23 jul 2019

Warmalarm 🌡 ️: de hittegolf komt eraan!

Houd het hoofd koel

Hitte kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan aanleiding geven tot uitdroging, hittekrampen, uitputting of zelfs tot een hitteslag. Neem gepaste maatregelen op het speelplein. 

TIP 1: Laat kinderen meer en vaker drinken

🔺️ Minimaal 1,5 l per dag 
🔺️ Beter vaker kleinere hoeveelheden
🔺️ Bij voorkeur plat water 
🔺️ Te koude dranken kunnen buikkrampen geven
🔺️ Geef drinken vóór ze dorst hebben 


> Zorg voor een aangepast 4-uurtje.
   Watermeloen, komkommer... bevatten veel water! 


TIP 2: Bescherm tegen de zon

🔺️   Hou  Hou kinderen zoveel mogelijk in de schaduw. Speel onder de bomen, de luifel, in het bos. Creëer zelf schaduw met doeken, parasols, shelter...


 Smeer de kinderen voldoende in! Blonde of roodharige kinderen hebben een gevoeliger huidtype. Ook kinderen met een donkere huidskleur moeten zich beschermen. Bescherm het hoofd met een petje of hoedje (bv. bij uitstappen). Laat het T-shirt van een kind aan. Ook bij het zwemmen! Geef als animator zelf het goede voorbeeld! 

TIP 3: Beperk lichamelijke inspanningen

 Beperk tijdens het heetst van de dag (tussen 11 en 16u.) te zware lichamelijke inspanningen. Pas spelletjes aan!

TIP 4: Vermijd bruin zeep en zon

 Let op met spelen met bruine zeep. Als je met bruine zeep op je lichaam in de zon loopt, kan je brandwonden oplopen. Gebruik liever badschuim.


Verspil geen drinkwater!

Mogen we nog waterspelletjes spelen?


We vragen speelpleinwerkingen vooral om hun gezond verstand te gebruiken en leidingwater niet nodeloos te verspillen. Is het toch aangewezen om verkoeling te brengen, vul dan eerder een klein plonsbadje met een bodempje water waar je met meer kinderen en een langere tijd van kan genieten. Laat de tuinslang en waterballonnen aan de kant.

Tip 5: Kijk uit met stilstaand water en drinkwater

 Kijk uit met stilstaand water. Plonsbadjes of zwembaden die te lang in de zon staan kunnen wel eens een bron van ziektekiemen zijn. Zet bidons met drinkwater in de schaduw en spoel ze regelmatig om infecties te voorkomen.


Extra zorg en aandacht op het speelplein


Vragen rond EHBO, medicatie op het speelplein, last van wespen, teken of spelen er kinderen op je speelplein die geen Nederlands spreken. De VDS bundelde alle info over deze ontwerpen op deze pagina


Special delivery


Op speelplein Bornem rijdt een speciale smeer- en waterbar! 


Op het speelplein van Rotselaar staat een speciaal kraampje.


Communicatie in Avelgem naar ouders


Ouders zijn bezorgd en weten graag welke maatregelen een speelplein neemt. Stel ze gerust en communiceer erover op sociale media, met een briefje...