25 jan 2024

Maximale forfaitaire vrijwilligersvergoeding 2024

Als vrijwilliger kan je een forfaitaire onkostenvergoeding ontvangen voor jouw gemaakte kosten.  

De wetgever legt hiervoor een maximum op per dag en per jaar, waar zowel organisaties als vrijwilligers zich aan moeten houden.  

Voor 2024 gelden volgende maxima:  

  • maximum 41,48 euro per dag
  • maximum van 1.659,22 euro per jaar

Voor je vrijwilligerswerk kan je een vergoeding krijgen, maar dat moet natuurlijk niet. Je kan bedragen vastleggen tussen 0 euro en deze 41,48 euro per dag. Een belangrijke denkoefening die ook verder past in jullie vrijwilligersbeleid, samen met andere motivatoren die het speelplein rijk is.

70% van de jongeren die vandaag op het speelplein staan, zijn vrijwilligers. Zij engageren zich gratis of krijgen een kleine onkostenvergoeding. Gewoon omdat ze het belangrijk vinden, omdat het plezant is, en omdat ze er vrienden maken voor het leven.    

Nog een laatste tip: doe je vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties, dan moet je zelf goed in het oog houden dat je zowel het maximum per dag als het maximum per jaar niet overschrijdt. Ondersteun jouw vrijwilligers dus door hen te informeren over de jaargrenzen!


Meer weten over ver-goedingen voor vrijwilligers?

Neem er dan onze pagina rond vergoedingen even bij. Wil je er graag een woordje uitleg bij? Neem gerust contact op met je lokale speelpleinondersteuner.

Vlaanderen vrijwilligt.be

Het originele nieuwsbericht met de bedragen voor 2024 vind je terug op de site van Vlaanderenvrijwilligt.be. 

70% VAN DE JONGEREN op het speelplein, zijn vrijwillig aan de slag