Stuurgroependag 2024

Regionaal tref- en uitwisselingsmoment voor Vlaams-Brabantse stuurgroepleden

Er zijn veel speelpleinen die een stuurgroep hebben. Er is al een tijd de vraag om specifiek voor hen eens een trefdag te organiseren. Say no more! Het is zo ver! Centraal staan uitwisseling en van elkaar leren. En ook brunchen. Maar vooral uitwisseling en van elkaar leren.

Ben jij lid van een stuurgroep? Sluit je dan zeker aan bij de Stuurgroepen-community via WhatsApp. Via de comunity zelf krijg je enkel onze meldingen te zien (en blijf je dus op de hoogte over deze trefdag, kan je mee stemmen over thema's, ...). Er is ook een Stuurgroepen-chatroom waar je optioneel lid van kan worden om in contact te komen met andere stuurgroepen.


Er zijn zoveel verschillende speelpleinstuurgroepen: het is tijd om de krachten te bundelen!


Praktische informatie

Waar & wanneer?

Zaterdag 12 oktober 2024 (11u00 - 16u00) 
Vlaamse Dienst Speelpleinwerking vzw: Lange Ridderstraat 22, 2800 Mechelen


Prijs & inschrijven

Prijs per persoon (inclusief brunch): €10,00

Sociaal tarief (inclusief brunch): €3,50. Stuur ons een mailtje als je hier graag gebruik van wilt maken. We vinden het erg belangrijk dat iedereen die interesse heeft, mee kan doen. 

Het is een optie om aan te duiden dat het speelplein jouw deelname betaalt. Bespreek dit met jouw stuurgroep/gemeente voor je dit aanduidt! 

Wie deelneemt krijgt een attest van deelname. Als je de inschrijving zelf moet betalen kan je, afhankelijk van je gemeente, hiervoor een gedeeltelijke of volledige terugbetaling krijgen (terugbetaling kadervorming). 

Inschrijven kan tot en met 6 oktober.

 • Na de inschrijving ontvang je een automatische e-mail met de betalingsgegevens.
 • Wil je als speelplein een factuur ontvangen? 

Geef een seintje (via welke animatoren je net zelf hebt ingeschreven of doe jouw inschrijving via de groepsinschrijving dan maken we automatisch voor deze deelnemers een factuur aan.

 • Werk je met een bestelbon?

Stuur deze vóór het trefmoment op naar "> of naar Lange Ridderstraat 22, 2800 Mechelen. Het is niet mogelijk om een factuur te maken voor animatoren die individueel inschreven!Hoe geraak ik er?

Met de fiets

De locatie ligt vlak bij de fietssnelweg (verbinding F1 Brussel - Antwerpen)! Heerlie de peerlie langs het water fietsen, eraf rijden tussen Mechelen station en Nekkerspoel, via het rare gigantische grijze bruggen-fiets-kruispunt.

Met het openbaar vervoer

Wie met de trein naar de stuurgroependag komt, stapt af aan Mechelen station. Van daaruit is het nog een kwartiertje wandelen!

Met de auto

Betalend parkeren kan aan parking Zandpoortvest (15 min stappen). Gratis parkeren kan aan het Douaneplein (25-30 min stappen)Dagplanning en sessies

Dagplanning

 • 11u00: Kennismaking
 • 11u30: Speelpleinbeurs
 • 12u00: Brunch
 • 13u00: Uitwisselingstafels
 • 15u30: Afronden
 • 16u00: Tijd om nu wel echt naar huis te gaan :)

Wagaanwedoen?

Speelpleinbeurs

Elk plein heeft zijn eigen sterkte, heeft zijn eigen ideeën, heeft zijn eigen cultuur en vibe. Op de speelpleinbeurs mag elk aanwezig speelplein zijn eigen tafeltje uitstallen om zo elkaar te inspireren.
Wat kan je zoal meenemen voor je tafel? Promomateriaal, flyers, speelpleingadgets, speelpleintruien, een plattegrond van jullie plein (kan écht interessant zijn), je logo, ... Zaken waar jullie trots op zijn en graag willen meegeven aan andere pleinen dus. Inspireer elkaar!

VDS zal zelf ook een tafel hebben met producten waarvan jullie het bestaan misschien niet weten, materiaal dat voor leden gratis downloadbaar is, om jullie wegwijs te maken in de website, ...

Beetj hoogdrempelig? Weet je niet goed waar beginnen? Trek aan Nathalie haar mouw!

Brunch

brunch (de; m; meervoud: brunches)

combinatie van ontbijt en lunch

Uitwisselingstafels

Hier halen we het zwaar geschut boven. Uitwisselen voor zot!

Aan elke tafel zien we graag ook iemand die veel kennis van zaken heeft over het desbetreffende onderwerp. Zie je in de onderstaande lijst iets staan waarvan je denkt 'hmmm, daar zijn wij op ons speelplein best hard mee bezig'? Stuur als de bliksem een mailtje naar Nathalie! 

De onderwerpen kunnen uiteraard uitgebreid worden op basis van jullie noden.

Voorlopig hebben we de volgende staan:

 • Dalend engagement van animatoren
 • Inclusie
 • Stagebegeleiding
 • Jaarwerking/teambuilding en groepsdynamiek onder de animatoren
 • Aanwerving en selectie nieuwe animatoren (waar vind je ze en hoe kies je ze)
 • Externe relaties: connectie met de ouders, de buurtbewoners, de gemeente, ... (samenwerking, hoe is de verstandhouding, wat doen zij wel en niet voor jullie, wat kan je vragen en wat niet, ...)
 • Social media tips en tricks (welke kanalen, wat wel en niet op zetten, welke content werkt en welke niet, ...)
Doorlopend: zoekertjesflap

Zoekertjes! Hier kan je enerzijds zoeken naar iets of iemand specifiek ('wij van speelplein Hankiepankie zijn op zoek naar advies over x', 'wij van speelplein smeagol zijn op zoek naar tips over goeie drinkbidons', ...). 

Anderzijds kan je ook diensten aanbieden ('ik ben Peach van speelplein Over de regenboog en ik ben kei goed in grote spelen maken. Ik wil jullie hiermee helpen!!').

Deze flappen zullen doorlopend ophangen op de locatie. Je kan altijd al op voorhand eens nadenken wat je hierop zou zetten!


Veel gestelde vragen

Ik wil nog iets wijzigen aan mijn inschrijving, kan dat?

Je mailt het best van al naar dan! 

Ik wil mijn inschrijving annuleren

Hiervoor mail je best naarStuurgroepen community

Word asap lid van onze community! Zo blijf je op de hoogte van dit evenement én optioneel ook in contact met andere stuurgroepen


Kalender

Bekijk ook de kalender met alle andere vormings-, uitwissel- en ontmoetingsmomenten die de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk organiseert.


Nog vragen?

Is het allemaal niet zo duidelijk? Contacteer gerust onze lokaal ondersteuner Nathalie () voor meer informatie. 


Volg ons op instagram