22 jan 2020

Congres 2020 - Diversiteit in de ploeg


Animatorenploegen worden, net als de hele maatschappij, steeds diverser. Dit biedt kansen én ook heel wat uitdagingen. We bekijken hier hoe we die kansen ten volle kunnen benutten. Daarnaast staan we stil bij mogelijke drempels en hoe je om kan gaan met spanningen in de ploeg. En hoe zorg je voor een betere doorstroom van animator naar hoofdanimator?

Deze vragen vormen de basis van de sessie 'Diversiteit in de ploeg' op het Congres 2020, begeleid door Kris De Visscher (Demos vzw) en Hannes Vanhee (Uit de Marge vzw).

Op de website van De Ambrassade vind je alvast een interessante toolbox rond diversiteit. Hier gaan ze onder andere dieper in op drempels verlagen. Dit vormt een goede voorbereiding op een ongetwijfeld boeiende sessie.


Sommige drempels kan je uiterlijk vaststellen, andere zitten meer in het hoofd van organisatoren en deelnemers. In dat laatste geval spreekt men al eens van sociale, culturele en psychologische drempels. Drempels aan de kant van het aanbod en drempels aan de kant van de deelnemer zijn vaak twee kanten van dezelfde medaille. Je kan dan ook drempels wegwerken door aan twee kanten te werken: aan de kant van het aanbod kan je de verwachting of de eis afzwakken of laten verdwijnen. Of je kan de potentiële deelnemer ondersteunen om over de lat te geraken. Dat lijkt hetzelfde, maar dat is het niet helemaal. Want waar je de drempel legt, bepaalt ook tot wie je je zal richten en wie volgens jou de nodige inspanningen moet leveren. Die grens is soms erg dun.


Congres 2020

In het kader van ons congres in 2020 verzamelden we reeds heel wat interessante input rond het thema "speelpleinwerk is jeugdwerk". We zetten vanaf nu ook elke maand een sessie uit het aanbod in de kijker.

Alles over het congres en een pak boeiende informatie vind je op www.speelplein.net/congres2020.


Wie?


Kris De Visscher
Stafmedewerker Personen met een beperking & Jeugdwerk bij Demos vzw

 


Hannes Vanhee
Educatief medewerker bij Uit de Marge vzw


Inschrijven?

Inschrijven kan tot 8/05/2020. (plaatsen zijn beperkt)

VDS-leden: 40 euro
Niet-leden: 60 euro