29 sep 2017

Vormingsdag Jeugdwerk voor Allen

Voor we met Jeugdwerk voor allen de stap zetten naar Vlaanderen, willen we er in Oost Vlaanderen nog een lap op geven. Naast een aanbod voor vrijwilligers, werkten we een vormingsaanbod uit voor beroepskrachten. Een lekker stukje taart, een hartig broodje en fijn gezelschap maken de dag compleet.

De dag bestaat uit 2 delen:

  • Namiddag: vormingen gericht op professionele jeugdwerkers, jeugd- en vrijetijdsambtenaren en lokale beleidsmakers.
  • 's Avonds: vormingen gericht op vrijwillige jeugdwerkers (speelplein(hoofd)animatoren, jeugdbewegingsleiding, jeugdhuisvrijwilligers...)

Als je interesse hebt, ben je welkom op beide delen.


praktisch

  • Dinsdag 7 november 2017
  • Locatie: Casa Rosa, Kammerstraat 22, Gent
  • Prijs: gratis
  • Programma:

                13.45 onthaal
                14.00 start vormingen
                16.00 taart, koffie en inspiratie

                18.00 broodjes en inspiratie
                19.00 start vormingen
                21.00 einde



namiddagsessies

Je kan kiezen uit deze 3 vormingen:

1. Referentiekaders: train de trainer sessie

Met ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ ga je op een speelse en interactieve manier aan de slag met verschillende referentiekaders, ook wel de verschillende ‘brillen’ die iemand op heeft. Je wordt je bewust van zowel je eigen bril, als die van alle andere jeugdwerkers én kinderen in je jeugdwerking. Het doel: je zo goed mogelijk inleven in de verschillende situaties en een BRILjant jeugdwerker worden!

In deze vorming leer je hoe je het spel gebruikt en zelf kan begeleiden bij je lokale werkingen (speelplein, jeugdraad, leidingsploeg jeugdbeweging…). Je krijgt een gratis exemplaar mee naar huis.

Door Pieter Verbanck (Vlaamse Dienst Speelpleinwerk) en Jonas Van Laere (Groep intro)

2. Thema diversiteit op de agenda in je organisatie. Over veranderingsprocessen en draagvlak creëren.

Wanneer je ervoor kiest om het thema diversiteit structureel op te nemen in je organisatie kun je dit niet alleen. Bij het sleutelen aan de doelstellingen van je organisatie heb je gedragenheid nodig om een veranderingsproces op te starten.

In deze sessie nemen we veranderingsprocessen onder de loep aan de hand van enkele theoretische kaders. We gaan na welke rol jij kan spelen in dit proces en hoe je je organisatie op sleeptouw kan nemen. 

Door Dimi Haezebrouck (vzw Oranje)

3. Voorstelling onderzoek jeugdwelzijn Oudenaarde

Hoe manifesteert maatschappelijke kwetsbaarheid zich voor kinderen, jongeren en gezinnen in jouw gemeente? Hoe kunnen lokale diensten en andere actoren die op het terrein actief zijn de spiraal van maatschappelijke kwetsing terugschroeven?

Aan de hand van een praktijkgericht belevingsonderzoek geven we een aantal aanbevelingen voor de uitbouw van een lokaal emancipatorisch welzijnsbeleid.  

Daarnaast lichten we toe hoe we aan de slag gingen in Oudenaarde. Waar de focus lag op  een vindplaatsgerichte jongerenbevraging en een bevraging van het lokaal werkveld.   

Door Ann Martens (Uit de Marge - CMGJ)

Deze sessie richt zich op jeugdconsulenten, vrijetijdscoördinatoren en schepenen. 

 


 

Na de vormingen praten we nog na met taart en koffie. We geven ook een overzicht van alle producten die Jeugdwerk voor Allen de afgelopen jaren ontwikkelde en hoe je er lokaal mee aan de slag kan.


avond

Vanaf 18u ben je welkom voor een broodje en wat inspiratie.

Om 19u starten de vormingen. Je kan kiezen uit dit aanbod:

1. Samen één: betrek vluchtelingen in je werking

Kinderen met een vluchtverhaal zijn in de eerste plaats kinderen. En kinderen willen spelen! Maar zijn ze ook welkom op jouw speelplein of in jouw jeugdbeweging? 

Ontdek praktische tips over hoe je kinderen en jongeren met een vluchtverhaal kan vinden, bereiken en motiveren. 

Door Tumult vzw

2. Referentiekaders, train de trainer sessie

Met ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ ga je op een speelse en interactieve manier aan de slag met verschillende referentiekaders, ook wel de verschillende ‘brillen’ die iemand op heeft. Je wordt je bewust van zowel je eigen bril, als die van alle andere jeugdwerkers én kinderen in je jeugdwerking. Het doel: je zo goed mogelijk inleven in de verschillende situaties en een BRILjant jeugdwerker worden!

In deze vorming leer je hoe je het spel gebruikt en zelf kan begeleiden bij je eigen leidingsploeg. Je krijgt een gratis exemplaar mee naar huis.

Door Pieter Verbanck (Vlaamse Dienst Speelpleinwerk) en Jonas Van Laere (Groep intro)

3. Ieders mening telt!

Wat vinden de kinderen eigenlijk van de spelen die we doen? Gaan ouders akkoord met de kostprijs voor activiteiten die ze moeten betalen? Hoe denken buren over onze jeugdwerking? 

 

In deze sessie komen we te weten hoe we inspraak en participatie kunnen creëren en wat de meerwaarde er van is. We maken kennis met enkele participatiemethodieken en kijken samen hoe we deze kunnen toepassen, zodat iedereen, ook de meest kwetsbare ouders en deelnemers betrokken worden.

Door Katelijne Risteyne en Jolien Michiels (vzw Oranje)

JWVA

Jeugdwerk voor Allen is een netwerkorganisatie in Oost-Vlaanderen. Ons doel: jeugdwerk toegankelijk maken voor kinderen en jongeren met een beperking en/of in maatschappelijk kwetsbare situaties.

www.jeugdwerkvoorallen.be



Ik zie, ik zie wat jij niet ziet


Een nieuw educatief spel, met als doel jeugdwerkleiding stil te laten staan bij hun eigen referentiekader. We stellen het spel voor en je mag een exemplaar meenemen naar huis om met jouw ploeg te spelen.