24 feb 2017

VORMINGSDAG - ZATERDAG 29 APRIL 2017

Werk je zelf taalstimulerende activiteiten uit of wil je bestaande spelmaterialen leren kennen waarmee je Nederlands op een speelse manier kan stimuleren?

Dan is deze vorming voor jou! Het programma bestaat uit verschillende workshops. Je kiest zelf welke workshop(s) je volgt, je hoeft geen volledige dag deel te nemen.

praktisch

LOCATIE 

GC de Zandloper – Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel 

INSCHRIJVEN 

Deelnemen is gratis. Vergeet vooraf niet in te schrijven want het aantal plaatsen is beperkt. Mail ten laatste op 14 april je naam, organisatie, de keuze van de workshop(s) en of je deelneemt aan de broodjeslunch naar cindy.vandijck@derand.be

Deze workshops zijn een organisatie van vzw ‘de Rand’ en de provincie Vlaams-Brabant.

programma

Materialenmarkt

Tijdens de middaglunch krijg je heel wat spel- en ander taalstimulerend materiaal te zien. Je kan de materialen ook zelf uittesten. Heb je zelf spelmateriaal waarmee je al een succeservaring boekte, leuke boeken of andere dingen die je wil tonen? Laat het weten aan Cindy en breng ze mee! Ze voorzien graag een plaats om ze te delen met andere deelnemers.

Meertaligheid op het speelplein

VDS bundelde alle informatie, achtergrond, producten en nuttige links over meertaligheid op het speelplein op www.speelplein.net/taalspeler


workshops

A: Hoe verwerven kinderen taal? Hoe kan je woordenschap uitbreiden?

Kinderen die thuis geen Nederlands spreken, leren dat op school. Ze gaan naar het Nederlandstalig onderwijs of krijgen Nederlands vanaf het derde leerjaar in het Franstalig onderwijs. Op welke manier verwerven kinderen taal? Hoe kan je in de vrije tijd met een taalstimulerend aanbod de woordenschat uitbreiden? In deze workshop leer je hoe je als begeleider kan ‘zorgen voor woorden’. Daarnaast maak je kennis met tal van werkvormen om woordenkennis te consolideren en te controleren. Deze tips kan je zeker gebruiken bij de uitwerking van een programma voor een stage of atelier.

door de Taalunie

B: Communicatie met anderstalige ouders

Communiceren met ouders die de Nederlandse taal niet kennen of nog aan het leren zijn, is niet altijd eenvoudig. Na deze vorming ‘duidelijke taal’ verloopt dit vlotter. Je leert gesproken en geschreven taal duidelijker maken zonder in kleuterachtig Nederlands te vervallen. Via tips en aandachtspunten zorg je er zo voor dat alle ouders zich welkom voelen.

door Agentschap Integratie en Inburgering

C: Spelbegeleiding en maximale taalstimulering

Als je speelt met kinderen is het belangrijk dat alle kinderen je speluitleg begrijpen en ze enthousiast zijn. Wanneer je een spel uitlegt aan kinderen die het Nederlands niet als moedertaal hebben hou je best met enkele zaken rekening. Zo spelen alle kinderen met hetzelfde einddoel. Tijdens je spel of activiteit kan je taal actief stimuleren, maar hoe doe je dat? Je krijgt tips over de vorm en inhoud van een goede speluitleg voor kinderen en hoe je maximaal kan inzetten op taalstimulering tijdens het spel.

door vzw De Horizon

D: Een taalstimulerend programma uitwerken

Hoe vul je een programma om een hele dag te spelen met anderstalige kinderen en tegelijk hun Nederlands te stimuleren? Hiervoor heb je voldoende variatie en een aantrekkelijk spelaanbod nodig. In deze workshop leer je een goede en leuke taalstimulerende activiteit maken. Je krijgt info en tips over wat een kwalitatieve en succesvolle taalstimulerende activiteit is.

door vzw De Horizon