Vormingsmodule voor startende speelpleinverantwoordelijken

Wat mag je verwachten?

Vier vormingsdagen verspreid over januari, over boeiende thema's waar elke (startende) speelpleinverantwoordelijke mee te maken krijgt.

Samen met andere speelpleinverantwoordelijken die (net) gestart zijn kom je de basis te weten van speelpleinwerk. Een vliegende start waarna je je nog altijd verder kan verdiepen in alle andere speelpleinthema's.

 

 • Stilstaan bij je speelplein en je job als speelpleinverantwoordelijke
 • Relevante VDS-producten leren kennen / meeenemen naar huis
 • Inhoudelijk geprikkeld worden in allerhande speelpleinthema's
 • Interessante ontmoeting met je collega's uit andere gemeenten
 • Handouts na afloop
 • Functiebordje om mee te pronken op je bureau

4 themadagen over je rol als verantwoordelijke

Volg ze allemaal (AANRADER!) of kies op thema. Wil je graag voor ze allemaal samen inschrijven, dat kan via de knop hieronder!

11/01/2024 | DAG 1: speelpleinfan + visionair

Haal de grootste speelpleinfan in jezelf naar boven.

Na deze vormingsdag weet je voor 100% waar speelpleinwerk voor staat, heb je een duidelijke visie op het spelende kind en kan je die vertalen naar je eigen speelpleinwerking. Je verruimt je blik en leert nadenken op lange termijn. We leren elkaars speelplein beter kennen en je kan deze dag afsluiten met een duidelijk beeld waar je met je eigen speelpleinwerking naartoe wilt.

18/01/2024 | Dag 2: Jeugdwerker (coach van je animatoren)

Als speelpleinverantwoordelijke coach je je animatoren individueel en in groep richting het vervullen van je speelpleinvisie.

Kom te weten wat jongeren motiveert en hoe je hun talenten kan inzetten om een kwalitatief speelplein uit te bouwen. Hoe zorg je ervoor dat je animatoren aantrekt/motiveert en engageert binnen jouw werking? Leer een straf animatorenbeleid opzetten. We staan ook stil bij welke positie jij als speelpleinverantwoordelijke inneemt in het team van animatoren. Je leert hoe je situationeel leiderschap kan inzetten en hoe je kan inwerken op groepscultuur en sfeer in je team.  

 

23/01/2024 | Dag 3: Coördinator (organisator van je speelplein)

Als speelpleinverantwoordelijke hou je het speelplein ook organisatorisch draaiende.

Voormiddag (9.30-12.30 uur): Organisator 

 • Een goed workmanagement helpt je hierbij. Door te werken met een jaarplanning, draaiboeken en structuur krijg je veel gedaan. We leren van elkaar en de jaren ervaring die we hebben als ondersteuners van speelpleinverantwoordelijken. Je hoeft zelf het warme water niet uit te vinden. 

Namiddag (13.00-16.00 uur): Veranderingsprocessen

 • Als je met je team aan een nieuw project wenst te starten, hoe pak je dat dan aan? Een veranderingsproces opzetten kan door enkele vaste stappen te doorlopen. Je leert welke stappen je moet nemen en kan daarna met elk thema aan de slag.
30/01/2024 | Dag 4: Veilige Haven (aanspreekpunt) & Netwerker (communicator)

Voormiddag (9.30-12.30 uur): Veilige Haven (aanspreekpunt): Speelpleinwerk is een van de meest toegankelijke vormen van jeugdwerk. Onze missie is niets voor niets 'meer en betere speelkansen voor ELK kind'. We helpen je op deze dag al een klein beetje op weg hoe je een veilge haven kan zijn voor de kinderen en jongeren op jouw speelplein.

 • We dompelen je onder in de basics van toegankelijkheid. Hoe kan je drempels verlagen voor kinderen? Hoorde je bijvoorbeeld al van de 7B's?
 • We geven je handvaten om te werken aan veilige speelpleincultuur en hoe je aanspreekbaar bent voor kinderen en jongeren.

Namiddag (13.00-16.00 uur): Netwerker (communicator): Netwerk- en communicatiecompetenties kunnen niet ontbreken in je opleiding tot speelpleinverantwoordelijke. We zoomen hier dan ook verder op in tijdens dit namiddag onderdeel:

 • Je leert alles over je bredere netwerk, wie zijn de stakeholders van je werk en hoe communiceer je met hen? Hoe pas je je communicatie aan naar ouders/jongeren/kinderen/burgemeester/...? We helpen je op weg om kansen en draagvlak te creëren voor je werking!
 • We voorzien als afsluiter ook ruimte om te netwerken met de andere deelnemers en uit te wisselen over de prangende vragen waar jij als starter mee zit!


Praktische informatie

Waar & wanneer?

11, 18, 23 en 30 januari 2024.

 • De vormingsdagen lopen van 9u30 tot 12u30 en van 13u tot 16u.
 • Alle vormingsdagen gaan door in het VDS-kantoor te Mechelen.

Prijs & inschrijven

GEMEENTELIJK

Niet-leden

Lid van de VDS

€ 100

€ 70

halve dag: € 50

halve dag: € 35

 

PARTICULIER

Niet-leden

Lid van de VDS

€ 50

€ 30

halve dag: € 25

halve dag: € 15

 

 • Werk je met een bestelbon? 
 • Bezorg ons één bon voor alle vormingen waaraan je deelneemt ten laatste op de dag van de laatste vorming via  of Lange Ridderstraat 22, 2800 Mechelen.
 • Wens je een factuur? Betaal de inschrijvingsbijdrage (nog) niet. Na afronding van de vormingen krijg je automatisch een factuur opgestuurd. 
 • Ben je lid? De korting voor leden wordt automatisch toegepast.


Veel gestelde vragen

Publicatie en privacy van deelnemers

Op VDS-initiatieven wordt steeds toestemming gevraagd om beeldmateriaal te verzamelen. Je kan aangeven hoe je in beeld wenst gebracht te worden (niet, niet herkenbaar, wel). We vragen steeds toestemming alvorens de verzamelde beelden te publiceren. 

De persoonsgegevens van alle deelnemers worden opgeslagen in een database, uitsluitend bedoeld voor intern gebruik en om je op de hoogte te houden van toekomstige activiteiten en relevant speelpleinnieuws. Je hebt steeds het recht op inzage en correctie van de door de VDS bewaarde informatie. We vragen enkel de informatie die noodzakelijk is voor de goede werking van de VDS.Inschrijven

in 2024 gaat deze vorming door op 11, 18, 23 en 30 januari. Inschrijven daarvoor kan hier

Je kan voor de hele module inschrijven of per dag. Voor de vormingen op 23 en 30 januari kan je ook inschrijven per halve dag.


Starters staan er niet alleen voor


Nog vragen?