25 feb 2019

Goedkoper met De Lijn in groep

€1,30 per kind i.p.v. €200 voor een versterkingsrit

Zondag 3 februari 2019 kopte Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz dat het goedkopere aanbod voor jeugdbewegingen, na 2 jaar proefperiode, verankerd wordt in het vaste aanbod van De Lijn. Groepen vanaf 30 personen moesten vroeger voor een zogenaamde ‘versterkingsrit’ minstens €200 per rit neertellen. Nu betaal je €1,30 per reiziger.

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk stelde de vraag of dit ook opnieuw voor speelpleinwerk geldt, inclusief uitstappen. Daarover ontvingen we afgelopen weekend een duidelijk antwoord van het kabinet. 


Voor een meerdaags verblijf, niet voor een uitstap

"Wat speelpleinwerkingen betreft, blijft binnen deze regeling ook het criterium van een kamp of meerdaags verblijf van toepassing. Voor de gewone dagelijkse speelpleinwerking op de vaste locatie kan dus geen beroep gedaan worden op het kampvervoer-aanbod (d.m.v. versterkingsritten) van De Lijn. Is het een rit van of naar een kampplaats waar de speelpleinwerking meerdere dagen verblijft, dan kan dit wel."

De goedkope versterkingsrit, €1,30 per reiziger, is bedoeld voor grotere jeugdgroepen (vanaf 30 personen). De bus brengt de jongeren tot de halte die het dichtste bij de bivakplaats ligt, waarbij de totale afstand mag oplopen tot 50 km. Jeugdbewegingen kunnen dus een versterkingsrit reserveren voor de zomermaanden juli en augustus en moeten dit minstens 1 maand op voorhand doen, zodat De Lijn zich tijdig kan organiseren. Er komt weldra één handig contactpunt voor de aanvragen. Na een aanvraag krijg je meteen een antwoord, zodat je zeker weet dat de registratie goed verlopen is.


Een gelijkaardig aanbod voor daguitstappen van speelpleinen is belangrijk om te bekijken.

De wil om speelpleinuitstappen te bekijken

"Tijdens het overleg met de kabinetten, de jeugdsector, CJT en De Lijn kwam de vraag van speelpleinwerkingen naar vervoer voor daguitstappen in het kader van hun gewone werking ook ter sprake. Daarbij werd gesteld dat het belangrijk is om ook eens te kijken of een gelijkaardig aanbod voor daguitstappen van speelpleinwerkingen mogelijk moet worden gemaakt. Dit zou dan eerder binnen een ander project moeten worden bekeken."

De VDS is blij dat de verschillende partners belangstelling tonen om de vraag naar goedkoop busvoer via versterkingsritten voor daguitstappen van speelpleinwerkingen in de toekomst te bekijken. We volgen het op en houden jullie op de hoogte.


Infofiche 'op uitstap met het speelplein'

  • Hoeveel animatoren voorzie je best?
  • Laten we onze kinderen zomaar vrij rondlopen?
  • Wat als we een kind niet op tijd terugvinden?
  • Op stap in het buitenland (cfr. Kids ID)
  • ...

De VDS schreef specifiek voor speelpleinen die op uitstap gaan een beterspelen-pagina: Met je speelplein op uitstap.