26 okt 2021

Jodiumpillen en het jeugdwerk

 

Jodiumpillen? Wat heeft dat met ons te maken?  

 In 2010 werden jodiumpillen verdeeld en werd er communicatie verspreid aan heel wat organisaties en personen over hoe je gratis en heel makkelijk jodiumpillen kunt afhalen in de dichtstbijzijnde apotheek. Jodiumpillen kunnen een belangrijke rol spelen wanneer er een nucleair ongeval zou gebeuren en je kan ze bovendien gratis en snel in huis halen, ook als jeugdwerkorganisatie. Ze blijven ook lang goed, minstens 10 jaar, en daarom herhalen we deze info dus graag. Je kan alle info ook terugvinden op deze website

Geen paniek, de aanleiding om dit nu opnieuw te verspreiden is dus ook omdat het 10 jaar geleden is en het aanbod voor jeugdwerk geldig is en blijft. Het is een gratis aanbod waar elke organisatie beroep kan op doen gezien de doelgroep –18 jaar.  

Wat zijn jodiumpillen?

De inname van stabiel jodium biedt bescherming tegen de mogelijke gevolgen van een nucleair ongeval met lozing van radioactief jodium, namelijk schildklierkanker. Jodiumtabletten bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die door het lichaam kunnen opgenomen worden. Jodiumtabletten zijn geneesmiddelen. Neem de tabletten nooit op eigen initiatief maar wacht tot de overheid dat aanbeveelt.   

Wie haalt ze best in huis?

Het eventuele risico bij een nucleair ongeval is het grootst bij kinderen en jongeren. Als je dus bij jou op het speelplein, in het jeugdhuis, op je jeugdbewegingsgrond, bij je kunstatelier of in je andere jeugdplek vaak groepen kinderen en jongeren over de vloer hebt, kan dit dus interessant zijn. Voor alle duidelijkheid: het is geen verplichting.  Vooral de locaties/organisaties die dicht bij een nucleaire noodplanningszone* liggen besteden hier het best wat  extra aandacht aan.  

Meer informatie over jodiumpillen en organisaties vind je op deze website


* Binnen de 20 km rond de kerninstallaties van Doel, Tihange, Mol-Dessel, Chooz (FR), Borssele (NL) en binnen de 10 km rond het IRE in Fleurus. 

Hoe kan je als speelplein aan jodiumpillen geraken?

Ben je verantwoordelijk voor een jeugdlocatie zoals een verblijf, lokalen die verhuurd worden, plaatsen waar workshops doorgaan?  

  • Kijk eerst of je nog jodiumtabletten in huis hebt. Deze zijn nog bruikbaar (zie hieronder), zelfs als je ze al tien jaar hebt (datum op verpakking is de fabricatiedatum). 
  • Heb je er geen? Dan kan je ze aanvragen (zie hieronder).  

Ben je huurder van een jeugdlocatie? Gaan jouw activiteiten door op een jeugdlocatie?  

  • Ga in gesprek met de eigenaar/verantwoordelijke van de locatie. Bekijk of zij zelf instaan voor de jodiumtabletten en waar ze zich dan bevinden.  
  • Voorziet de jeugdlocatie zelf geen jodiumtabletten? Je kan overwegen om er zelf mee te nemen. Dat is zeker niet verplicht maar je kan ze wel aanvragen. Vermijd door je goed te informeren dat je zelf pillen hebt en dat er op de locatie ook ter beschikking zijn.    

Hoe kan je deze pillen aanvragen?  

  • Via deze website kom je alles te weten over hoe je deze pillen in huis kunt halen voor je jeugdlocatie/organisatie. 
  • Heb je ze? Bewaar de jodiumtabletten in hun oorspronkelijke verpakking, bij kamertemperatuur (tussen 15° en 25°), droog, afgeschermd van het licht, op een plaats die iedereen kent en buiten het bereik van kleine kinderen.   
Wanneer moet je ze innemen?

Bij een nucleair ongeval kan er radioactief jodium vrijkomen. Het kan via de luchtwegen of besmet voedsel in het lichaam terechtkomen. De schildklier slaat jodium op tot ze ermee verzadigd is en zorgt op die manier voor een bestraling “van binnenuit”. Door die voortdurende bestraling neemt de kans op kanker en andere aandoeningen aanzienlijk toe. Vooral foetussen, baby's en jonge kinderen lopen een verhoogd risico. 

Door op het juiste moment de jodiumtabletten in te nemen wat stabiel, of niet-radioactief jodium bevat, zorg je ervoor dat de schildklier reeds verzadigd is en de opname van radioactief jodium zoveel mogelijk verhinderd wordt. Als het ooit zover zou zijn, krijg je een bericht van de overheid. Neem deze pillen nooit in als je dat bericht niet krijgt.