Een belangrijk onderdeel van het integriteitsbeleid bij de VDS is het handelingskader. Het focust op preventie, reactie en nazorg. Welke stappen kan je of moet je ondernemen, wie betrek je bij beslissingen en bij wie kan iemand terecht om situaties te melden. Het geeft medewerkers handvatten om met grensoverschrijdend gedrag om te gaan en integer te handelen vanuit 3 verschillende perspectieven: je bent getuige, je overschrijdt een grens of je ervaart grensoverschrijdend gedrag.
Iemand die aangeeft dat zijn grens overschreden is, wordt altijd gehoord. Afhankelijk van de nood van het slachtoffer en de ernst van het gestelde gedrag, volgen er consequenties voor de persoon die een grens overschreed. Niet elke situatie waarbij grenzen overschreden worden, is even ernstig. Fouten maken, maakt deel uit van het groeiproces van jongeren en de VDS is een organisatie die kansen geeft.
Het nemen van verantwoordelijkheid is hierbij een belangrijk element. Wanneer de persoon zelf inziet dat die een grens overschreed en hier verantwoordelijkheid voor neemt, is er ruimte om een leerproces aan te gaan. In de meeste situaties kiezen we eerst voor een waarschuwing, vooraleer we overgaan tot meer ingrijpende stappen. Echter als het gaat over gedrag dat strafbaar is, hanteren we een nultolerentatie en zijn de consequenties navenant: bv. het (tijdelijk) stopzetten van samenwerking met de organisatie, het naar huis sturen van een deelnemer, de betrokken instanties op de hoogte brengen…