05 jul 2022

Fotowedstrijd - #speelpleinshot

Een beeld zegt meer dan duizend woorden.
Soms stralen foto's zelfs zoveel speelplezier uit, dat je er spontaan van glimlacht.

Deze zomer gaan we op zoek naar leuke speelpleinfoto's binnen 3 categorieën met net dat tikkeltje extra!

 1. Kleuters
 2. Fantasie en inkleding
 3. Speelse evaluatievormen

Daarnaast zoeken we dit jaar ook naar de leukste foto binnen de categorie 'avontuurlijk spelen met materiaal dat op een andere manier wordt gebruikt dan waar het bedoeld voor is'. 

Neem ons mee tijdens je werking, deel foto's op Instagram met de hashtag #speelpleinshot en toon ons hoe leuk het is op jouw speelplein. Bovendien maak je kans op je eigen foto in posterformaat. De winnaar binnen de categorie avontuurlijk spelen krijgt daarenboven ook een fotograaf op bezoek! Tijd voor een nieuwe poster in je bureau, animatorlokaal, jeugddienst!


GEZOCHT: COOLE FOTO'S OP INSTAGRAM VIA #SPEELPLEINSHOT

Verloop van de wedstrijd
 • Deel jouw foto's van 1 juli t.e.m. 27 juli via Instagram met de hashtag #speelpleinshot.

 • Van 28 juli t.e.m. 31 juli komen alle ingestuurde foto's online via Facebook en kan je 4 dagen stemmen op jouw favoriete foto's. Stemmen doe je d.m.v. een foto te liken. De foto's met de meeste likes ontvangt deze foto in groot posterformaat!

 • Op 2 augustus maken we de winnaars bekend. Elke categorie heeft 1 winnaar. Een onafhankelijke jury beslist over de winnaar van de avontuurlijke foto! 

 • Niet gewonnen? Niet getreurd, wie weet krijgt jouw foto wel een plekje in één van onze magazines, op onze website of social media.
Wedstrijdreglement

1. Opzet van de wedstrijd

Vlaamse Dienst speelpleinwerk vzw daagt speelpleinen deze zomer uit om hun leukste speelpleinfoto's binnen 4 categorieën (avontuurlijk spelen, kleuters, fantasie en inkleding, speelse evaluatievormen) openbaar te delen op Instagram met de hashtag #speelpleinshot. De beste foto per categorie wordt telkens door VDS vzw beloont met een prijs.

2. Verloop van de wedstrijd

Om mee te doen met een Instagramwedstrijd volstaat het om de foto te posten op Instagram, vergezeld van de hashtag #speelpleinshot. Het is belangrijk dat we je foto kunnen zien. Daarom zijn er twee manieren om geldig deel te nemen:

 • Je Instagram-account is openbaar
  Dan hoef je enkel de hashtag #speelpleinshot in de beschrijving van je foto toe te voegen en klaar. Alle foto's met de tag #speelpleinshot doen dan automatisch mee.
 • Je Instagram-account is privé
  Post je foto op een openbare Instagram-account, bijvoorbeeld die van jouw speelplein. Vermeld naast #speelpleinshot ook de Instagram-handle van de fotograaf in de beschrijving. Indien je niet beschikt over een Facebookprofiel, kan je de foto ook insturen via

Alle foto's worden vanaf 28 juli per categorie op de Facebookpagina van VDSvzw geplaatst. De 3 speelpleinfoto's (één foto per categorie) met de meeste likes op 31 juli om 23:59, winnen de fotowedstrijd. De avontuurlijke foto wordt gecontacteerd door VDSvzw na het besluit van de jury. 

3. Duur van de wedstrijd

Speelpleinfoto's kan je uploaden op Instagram vanaf 1 juli tot en met 27 juli 2022 en moeten gemaakt zijn tijdens de werking van je speelplein in de periode juli 2022. Vanaf 28 juli (00u00) doen je foto's niet meer mee aan de wedstrijd. Dan worden alle foto's op de Facebookpagina van VDS geplaatst om te stemmen.

Op 28 juli plaatsen we alle ingezonden foto's online op de Facebookpagina van VDS. Stemmen op je favoriete foto's doe je d.m.v. een foto te liken op Facebook. Iedereen kan één of meerdere foto's liken in deze 3 categorieën. Stemmen kan t.e.m. 31 juli 23:59.

De winnaars van de 3 categorieën maken we bekend via Facebook op 1 augustus 2022. Volg dus zeker de Facebookpagina van VDS om op de hoogte te blijven. De avontuurlijke winnaar krijgt dit te horen na het besluit van de jury. 

4. Aantallen

Op het aantal Instagramfoto's dat je deelt met de hashtag #speelpleinshot staat geen maximumaantal.

5. Foto: onderwerp en technische aspecten

De speelpleinfoto's die je instuurt moeten foto's zijn over het speelplein deze zomer, met kinderen en/of jongeren die de sfeer van het speelplein uitstralen binnen één van de 3 vastgelegde categorieën. De bijschriften bij de foto zijn enkel ter illustratie, de foto moet voor zichzelf spreken. 

De foto's mogen bewerkt zijn met apps. Ook bijsnijden, spiegelen, in zwart/wit zetten, collages maken is toegestaan.

6. Prijzen

VDS vzw deelt 4 prijzen uit. Binnen elke fotocategorie is er één winnaar. De  winnaars winnen hun ingezonden foto die de meeste likes haalt, op posterformaat. De winnaar van de avontuurlijke foto krijgt daarenboven ook een fotograaf op bezoek. 

De prijzen worden opgestuurd naar een adres naar keuze. Na de wedstrijd wordt contact opgenomen met de 4 winnaars.

7. Organisator - Aanpassingsrecht

Iedereen die deelneemt, wordt gevraagd dit reglement te onderschrijven.

VDS vzw is de organisator van deze wedstrijd en kan dit reglement ten allen tijde aanpassen. VDS vzw neemt ook beslissingen bij geschillen. Aanpassingen worden via de website www.speelplein.net gecommuniceerd.

8. Publicatierecht

De foto's die je instuurt kunnen door de VDS vrij gebruikt worden onder het creative commons licentiesysteem. Foto's mogen door de VDS zowel online als in eigen drukwerk gebruikt worden, met vermelding van de juiste bron.

Als deelnemende organisatie zorg je ervoor dat je toestemming hebt om die foto te maken, te publiceren en in te zenden voor de wedstrijd, van iedereen wie op de foto afgebeeld staat. Dat wil ook zeggen dat de ouders van de minderjarigen die op de foto te zien zijn, akkoord zijn met de publicatie. Lees hier meer over GDPR.

9. Wat bij niet naleven van het reglement?

Bij fraude heeft VDS vzw het recht om organisaties te diskwalificeren. Onder fraude verstaan we foto's insturen die je niet zelf gemaakt hebt zonder de fotograaf te vermelden, foto's van het jaar ervoor gebruiken,...

10. Nog vragen? 

Stuur een mailtje naar  

Speelidee.be

Inspiratie nodig om knotsgekke en vooral niet vanzelfsprekende dingen te doen met materiaal? Via de nieuwe poster van speelidee.be ontdek je inspiratie hoe dit kan!