20 feb 2020

Fris cijfermateriaal voor je speelpleincommunicatie

Vanochtend maakte imec de nieuwe Digimeter-cijfers bekend voor Vlaanderen. De onderzoekers deden in het najaar van 2019 een bevraging bij een representatief staal van 2754 Vlamingen (15+) over hun mediabezit en -gebruik. En al die cijfers goten ze traditiegetrouw in een lijvig rapport.

Een kort overzicht

Facebook is nog altijd populairder dan Instagram, ook bij jongeren

Instagram groeit een beetje verder door in Vlaanderen: van 37% naar 44% actieve (maandelijkse) gebruikers, maar wij hadden eigenlijk een grotere stijging verwacht.

Het Facebook-gebruik stijgt nog steeds: 78% van de Vlamingen is nu een actieve gebruiker. Vorig jaar was dat nog 74%. Die groei kan opnieuw verklaard worden door de groei bij 65-plussers. Daar zien we een stijging in Facebook-gebruik van maar liefst 15% in vergelijking met 2018.

Bij de 35-44-jarigen zien we dan weer een voor het tweede jaar op rij een daling in het gebruik: sinds 2017 zijn er daar 11% minder actieve gebruikers.

Bij de 16-24-jarigen gebruikt nog altijd 76% van de 16-24-jarigen dagelijks Facebook. Instagram komt dichterbij en strandt op 74% dagelijkse gebruikers in die categorie.


Tik Tok breekt nog niet door, Snapchat komt terug

Tik Tok kan 3% van de Vlamingen bekoren. De piek in gebruik zit logischerwijs in de categorie 16-24 jarigen. Snapchat maakt een opmerkelijke comeback (dankzij de rebranding van het afgelopen jaar?) Bij de jongste leeftijdsgroep 16-24 stijgt aantal dagelijkse gebruikers opnieuw van 39% in 2018 naar 48% in 2019. Beide netwerken worden wel nog altijd nauwelijks gebruikt bij 25-plussers.

Let op: hou in het achterhoofd dat het Digimeteronderzoek pas loopt vanaf 16 jaar. 


SMS is nog altijd populairder dan WhatsApp en Messenger

De SMS is aan een lange doodsstrijd bezig, maar geeft zich niet zomaar gewonnen. Het dagelijks gebruik van SMS zakt nu onder de 50%: slechts 45% stuurt nog elke dag een sms. Maar dat is nog altijd meer dan het aantal Vlamingen dat dagelijks WhatsApp gebruikt (44%) of Messenger (39%)

Het dagelijks WhatsApp-gebruik is het grootst bij 25-34 jarigen (stijgt van 60 naar 69%). Messenger is het populairst bij 16-24 jarigen (gaat van 75% naar 74%). WhatsApp breekt bij een jongere doelgroep nog altijd niet door. Het percentage dagelijkse gebruikers draait in die leeftijdscategorie nu al 3 jaar rond 37%.

 



Meer over doelgericht communiceren


Als speelplein communiceer je heel wat met kinderen, animatoren, ouders, het beleid, buren, de schepen… het bepaalt voor een groot deel je imago, je relaties en de zichtbaarheid van je speelplein. Op deze plek verzamelt de VDS alle info over doelgericht communiceren