20 mrt 2021

Speelpleinwerk bekomt van de nieuwe jeugdwerkregels.

Kunnen én willen we dit (nog)?


Onze eerste minister was gisteren formeel: meer contacten en een besmettelijker virus zorgt voor meer besmettingen en ziekenhuisopnames, ook bij kinderen en jongeren.  Voor de jeugdkampen* betekent dat activiteiten tot 18 jaar met max. 10 kinderen (excl. begeleiding). De eerder aangekondigde overnachtingen en groepen tot 25 gaan niet door. Een einddatum voor deze nieuwe maatregelen is er niet. De pauzeknop wordt ingedrukt. Dat begrijpen we, de cijfers zijn slecht. Maar we betreuren dat deze regering alles inzet op het open houden van scholen en bedrijven, ten koste van jeugdaanbod en jeugdwerk. De nieuwe regels hebben onmiskenbaar een stevige impact op speelpleinwerk in de paasvakantie en bij uitbreiding voor vele gezinnen, niet in het minst de kinderen zelf. Ook bij de mensen achter het speelpleinwerk. Speelpleinverantwoordelijken, jongeren en vrijwilligers zijn boos, teneergeslagen en hebben zo hun twijfels. De fut is op, de rek is er bij velen uit. Dit komt zwaar binnen!


Het aanbod voor 35.000 kinderen ligt in de prullenbak

232 speelpleinwerkingen hebben de afgelopen weken een aanbod in elkaar gestoken voor de paasvakantie. Goed voor bijna 35.000 verschillende kinderen voor wie spelen, net nu, zo belangrijk is. Goed voor 4.000 jongeren voor wie het animatorschap een welgekomen uitlaatklep is naast de vele digitale schooluren en gebrek aan ontmoeting met vrienden. Dat aanbod ligt na gisterenavond in de prullenbak. 

Door het uitblijven van de jeugdwerkregels voor de paasvakantie hadden de meesten hun aanbod naar analogie met de krokusvakantie voorbereid. Gezien de berichtgeving op het overlegcomité van 5 maart was iedereen enthousiast en hoopvol. Jeugdwerk met overnachting zou mogelijk zijn mits testing. Voor +12 zouden de groepen opgetrokken worden van 10 naar 25 tieners. Zelfs deze week nog werden er in de coulissen gesprekken gevoerd met virologen en ministers over de concrete invulling van de testingstrategie. Het nieuws van gisteren kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel. Hoop werd wanhoop. Dit is geen ‘compromis’ zoals de premier het omschreef, dit is een onaangekondigde slag in het gezicht.


Een vergiftigd geschenk

De mensen aan de beslissingstafel zijn ervan uitgegaan dat jeugdwerk altijd buiten kan en in groepjes van 10 personen kan georganiseerd worden. Niet beseffende dat daarmee speelpleinwerking zo goed als onmogelijk gemaakt wordt. Of misschien beseffen ze dat wel, maar durft men geen duidelijke knopen doorhakken. Alleszins voelt de keuze om op deze manier speelpleinwerk te ‘mogen’ organiseren aan als een oneerlijke keuze, het is een vergiftigd geschenk. De verantwoordelijkheid komt daardoor opnieuw bij die speelpleinverantwoordelijken te liggen voor wie dit jaar al bijzonder zwaar weegt. Erg vervelend. Zij moeten nu kiezen: gaan we open, niet open, wie wel, wie niet… Zij incasseren de klappen en reacties. Beste regering, als jullie niet willen dat jeugdinitiatieven doorgaan, zeg het ons dan. Durf kiezen. Neem zelf verantwoordelijkheid. Nu maken de regels het ons zo moeilijk dat het quasi onmogelijk is om een deftig aanbod uit te werken. Dit voelt niet goed.    


Tien kinderen per bubbel komt erop neer dat we op geen enkele manier alle kinderen die nu al ingeschreven zijn een plekje kunnen geven. Ik heb 't gevoel dat de overheid ons schaakmat zet en dat wij de blaam krijgen als de werking niet kan doorgaan.

Staf Claes | speelpleinverantwoordelijke van de Speelweken Puurs-Sint-Amands


Kunnen én willen we dit (nog)?

Speelpleinverantwoordelijken twijfelen luidop: “Kunnen én willen we in deze omstandigheden speelpleinwerk nog organiseren?”. De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk stelt zichzelf de vraag: “Is dit nog speelpleinwerk of eerder noodopvang?”. Er resten ons amper 10 werkdagen om het aanbod volledig om te gooien, bubbels op te delen, extra animatoren, materiaal en andere, grotere locaties te zoeken. Vele ouders zullen teleurgesteld zijn wanneer blijkt dat hun kind niet kan deelnemen deze vakantie. Samen met het wegvallen van vele andere vakantie-initiatieven zorgt dit voor chaos in vele gezinnen. Bovendien is opnieuw (zucht) de invulling van de regels nog niet helemaal duidelijk en gaat ook daar weer tijd over (bv. verplicht voor een week inschrijven of kan een speelplein werken met daginschrijvingen?). Hoe fijn was het vorig jaar achter de schermen samenwerken met minister Dalle aan draaiboeken waarin alles in detail duidelijk was nog voor hij op 22 mei de zomermaatregelen afkondigde. Daags nadien konden lokale werkingen meteen aan de slag. Vandaag, en ook de voorbije kleinere vakanties, lopen we steeds achter de feiten aan. Spreek met ons.  


Alle begrip dat lokale speelpleinwerkingen niet opengaan

De meeste particuliere werkingen plegen dit weekend al overleg over het aanbod. We vangen signalen op dat lokale besturen die speelpleinwerk organiseren zich eerder maandag samenzetten. Als koepelorganisatie staan we achter élke beslissing. Zij die de veerkracht hebben om speelpleinwerk volgens de nieuwe regels te plannen, zij die kiezen voor het scenario van noodopvang, zij die de handdoek in de ring gooien. Alle acties zijn moedig. Als koepel staan we klaar om hen te ondersteunen waar het kan.     


*Beste politici en pers,
Van waar komt plots die term ‘jeugdkampen’? Heel wat jeugdinitiatieven identificeren zich niet met kampen. 
Correcter is te spreken over jeugdaanbod. Een kleine moeite, een wereld van verschil.

Speelpleinwerk is een unieke jeugdwerkvorm. Er zijn 416 speelpleinorganisatoren, goed voor 564 speelpleinwerkingen in Vlaanderen en Brussel. Slechts 25 gemeenten hebben er geen. Samen bereiken ze 185.000 verschillende kinderen en 23.000 begeleiders, die we animatoren noemen. Spelen om te spelen staat voorop! Speelpleinwerk is jeugdwerk, door jongeren. We streven ernaar dat iedereen kan deelnemen. De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk is zelf géén organisator van lokale speelpleinwerkingen, maar ondersteunt hen proactief in Vlaanderen en Brussel. We krijgen daarbij het vertrouwen van 295 speelpleinorganisatoren (= 70%) die lid zijn van onze organisatie. 

www.speelplein.net/pers