22 dec 2022

KINIWA

Nieuwe website ondersteunt jeugdwerkers in aanpak kindermishandeling


Op 13 december lanceerde het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling samen met ministers Dalle en Crevits een nieuwe aanpak bij kindermishandeling voor het jeugdwerk. Deze nieuwe aanpak kreeg de naam KIMIWA en moet jeugdwerkers ondersteunen wanneer ze zich vragen stellen over de situatie waarin kinderen en jongeren opgroeien.

Het VECK schat dat vandaag 1 op de 8 kinderen te maken krijgt met kindermishandeling. Dit kan gaan over fysiek, psychologisch of seksueel geweld, maar ook verwaarlozing of het getuige zijn van partnergeweld.

Het jeugdwerk ontvangt jaarlijks ongeveer 1 miljoen kinderen en jongeren, 185 000 daarvan binnen het speelpleinwerk. Het is een van de belangrijke plekken waar kinderen zichzelf kunnen ontdekken en fijne momenten kunnen beleven. Het is voor hen een fijne plek, ook wanneer het thuis moeilijker gaat.


Je hoeft geen held te zijn, met jouw eigen krachten kan je voor een kind veel betekenen. Dat is het centraal uitgangspunt van kimiwa

De vier basiskrachten

KIMIWA staat voor Kindermishandeling, wat is dat? Wat kan je doen? 
KIMIWA betekent in het Japans ook 'en jij?'. Wat kan jij als speelpleinanimator doen als je geconfronteerd wordt met een verontrustende thuissituatie? 

KIMIWA gidst jeugdwerkers door hun verschillende krachten en duidt vaak voorkomende valkuilen in de omgang met kindermishandeling. Kinderen die in een verontrustende thuissituatie zitten zien betekent al heel veel voor hen. Via kleine stappen en samenwerking kan er veel.

De vier basiskrachten die KIMIWA centraal zet en die elke jeugdwerker in zich heeft zijn:

KIMIWA bestaat uit richtlijnen, ondersteunende materialen en samenwerkingsafspraken voor het jeugdwerk. Alle info wordt uiteengezet en actueel gehouden via de website www.kimiwa.be. Daarnaast zijn er vormingsinitiatieven voor jeugdwerkers en aanspreekpersonen integriteit.

Partners

KIMIWA is een project in opdracht van het Agentschap Opgroeien, Vlaams Minister van Welzijn en Vlaams Minister van Jeugd. Het project is uitgevoerd door het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling, in samenwerking met Departement Jeugd, De Ambrassade, Tumult, Pimento, Uit De Marge, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk, Scouts en Gidsen Vlaanderen, hulplijn 1712, Vertrouwenscentra Kindermishandeling en NuPraatIkErover.be.

Meer weten?

Stuur een mailtje naar Anna Defossez, coördinator KIMIWA bij het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling.

Kimiwa

Benieuwd? Neem eens een kijkje op de website!