende manier van spelen?

Word dan Speelexpert Loose Parts Play!

Info en inschrijvingen

Schrijf je in via www.loosepartsplay.be/speelexpert Na inschrijving nemen we telefonisch contact met je op voor een korte kennismaking en om wederzijdse verwachtingen te toetsen. Daarna ontvang je een factuur, na betaling is jouw inschrijving definitief. Na het afronden van de training ontvang je een deelnamebewijs.

Loose parts watte?

Loose Parts Play draait om spelen met materiaal met een open einde, dat kinderen zelf invullen, vastpakken, verzamelen, verplaatsen en ontdekken. Geen klassiek speelgoed, maar alles wat in de echte wereld te vinden is.  Ontdek er alles over op onze pagina over speelkansen vanuit materiaal.


Over Speelmakers

Speelmakers gelooft in de unieke kracht van spelen. Ze willen kinderen rijke speelkansen bieden. Dat doen ze door organisaties, professionals en ouders te inspireren en actief te ondersteunen. Met training, advies en begeleiding. Van beleid tot praktijk. Overal waar kinderen zijn.