Belangrijker nog: ook inhoudelijk is de VDS geen voorstander om te streven naar dergelijke formele attesten of garanties. Organisaties zoals de VVJ, het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk en Sensoa onderschrijven deze aanpak eveneens en raden net als wij aan meer in te zetten op sensibisering én op risicoanalyse om ongepast gedrag te voorkomen. Sensibilisering kan bv. via het ‘vlaggenspel’ dat Sensoa uitwerkte voor jeugd- en sportverenigingen.
In het jeugdwerk willen we uitgaan van vertrouwen in jongeren. Als een speelpleinorganisator wil inzetten op jeugdwerk en jongeren, zet ze een ploegcoach in (bv. jeugddienstmedewerker of stuurgroepverantwoordelijke) die dicht op de jongeren zit, die de animatoren kent en ondersteunt, met hen praat. Die bouwt een band op met de jongeren, kent hen, evalueert hen, stuurt hen bij, laat hen groeien, coacht. Op die manier kunnen zij sneller signalen opvangen. Dit is evenmin een sluitende garantie, maar is – naast op en top jeugdwerk - een belangrijke schakel in een risicoanalyse.
Bij kinderen kan het comfortgevoel worden opgetrokken door meer in te zetten op ‘ken je kinderen’. Meteen ook een lagere drempel om eventuele signalen op te vangen die door kinderen gegeven worden.