30 mrt 2022

Sjapoo?!

De vormingsdag voor Limburge speelpleinen

Zaterdag 18 maart organiseert VDS Limburg DE vormingsdag van het jaar!

Nog maar pas op het speelplein? Of al een ervaren rot in het veld?
Iedereen vindt er zijn gading. Kies jouw sessies en stel je persoonlijke traject samen!

Na de laatste sessieblok kan je nog blijven om te genieten van het avondspel! Kijk zeker bij Praktische informatie naar meer informatie.


Op het programma:

Stel je eigen traject samen!

Ga je voor één van onze uitgewerkte trajecten of kies je zelf in het aanbod van sessies?
Aan jou de keuze!

Schrijf je in

Schrijf je in door hier te klikken 


Nog vragen?

Contacteer dan onze Lokale Ondersteuner Kobe!

Je kan hem bereiken via of via het nummer 0477 21 47 03.


Traject Animator

VENIJN OP HET SPEELPLEIN

Kinderen zijn de max en niets geeft zoveel voldoening als kinderen een fijne zomer bezorgen. Maar, soms loopt het mis en ontstaan er conflictjes, tussen kinderen onderling, maar soms ook tussen jouw en kinderen. We gaan dieper in op hoe je deze conflictjes zoveel mogelijk kan voorkomen en wanneer ze toch de kop opsteken, hoe je hier dan best mee omgaat.

INCLUSIE

Elke zomer probeer je als animator er voor te zorgen dat elk kind de tijd van zijn leven heeft… maar je hebt vast wel al gemerkt dat dit niet voor iedereen van zelf sprekend is. Sommige kinderen hebben nood aan meer structuur of eventuele aanpassingen aan de spelletjes zodat ook zij kunnen optimaal spelen. 

Wij gaan deze sessie verdiepen op hoe je spelletjes kan aanpassen en welke effecten deze aanpassingen kunnen hebben op de speel kansen van kinderen. 

WHO'S YOUR TYPE?

Duik jij al eens graag in de verkleedkoffer van het speelplein? Of heb je net dat duwtje extra nodig om je te verkleden in een typetje? Dan is deze sessie iets voor jou! We nemen je mee in de wondere wereld van het verkleden, geven je tips en tricks om een typetje te bedenken en aan te houden. 

Traject Hoofdanimator

VENIJN OP HET SPEELPLEIN

Tijdens de zomer loop je als hoofdanimator rond op het speelplein en ben je (vaak) het aanspreekpunt voor animatoren als er iets fout loopt. Je bent als het ware de bemiddelaar bij conflicten. Dit zowel tussen een kind en een kind alsook tussen animatoren. Daarnaast kan het ook altijd gebeuren dat je in contact komt met een ouder die storend is of met andere externen waarbij de gemoederen hoog oplopen. 
We gaan tijdens deze sessie dieper in op zo'n conflicten en hoe je hier het best mee omgaat.

INCLUSIE

Als hoofdanimator is het jouw doel om tijdens de zomer er voor te zorgen dat iedereen zich welkom voelt op het plein. Ook wil je dat alle kinderen vrijuit kunnen spelen. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen kunnen meespelen is het belangrijk om inclusief te zijn op je plein. Als hoofdanimator ondersteun je je team en stuur je hun aan om er voor te zorgen dat spelletjes inclusief zijn. Tijdens deze sessie verdiepen we ons in de verschillende pilaren van inclusie, hoe je spelletjes aanpast en er voor zorgt dat iedereen kan spelen op het plein. 

(Deze sessie is ruimer ingegeven omdat de hoofdanimator ook zelf mag kiezen waar we op focussen). 

TEAMSPIRIT

Er is toch niets zo tof dan een animatoren ploeg te hebben die volledig geëngageerd zijn voor hun plein, vrienden voor het leven zijn.  Samen zorgen ze er elke zomer voor dat kinderen de tijd van hun leven hebben. Maar vaker en vaker botsen speelpleinen op een animatoren ploeg die elkaar minder goed kent. Hoe kan jij als hoofdanimator er voor zorgen dat de team spirit binnen je ploeg optimaal is? Wel dat is waar we ons op gaan verdiepen tijdens deze sessie. Wandel naar buiten vol ideetjes om de sfeer binnen de ploeg te doen bloeien.

Traject Stuurgroep

Venijn op het speelplein

Natuurlijk zijn er niet alleen maar conflicten met kinderen of ouders maar kan het altijd voorkomen dat je als speelpleinwerking in de clinch komt te staan met je buren. Dit kan door geluidsoverlast zijn of andere factoren. 
Daarnaast werk je in je stuurgroep ook samen met anderen en hier kan het ook wel eens rommelen. Hoe kan je het beste omgaan met conflicten binnen je bestuur? Of als het eens niet zo vlot loopt met je gemeente en jeugddienst? 

Tijdens deze sessie proberen we je daar handvaten voor te geven. 

WERVING

Werven van nieuwe animatoren is en blijft belangrijk voor de werking van het speelplein. Jammer genoeg is er hier geen kant en klaar antwoord voor maar we kunnen alleen maar van elkaar leren. 

Deze sessie gaat eerder een uitwisseling zijn dan een echte vorming. Want door van elkaar te leren, leer je het beste! 

COACH DE COACH

Een hoofdanimator evalueert een animator, maar wie evalueert nu een hoofdanimator? Vaak is dit iets wat de taak is van iemand uit het bestuur of bij één van de mede-hoofdanimatoren. 

Hoe pak je nu zoiets aan? In deze sessie geven we je tips mee om dit in te bedden in de werking van je speelplein.


Alle speelpleinen samen. Dat geeft vuurwerk!

Praktische informatie

Waar & wanneer?

Zaterdag 18 maart van 9u30 tot en met 19u (met avondeten)
Bureau VDS Limburg @ Genk, Welzijnscampus 11.

 

9u30 - 10u00: Onthaal

10u00 - 12u00: Sessieblok 1

12u00 - 13u30: Middageten

13u30 - 15u30: Sessieblok 2

15u30 - 16u00: Vieruurtje

16u00 - 18u00: Sessieblok 3

18u00 - 19u00: Avondeten

19u00: Avondspel WELK SPEELPLEIN ONTSNAPT EERST?
Ben jij er klaar voor om al je kennis van de dag meteen beginnen te gebruiken? Gezellig nog even nagenieten van de dag en alle je creatieve brein cellen te gebruiken… Tijdens de avond kan je samen met heel jouw plein genieten van een avond spel waarbij kennis de sleutel is. Let wel op, de tijd tikt en je wil zeker niet als laatste achterblijven. 


Prijs & inschrijven

Omdat we een modulaire dag aanbieden is de prijs dat ook.
Voor de volledige dag betaal je €10.

Indien je aparte blokken selecteert gelden volgende prijzen:

€3,00 Per Sessie
€3,00 Middagmaal

Let op!

  • Je ontvangt een eerste email met de vraag om 0€ te betalen.
    Deze mag je negeren, wij verwerken je inschrijving en bezorgen je de betalingsgegevens in een tweede email.
  • Het is niet mogelijk om een factuur te maken voor animatoren die individueel inschreven. Zij ontvingen een automatische mail met de betalingsgegevens.
  • Bij groepsinschrijvingen sturen we automatisch een factuur naar de verantwoordelijke. Je kan je korting pas verzilveren nadat je de bijdrage van het lidgeld betaalde. Het spreekt voor zich dat wie zijn lidmaatschap nog niet betaalde, ook geen recht heeft op de korting.

Werk je met een bestelbon? 
Bezorg ons de bon voor Sjapoo?! via  of Lange Ridderstraat 22, 2800 Mechelen.


Hoe geraak ik er?

Met het openbaar vervoer

Er is een bushalte vlak voor de campus. Vanuit het station geraak je er met de bussen G7, G1, G4 en G6. 

Je dient af te stappen aan de halte "Genk Hospitaalstraat".

Plan je traject met Google Maps

Met de auto

Je kan betalend parkeren op de campus zelf. Dit kost je 1 euro per uur. 

Je kan ook gratis parkeren op de parking van de Molenvijvers. Hier zijn 225 plaatsen voorzien voor auto's.

Plan je traject met Google Maps

Te voet

Je kan vanaf het station ook wandelen tot op de Welzijnscampus. Dit is een wandeling van ongeveer 20 minuten. 

Plan je traject met Google Maps


Veel gestelde vragen

Welke kleren doe ik het best aan?

Doe je speelkleren aan!
Niets is fijner dan een hele middag gewoon volledig los te kunnen gaan.
Voor de echte fans zijn verkleedkleren natuurlijk ook toegestaan.

Een sessie is volzet. Kan ik me toch inschrijven voor die sessie?

Helaas is dat niet meer mogelijk.
Indien je er echt van overtuigd bent dat dat jouw sessie is, vraag dan op de dag zelf aan de infostand of er nog een plaatsje is vrijgekomen. First come, first serve.

Waarvoor ben ik verzekerd?

De deelnemers zijn binnen het terrein van het event en tijdens de begeleide activiteiten verzekerd tegen lichamelijke letsels en burgerlijke aansprakelijkheid. De kosten ten gevolge van het aanbrengen van materiële schade ten nadele van andere deelnemers of van het terrein dienen door de deelnemers zelf gedragen te worden.

Publicatie en privacy van deelnemers

Op VDS-initiatieven wordt beeldmateriaal verzameld dat later op onze website, via sociale media of in publicaties terecht kan komen. Door in te schrijven voor een cursus of trefmoment, stem je daarmee in. Zie je bepaalde foto’s of filmpjes liever toch niet gepubliceerd, laat het ons dan weten. 

De persoonsgegevens van alle deelnemers worden opgeslagen in een database, uitsluitend bedoeld voor intern gebruik en om je op de hoogte te houden van toekomstige activiteiten en relevant speelpleinnieuws. Je hebt steeds het recht op inzage en correctie van de door de VDS bewaarde informatie.