26 jun 2019

Vuil worden hoort bij spelen!

Superzeep doet de rest


 "Het speelplein is een plaats waar je vuil mag worden, het hoort nu eenmaal bij spelen. Speelkleren zijn noodzakelijk om vrij en onbezorgd te kunnen spelen als kind en animator. Veel plezier deze zomer. Laat jezelf helemaal gaan. Superzeep doet de rest!" 


EEN KIND MOET NIET VUIL ZIJN NA HET SPELEN, MAAR MOET HET WEL MOGEN.

Kinderen leven zich uit op Speelplein Jokkebrok in Bredene.

Vuil worden, een logisch gevolg van 'goe spelen'.

Het speelplein is een plaats waar vuil spelen kan en mag, het hoort nu eenmaal bij spelen. Toch ken je ze wel, de partypoopers. De Dashmama’s of –papa’s die hun spruit in witte communiekleertjes naar je werking sturen en verwachten dat zoon- of dochterlief hagelwit, ongeschminkt en kreukvrij terug thuiskomt. Ze willen dat hun autozetels proper blijven en zien op tegen het wassen-drogen-strijken. En dan moet ie vanavond nog eens een keer in bad! Als (hoofd)animator op je speelplein, sta jij echter in voor het speelplezier en deze twee durven wel eens botsen.


58% van de jeugdwerkers krijgt soms te maken met kinderen die niet durven meespelen omdat de kleren niet vies of nat mogen worden.

Het recht op vuile kleren

Wéten dat het niet erg is wanneer je vuil thuiskomt, geeft een groter gevoel van vrijheid en bijgevolg meer kans op intens speelplezier… viertijd! Speelkleren zijn noodzakelijk om vrij en onbezorgd te kunnen spelen als kind.

Vuil mogen worden is plezant en een beetje zand tussen de tanden kan zeker geen kwaad, wel integendeel. Daardoor komen kinderen in aanraking met bacteriën en versterken ze hun immuunsysteem. Vuil worden is dus zelfs wetenschappelijk verantwoord! Dat wil natuurlijk niet zeggen dat elk kind of elke animator in de modder moet spelen. Ze moeten het wel mogen. De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk raadt lokale speelpleinen aan om naar een mooi evenwicht te zoeken zodat iedereen zich goed voelt binnen het speelaanbod. 


Ik heb een grote stapel speelkleren klaarliggen voor de komende weken. Hoe vuiler Lenn en Daan thuiskomen, hoe liever ik het heb. Dan denk ik: die zijn vandaag écht kind geweest, zonder zorgen.

Alexandra Peeters, mama van Lenn en Daan op speelpleinwerking Bornem 


Omgaan met Dashmama’s of –papa’s

Hier volgen enkele tips om te reageren en problemen in de toekomst te vermijden:

  1. Blijf zelf kalm en panikeer niet wanneer ouders je aanspreken. Er is niemand dood!
  2. Neem steeds het positieve standpunt in! Je kind heeft zich vandaag heel goed geamuseerd en heeft hier zelf voor gekozen.
  3. Adviseer ouders (liefst vooraf) om het kind in de toekomst in oude of speelkleren naar het speelplein te sturen (bekijk het voorbeeld van de Speelplaneet in Lille). Leg desnoods zelf een speelpleinvoorraad aan.
  4. Leg ouders uit waarom hun kind zich geen zorgen zou moeten maken over hoe het terug naar huis moet.
  5. Beloof nooit dat je ervoor zal zorgen dat een kind niet vuil zal worden. Die wens kan je onmogelijk waarmaken op het speelplein.
  6. Zorg aan het einde van de dag voor een collectief ‘kattenwasje’ en geef kinderen altijd de kans om zich op te frissen. Verzamel wat washandjes en oude handdoeken.

Lanaken heeft een duidelijke boodschap voor ouders

"Op onze speelpleinwerking willen we staan voor zoveel mogelijk speelkansen. Aangepaste kledij waarin de kinderen mogen ravotten en vuil worden is dan ook zeer belangrijk voor ons. Vuil worden om vuil te worden doen we niet (vaak), maar vuil worden door spelen moet zéker kunnen", vertelt Joris Gaethofs van speelpleinwerking Lanaken.

 

Dikke vrienden op speelpleinwerking Lanaken.

Weinig klachten van ouders

De website van speelpleinwerking Lanaken opent dan ook met “Laat je ouders thuis en doe je speelkleren aan... want speelpleinwerking komt eraan!”. Ook in het huishoudelijk reglement dat aan de ouders wordt meegegeven staat als tweede puntje: “De mooiste kleren zijn niet nodig, wel iets waar je vuil in kan/mag worden…” . Joris merkt dat de meeste ouders hier gevolg aan geven. Er komen weinig klachten over vuile of kapotte kledij.

Toch enkele kanttekeningen:

  • Joris stelt vast dat zijn vrijwillige animatoren zelf minder graag vuil worden.
    Dat stimuleert de kinderen natuurlijk niet om ook voluit te gaan. 
  • Ondanks de oproep naar speekleren merken ze in Lanaken meer en meer dure merkkledij.
    Desondanks én gelukkig komen er dus toch maar weinig klachten.  

Goe Gespeeld! bestaat 10 jaar


Vanuit een streven naar méér en bétere speelkansen voor élk kind, lanceerde de VDS in 2009 samen met andere partners het "Goe Gespeeld!-label”. We komen op voor het recht op spelen: inclusief butsen en builen, blauwe plekken, vuile kleren en lawaai…

Meer dan 80 gemeenten en steden in Vlaanderen tekenden al het Goe Gespeeld!-charter waarin ze beloven om te werken aan een positief speelklimaat voor kinderen! Is jouw gemeente al een Goe Gespeeld!-gemeente?


29/06 | International Mud Day

International Mud Day wil kinderen over de wereld met elkaar verbinden en organiseert ieder jaar op 29 juni internationale modderdag. In navolging van Nepal volgden ondertussen landen als Australië, de Verenigde Staten, Nederland, Spanje, Frankrijk… Een ideale manier om het thema ‘spelen, avontuurlijkheid en vuil worden’ onder de aandacht te brengen.


Wassen op 90°


Lees het volledig dossiertje 'Wassen op 90°' over vuil worden door Goe Gespeeld!


Herbeluister

Herbeluister het interview op Radio 1, Radio 2, MNM en Stubru. 

Andere berichten in de pers vind je hier: QuindoVTRNWS



Lees het persbericht