02 feb 2023

VDS zegt JEZ!

#Iedereenanimator 

JEZ! zal de komende weken geld inzamelen voor zo'n 200 organisaties,
waaronder de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk.

Met ons project #iedereenanimator willen we onze cursussen animator voor iedereen toegankelijk maken.

Waar gaat het geld naartoe?

Wanneer we genoeg geld inzamelen, organiseren we opnieuw cursussen voor anderstalige nieuwkomers. Daarvoor hebben we helaas een grote som nodig, namelijk €50.000.

Halen we dat bedrag niet, dan gaat het ingezamelde geld integraal naar ons solidariteitsfonds.

Dankzij dat fonds kunnen jongeren die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming mee op onze cursussen en verdiepingsweekends aan de helft van de prijs. Momenteel doet meer dan 7 procent van onze deelnemers beroep op dit fonds, wat wilt zeggen dat we hier jaarlijks €14.000 voor nodig hebben.

Meer over de goede doelen-actie van JEZ!

De komende weken zullen de deelnemende organisaties zo veel mogelijk geld inzamemelen voor hun projecten. Daarnaast zal ook de organisatie achter JEZ! heel wat acties op poten zetten om hun JEZ!-fonds te spijsen. Dit fonds wordt aan het einde verdeeld over de deelnemende projecten.

Tot slot komt er net voor de Paasvakantie ook een heuse JEZ!-feestweek. Van 27 tot 31 maart zal de JEZ!-boot uitvaren naar 5 steden & gemeenten. Deze unieke boottocht start op 27 maart in Brugge, vervolgens varen ze naar Deinze, Aalst, Boom & Antwerpen. Qmusic zal de hele week live radio maken van op de boot, en op elke plek waar de boot aanmeert zal op de kade een festival met heel wat animatie plaatsvinden. Op 31 maart wordt het einde van de JEZ!-feestweek met een slotmoment op VTM.


Steun on project!

Onze actie steunen kan op verschillende manieren. We lijsten ze voor je op:

1. Doe een gift

Via deze link kan je een gift doen. Het volledige bedrag komt dan bij onze organisatie terecht. Meer nog: JEZ! verdubbelt elke gift. Het is te zeggen, wanneer we meer dan €2.500 inzamelen, verdubbelen ze ons ingezamelde bedrag. We gaan er uiteraard alles aan doen om die kaap te bereiken! 

Zijn giften fiscaal aftrekbaar?

Giften aan ons project zijn helaas niet fiscaal aftrekbaar. Bedragen die je doneert aan het JEZ!-fonds zijn wel fiscaal aftrekbaar. Deze giften komen echter terecht in de grote pot die aan het einde verdeeld wordt over alle projecten. Aangezien er 200 organisaties deelnemen, zal slechts een beperkt deel van dat geld bij ons terecht komen. Wil je specifiek ons project steunen? Doe je gift dan zeker via onze link.


JEZ! verdubbelt het ingezamelde bedrag: €1 schenken = €2 voor de VDS

2. Koop geborduurde badges - Bestellen niet meer mogelijk!

JEZ!, dat staat voor Jong en Zot, Jong en Zelfzeker, Jong en Zorgzaam, Jong en Zo veel meer dus. Voor ons staat het vooral voor 'Jong en Zot van spelen'. We zijn er namelijk van overtuigd dat alle animatoren bindt: een liefde voor goed spelen!


Die leuze willen we dan ook zien schitteren op alle animatorentruien in Vlaanderen en Brussel. Daarom maakte we een - letterlijk - schitterende badge. Wanneer je met deze geborduurde badge in het donker komt, verschijnt er namelijk een glow in the dark mannetje.


De geborduurde badges kosten €4 per stuk. Koop je er 10 of meer? Dan zakt de prijs naar €3,50 of zelfs €3. In de prijs zitten de verzendkosten steeds inbegrepen.

Dankzij iBadge houden we de productieprijs zo laag mogelijk.

Bestellen kon t.e.m. 1 maart

Hoe bestellen?

Bestellen kan via deze link tot en met 1 maart. Daarna is het niet meer mogelijk om deze badges aan te kopen. We vragen je om meteen te betalen. Zo hebben wij het beste zicht op hoe onze solidariteitsactie loopt.

Je kan badges bestellen voor jezelf, voor jou en je vrienden of zelfs voor je hele animatorenploeg. We sturen de bestelling in de week van 27 maart naar een door jou gekozen adres.

Nog vragen? Stuur een mailtje naar luna@speelplein.net


3. Doe zelf een actie

Niet alleen wij kunnen acties op poten zetten om ons fonds te steunen. Iedereen die wil, kan een actie registreren om ons project te steunen. Organiseer een wafelenbak, ga van deur tot deur met knutselwerkjes of installeer een grimeerstand op jullie lokale markt. 

Hoe?
  • Registreer een actie via deze link.
  • Geef ons een seintje via luna@speelplein.net, we weten namelijk graag wie onze fantastische weldoeners zijn!

Yana en Fraidun op de radio

Fraidun vluchtte weg uit Afghanistan toen hij 14 jaar oud was. Enkele jaren later kwam hij bij ons op cursus. Nu is hij 17 en animator op het speelplein van Turnhout. Dat doet hij zo graag dat hij afgelopen zomer week na week toezei om toch nog wat langer te blijven.

Van de 200 projecten koos JEZ! het verhaal van Fraidun om een radiospot mee te maken. We pikten hem op en gingen naar de studio!


Wat is JEZ!?

JEZ! is als opvolger van Rode Neuzen Dag het nieuwe jongerencollectief waar VTM, Qmusic, HLN en Belfius hun schouders onder zetten. Het collectief wil jongeren een stem en een gezicht geven in de maatschappij door het maken van content en het organiseren van acties en fundraising. 

JEZ! richt zich op iedereen die Jong en Zot is maar ook Jong en Zelfzeker, Jong en Zorgzaam. Jong en Zoveel meer dus!


De Nieuwe Animatoren

De afgelopen twee jaar organiseerden we verschillende cursussen op maat van anderstalige nieuwkomers.  


Op die manier wilden we hen toeleiden richting de animatorenploeg van de lokale speelplein- en jeugdwerkingen, en een erkend attest van animator in het jeugdwerk.

Meer info


Solidariteits-fonds

Sinds 2015 heeft de VDS een solidariteits­fonds. Dankzij dit fonds betalen jongeren die recht hebben op verhoogde tegemoet­ koming slechts de helft van het inschrijvingsgeld voor onze cursussen en verdie­pingsweekends. 


Na de coronajaren merken we dat er meer dan ooit beroep gedaan wordt op het solidariteitsfonds.

Sinds 2021 gaan meer dan 7 procent van onze cursisten mee aan de helft van de inschrijvingsprijs.

Afgelopen jaar kostte dit ons als organisatie €14.000.

Meer info


Co-animator

Sinds een 5-tal jaar kunnnen jongeren met een verstandelijke beperking mee op onze cursussen animator. 

Eén van die co-animatoren is Evy. Evy ging enkele jaren geleden mee op animatorcursus voor een traject tot co-animator.


"Het was heel interessant en ik heb veel bijgeleerd, er waren toffe cursusgevers en toffe cursisten!", aldus Evy

Meer info