Speelpleincafé: Op thee bij Mémé

Allo? Allo!! Jij bent toch die ene? Die leuke speelpleiner van provincie Antwerpen? Ik ben het, de Mémé, en ik nodig jou met plezier uit op het énige, échte Speelpleincafé 2024! 

Pépé en ik hadden nog eens goesting om n'n bingo te organiseren, dus we dachten, wat een prachtige gelegenheid daarvoor! Zo’n plezant bingo-moment willen we natuurlijk delen met zoveel mogelijk speelpleiners, dus weet je wat? We maken er gewoon een super gezellige pannenkoekenbak van, voor de hele speelpleinfamilie! Hoezee!

Natuurlijk is er naast bingo en een pannenkoek voor de jeugd zoals jij ook nog wat anders. De Antwerpse afdeling van de Vereniging Der Senioren (ook wel 'VDS ANT') organiseren tal van interessante sessies en héél véél spelletjes en speltechnieken. Pépé en ik kennen natuurlijk ook nog wat anciens van bij ons in het rusthuis, en die komen jullie weet-ik-wat-nog-allemaal bijleren. 

Schrijf u maar snel in en kom een middagje wijzer (en niet grijzer) worden! Dan zien we u ook nog eens, hé!

Tot dan!

Kusjes van de Mémé


Waar mag ik me aan verwachten?

Het speelpleincafé gaat door op zondag 5 mei 2024 op de locatie van speelplein de Speelmicroob in de Sluislaan in Lier tussen 13u en 17u. Voor het eerste sessieblok kan je kiezen uit ons aantrekkelijke vormingsaanbod. Nadat we samen hebben genoten van een Echte Pannenkoek Op Grootmoeders Wijze, is het spelen geblazen! Met tal van speelplein-hoeken leren we je de kneepjes van zo veel mogelijk expertises.
Programma:
 • 13u00 - 13u30: Onthaal
 • 13u30 - 15u00: Gesloten Sessieblok
 • 15u00 - 15u30: Pannenkoeken
 • 15u30 - 17u00: Open Spel- en sessieaanbod
 • 17u00 - 17u30: Afsluit

En wat wil dat nu allemaal precies zeggen?

Sessieblok 1 Gesloten: 13u30 - 15u00

Je kiest één van onderstaande topics, waar jij je gedurende anderhalf uur in zal verdiepen.

Wachtmomenten

Op onze leeftijd kan elke moment de laatste zijn, dus moeten we ook de wachtmomenten opfleuren!

Want niets is zo vervelend als gewoon… wachten. Ook op het speelplein zijn er af en toe momenten waar kinderen verplicht moeten wachten. In deze vorming bekijken we waar die momenten vallen, hoe je ze kan vermijden en hoe je ze tof kan maken als ze toch voorkomen. Want zeg nu zelf, wachten is voor iedereen ambetant!

Vergadertechnieken

Krijg geen grijs haar meer van een onvoorbereid overleg! 

Maandelijks vergaderen als stuurgroep, af en toe een hoofdanimatorbijeenkomst of elke avond na afloop evalueren en voorbereiden... Allemaal momenten waarop het gebruik van enkele vergadertechnieken zeer handig kan zijn. 

Leer leuk vergaderen. Overleggen hoeft niet saai te zijn.

 • Hoe zorg je ervoor dat je vergadering productief is en niet te lang duurt?
 • Hoe bereid je een vergadering voor? 
 • Hoe bereik je een consensus?
Storend Gedrag

Storend gedrag, wat is dat? Is dit hetzelfde voor jou als voor je medebegeleiders? Welke tools kan je gebruiken om conflicten te vermijden of op te lossen? Hoe ga je om met pestgedrag? Welke personen betrek je als een conflict escaleert? Wanneer grijp je in als hoofdanimator? Hoe zit het met je reglement? Veel vragen die tijdens deze vorming beantwoord kunnen worden.

Deze vorming wordt algemeen gegeven voor zowel starters als ervaren animatoren. Heb je een specifieke vraag of case? Spreek tijdens het tweede blok onze Anciens aan!

Avontuurlijk Spelen

Ik heb mij al lang zo jong niet meer gevoeld, amai! Stokken en krukken aan de kant! Maar, pas wel op voor mijn porseleinen heup hé, die kan niet alles.

Avontuurlijk spelen, wat is dat eigenlijk? Hoe maak je een activiteit (nog) avontuurlijk(er)? Ontdek een heleboel tips en tricks voor dé coolste sessie van heel het rusthuis. Leer ook risico’s analyseren en ernaar te handelen zonder speelkansen in de weg te staan.


Sessieblok 2 Open Aanbod: 15u30-17u00

Iedereen kent natuurlijk nog het OSA (open speelaanbod) van op zijn lang of niet-zo-lang geleden cursus. Wij stellen voor: OSSA! Open Spel-en-Sessie Aanbod! Waas rond doorheen de locatie, laat je inspireren en amuseer je rot!

Cursusdansen

In mijnen tijd was dat nog al wat anders, dansen. Nen trage met Pépé, daar was ik altijd warm voor! Maar die speelpleiners van Antwerpen kunnen er ook wat van!

Bouwen

Potverdekke, m’n kaartenhuis! Waait jouw decor ook weg bij het minste zuchtje wind? Heb je niet genoeg materiaal, of weet je niet wat je ermee moet? Kom meebouwen aan een prachtig stukje speeltent en leer de kneepjes van het vak, nieuwe materialen kennen of ze op een andere manier te bekijken.

Zeefdrukken

Nooit genoeg T-shirts voor een speelpleinzomer? Maak je gloednieuwe exemplaar! Leer de geheime technieken van textieldrukken en design een kledingstuk waar alle kinderen en animatoren naar opkijken! Breng gerust zelf enkele kledingstukken mee om dit uit te proberen. Lichte, effen kleuren werken best!

Grimmen

Grimeren, ook wel opmaken, maquilleren of schminken genoemd, is de kunst van het worden van iemand anders. Leer enkele kneepjes van het vak en schmink uw mede-speelpleiner in de knapste of lelijkste spider-man die je ooit zag!

Impro/Toneel

Ken ik u? Ja Bompa! Ik ben uw kleindochter Silke. Aah! Euh… Euh… En toen wist hij het niet meer. Tekst kwijt? Verkleed als clown in plaats van bompa? Nooit meer! Duik samens ons verkleedkot en decors in, en improviseer er op los. Of je je nu helemaal thuis voelt op een podium, of de zenuwen het steeds weer overnemen, we maken er een Hollywood-waardig spektakel van!

Ecologisch Spelen

Een wijs man zei ooit: “De wereld is om zeep, er gebeuren rare dingen rondom mij!” Op het speelplein wordt vaak heel wat materiaal verbruikt en verspild. De kunst is om dit te minimaliseren! Kom knutselen met WKM en spelen met afvalzakken. Breng gerust zelf uw WC-rollen enal mee!

Spelaanbod

Spelen spelen spelen spelen. Pleinspelen, fantasietochten, sportactiviteiten… Wat speel jij het liefst? Kom af en deel het met ons, dan spelen wij jou favoriete spel. Heb je het wel gehad met dat spelletje? Dan variëren we hem samen helemaal kapot!

Springkastelen

Niets zo leuk als eens uw heupen los schudden op een springkasteel. Een populair stuk speelgoed met ontelbare speelkansen, onze gewrichten kunnen het niet meer helemaal, maar jullie jongen botten zijn waarschijnlijk nog flexibel genoeg!

Vragenuurtje bij échte Anciens

Oud en wijs, zeggen ze wel eens. De anciens der anciens delen dan ook met plezier hun speelplein-expertise. Heb je een specifieke vraag of een case waar je niet zeker over bent? Vraag om raad!

Schuif gezellig bij aan in ons uitwisselcafé en ga met de VDS en andere werkingen in gesprek!

Bijvoorbeeld:

 • Hoe pakken jullie werving aan? 
 • Wat voor spelsysteem hanteren jullie? 
 • Hoe gaan jullie om met straffen en belonen? 
 • Wat zijn de vetste activiteiten die jullie al op het speelplein gedaan hebben? 
Zit je met onderwerpen die je echt graag ter sprake wil brengen? Zet het bij de opmerkingen in je inschrijving of laat het weten aan Simon de lokale ondersteuner (). Hij zorgt ervoor dat de thema’s op tafel komen!

Doorlopend

VDS - infostand

Wat is dat nu precies voor een beest die "Vlaamse Dienst Speelpleinwerk"?

Kom langs bij ons infostandje en ontdek wat wij als koepelorganisatie van het speelpleinwerk voor jou en je speelplein kunnen betekenen. Heb je eventueel interesse om ons team te vervoegen, laat het hier weten en ontvang gratis alle informatie die je nodig hebt!

Sfeerbeeldjes van voorgaande edities


Waar en Wanneer?

Zondag 5 mei van 13u tot 17u30

De Speelmicroob
Sluislaan 40
2500 Lier

Inschrijven is niet verplicht maar wordt wel aangeraden, zeker als je een plekje in je favoriete sessie wil verzekeren! 


Wie mag daar allemaal binnen?

Ben je pas op cursus geweest, en mis je je medecursisten nu al? Ben jij de grootste, kleinste, coolste, saaiste, meest opvallende of gewoon de meest 'doodnormale' speelpleinfanaat die er op jouw speelplein te vinden is?
Kom dan zeker langs, ontmoet oude bekenden en nieuwe vrienden! 
Echt ieder Antwerps speelbeest is welkom; dus ook jij!


Maar Bomma, hoe geraak ik daar?

Vind je het smelten van de ijskappen ook niet fijn? Neem de trein!

Liever geen Greta-Thunberg-dreigtweets? Kom met de fiets!

Toch met de wagen? Moet je toch alles van aan parking station tot bij ons dragen!

Ben jij cool? Carpool


Up to date blijven?

Laat op FACEBOOK weten dat je erbij bent en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes!


Vragen of info?