09 sep 2021

Terugblik op een geslaagde campagne

Na een jaar uitstel, omwille van corona, lanceerde de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vanaf mei tot half augustus de campagne: 'speelplein, iets voor jou'. In dit bericht blikken we terug op een geslaagde campagne.   

Een positieve campagne over speelpleinwerk

Vanuit lokale speelpleinverantwoordelijken kwam in 2018-2019 de vraag naar een positieve campagne over speelpleinwerk. Niet zozeer om meer kinderen te bereiken, maar wel om het imago en de eigenheid, datgene waar speelpleinwerk voor staat en waarin het zich onderscheidt te verduidelijken. De campagne moest speelpleinwerk als methodiek en vrijetijdsoptie bij een breed publiek (vnl. jonge ouders) bekender maken en de unieke voordelen ervan voor kinderen en ouders in de verf zetten. In 2020 onderschrijven 150 speelpleinorganisatoren de campagne. 


3000 ouders bezochten de campagnewebsite. 75.000 T-Shirts met een kaartje over speelpleinwerk gingen bij JBC over de toonbank. 148.000 mensen zagen onze campagne op sociale media passeren.

Een campagnewebsite met alle info op 1 plek

April 2020. Alles stond klaar om de campagne te lanceren, maar het virus maakte de zomer van 2020 erg onzeker en we besloten om de campagne een jaar uit te stellen. In mei 2021 ging speelplein.net/ietsvoorjou online. Op deze plek ontdekken ouders via foto's, video's en korte stukjes tekst:

  • wat speelpleinwerk en de visie achter speelpleinwerk is;
  • wat de voordelen ervan zijn voor kinderen en ouders;
  • waar ze werking in hun buurt kunnen vinden.

De website is in 4 talen beschikbaar (Nederlands, Frans, Engels en Arabisch) en blijft ook na de campagne bestaan om ouders te informeren. Inmiddels bezochten bijna 3000 ouders deze website. Goed om weten is dat de gemiddelde ouder meer dan 5 minuten op deze pagina rondkeek. Daaruit kunnen we besluiten dat bezoekers oprecht interesse toonden. 


Ouders aan het woord op sociale media

Op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin lieten we elke week een andere ouder aan het woord over waarom hij/zij voor speelpleinwerk kiest. We spraken ouders spontaan aan bij de speelpleinpoort op verschillende speelpleinen. Het leverde eerlijke, korte verhaaltjes op die de voordelen en het belang van speelpleinwerk voor kinderen en ouders mooi wisten te versterken. We kozen ervoor om bij 3 van de 8 filmpjes te betalen zodat ze zeker terecht zouden komen bij de door ons geselecteerde doelgroep: nl. jonge ouders. De filmpjes bereikten volgens de statistieken +/-90.000 mensen. 


86.000 speelkleren in de rekken bij JBC

We slaagden erin om JBC als partner te overtuigen om mee te werken aan de campagne. Zij de winst (en het risico), wij de boodschap. Binnen de betaalbare collectie ‘Besties’ mocht de VDS zelf 12 speelse T-shirts ontwerpen met in elk kledingstuk een hangtag. Daarop stond informatie over speelpleinwerk en een link naar de campagnewebsite met de mogelijkheid om een gratis dagje speelplein te proberen.

75.000 van 86.000 speelkleren gingen over de toonbank! Een veelvoud aan klanten ontving het JBC-magazine waarin de collectie en speelpleinwerk werd voorgesteld. 800 ouders kwamen op basis van de hangtag een kijkje nemen op speelplein.net/ietsvoorjou. Evenveel mensen klikten via sociale media door naar de campagnewebsite nadat het bericht op sociale media 30x gedeeld werd. Bijna 100 ouders boekten een gratis dagje speelplein voor hun kroost om een keer te proberen... 

Door een miscommunicatie bij JBC werd er slechts in de helft van de speelkleren een hangtag aangebracht. Erg jammer! Als rechtzetting ontvingen geregistreerde klanten die een kledingstuk uit onze collectie kochten nadien de informatie rond de campagne via een gerichte mail vanuit JBC. 


3 commercials, verrassend speels!

Via drie betaalde promofilmpjes met de titel 'speelpleinwerk, verrassend speels!' gaven we een breder publiek op een ludieke, speelse manier de essentie mee over speelpleinwerk: 

Joepie vakantie! Synoniem voor niets moeten. Je goesting doen! Toch!? Achter spelen op een speelpleinwerking zit een visie: de kracht van je goesting doen: volop spelen, ontspannen, ontdekken... alleen of met vrienden, op je eigen tempo. Dat is écht vakantie beleven. Dat maakt gelukkig en gezond. Daar geloven we in, daar staan we voor. Op het speelplein zijn we altijd op zoek naar speelkansen, ook wanneer je het niet verwacht!

www.speelplein.net/ietsvoorjou
Je beleeft er vakantie!

De filmpjes bereikten +/- 50.000 mensen en leverde 500 kliks op richting de campagnewebsite. 


Doe het met flair!

Op 29 mei lanceerden we een online (flair-)test waarin ouders op zoek konden gaan naar welk speeltype hun kind is met de boodschap: Op het speelplein vind je speelbeesten in alle soorten. Elk kind is anders. Dat weten we. We voorzien dan ook voor ieder wat wils! We zetten volop in op keuze, vrijheid en variatie. Animatoren zijn geen leiding, maar begeleiding. Ze zorgen voor een 'warme' omgeving, hebben oog voor élk kind en spelen mee! 

De test wordt op sociale media héél vlot gedeeld. Na 1 dag vulen 1.000 mensen de test volledig in. Op 3 dagen tijd lokt de test 600 ouders naar de campagnewebsite.   


Speelpleinwerk, sterk merk!

Het was de eerste keer dat de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk een campagne van deze omvang opzette om op een positieve manier speelpleinwerk als methodiek en vrijetijdsoptie bij een breed publiek bekender te maken. Het was een uitdaging om met beperkte middelen, €10.000 gespreid over 3 jaar, en beperkte personeelsinzet zoveel mogelijk jonge ouders te bereiken. Niet in minst in volle coronatijd en gelet op het feit dat we geen database hebben met persoonlijke gegevens van ouders (van speelpleinkinderen) die we anders rechtstreeks zouden kunnen bereiken.  

De evaluatie leert ons dat er zeker zaken beter konden. Dat we hier en daar kansen hebben laten schieten. Die inzichten nemen we zeker mee naar volgende campagnes. Maar we mogen anderzijds erg trots zijn op het resultaat. Samen met alle lokale werkingen hebben we de voorbije weken en maanden speelpleinwerk op een positieve manier onder de aandacht gebracht. Los van het aantal mensen dat de website bezocht, heeft de campagne het positief imago van speelpleinwerk bij een groot publiek verder versterkt. Afgaande op onze uitgebreide analyse mogen we ervan uitgaan dat meer ouders speelpleinwerk kennen, weten waarvoor speelpleinwerk staat en zich bewuster afvragen of speelpleinwerk ook iets is voor hun kinderen.  

De campagnewebsite op zich blijft ook een handig instrument in de toekomst om (anderstalige) ouders te informeren en koppelen we standaard aan onze speelpleinzoeker die jaarlijkse door zo'n 10.000 unieke bezoeker wordt geraadpleegd. Filmpjes en foto's zullen ook na de campagne verder gebruikt worden in vorming, tijdens onthaalmomenten... Hiermee krijgt de inhoud van de campagne beslist nog een 2e leven.    



Bedankt!

  • We danken alle lokale speelpleinwerkingen die samen met ons de boodschap hebben uitgedragen in kleine en grote acties, via sociale media met eigen en gedeelde berichten. Om ons klankbord te zijn bij de voorbereidingen.
  • We danken onze VDS-vrijwilligers die in hun eigen vrije tijd de campagne inhoudelijk mee hebben vormgegeven, teksten hebben vertaald... In het bijzonder Renze Vuye die als stagiair communicatie 5 maanden achter de schermen hard heeft gewerkt aan deze campagne.
  • De collega's die elk vanuit hun takenpakket de campagne mee op de kaart hebben gezet.  
  • Onze partner JBC om in het verhaal van speelpleinwerk te geloven.
  • Videografen Sander, Fien en Caldeira voor het inblikken van de film, commercials en interviews met ouders.
  • Animator Peter Hens en speelplein De Speelkriebel in Duffel als decor voor onze speelpleinfilm.
  • Sofie Willems voor haar marketing, content en copywritingadvies... zonder haar had deze campagne er helemaal anders uitgezien. 

Meer campagnes?


De Vlaamse Overheid heeft onze begin dit jaar onze nieuwe beleidsnota 2022-2025 ontvangen. Daarin lees je al onze ambities en doelstellingen die we de komende jaren willen realiseren. Ook nieuwe campagnes zijn daarin opgenomen (bv. rond animator worden op het speelplein). In de tweede helft van september 2021 weten we pas met zekerheid hoeveel subsidies de Vlaamse Overheid aan onze organisatie zal toevertrouwen. Afhankelijk daarvan zullen de ambities en doelstellingen in de loop van het najaar worden bijgesteld. We hopen alleszins dat de Vlaamse Overheid de meerwaarde van dit soort campagnes ook in de toekomst naar waarde blijft schatten.