10 dec 2021

VACATURE: de VDS zoekt een Stadsondersteuner voor regio BRUSSEL

Regio BXL krijgt vanaf 2022 een extra opdracht. Daarom zoeken we een gedreven jeugdwerker die de regio kan ondersteunen. Contract 100%, onbepaalde duur.


Wauter Temmerman - Stadsondersteuner BXL


Een dag in het leven van...

DAG 1: de voorbereidingsdag voor de animatorcursus

Vroeg opstaan, een camionette gaan ophalen, snel langs Mechelen rijden en maken dat ik op tijd aan het Brussels materiaalkot sta, want daar staat de cursusploeg klaar om het cursusmateriaal in te laden en op cursus te vertrekken. Een uurtje of twee mee het decor opbouwen terwijl ik gesprekjes doet met vrijwilligers. Ik zet me even apart voor een laatste briefing met de cursusverantwoordelijke. Afscheid nemen met een bemoedigend woordje voor elke vrijwilliger om terug naar huis te gaan en paraat te staan voor eventuele moeilijkheden die opduiken.

DAG 2: BXL XXL, animatorenavond in de zomervakantie

Vanavond hebben we een moniavond voorbereid voor de animatoren van Brusselse speelpleinen tijdens de paasvakantie: De befaamde BXL XXL. Het is ook vakantie, en dat betekent speelpleinen bezoeken. In de voormiddag nog op twee speelpleinen langsgaan voor een gesprek tijdens de werking. Intussen komen de reacties op de herinnering die ik voor het vertrekken stuurde naar onze vrijwilligers binnen. ‘Ja, ik ben erbij!’. Op de middag kom ik toe op locatie. De werkgroep staat al klaar, de anderen zijn er binnen een uurtje. We eten iets en overlopen nog even het plan van aanpak voor de voorbereiding en de uitleg voor de rest van de ploeg. Ik zal deze avond gekke bankdirecteur spelen in het spel. Wat die rol precies is, is me niet helemaal duidelijk, maar ik geef er wel een draai aan. Eens de rest er is gaat de voorbereiding van start. Zelf ben ik last-minute nog wat speelpleinen aan het warm maken om samen met hun animatoren te komen meespelen. Een kwartiertje voor we er écht aan beginnen slaan de zenuwen toe: Zal er wel iemand komen? Een half uur later zijn die zorgen van de baan, en ben ik een gekke bankdirecteur die, zo blijkt, helemaal geen directeur is, en ook niet gek. In ieder geval: Ik kan me helemaal uitleven in een rol, maar heb intussen ook de gelegenheid om een aantal gesprekken te voeren met hoofdanimatoren over hoe hun werking draait. Een tijdje later zit het spel er op en is het tijd voor de opruim: We steken alles weg en zetten het materiaal in een hoekje. Dat halen we morgen wel op. Eerst trekken we met een aantal vrijwilligers die moeilijk kunnen slapen nog even de stad in om wat na te genieten van een geslaagde avond.

DAG 3: Een banale dag met een niet-zo-banaal randje

Vandaag heb ik me voorgenomen om eindelijk die uitpuilende mailbox aan te pakken, het verslag van de vergadering van afgelopen week op een leuke manier te presenteren en nog wat andere taakjes op mijn to-do-lijst af te werken. (zoals het schrijven van deze tekst, dat is alvast gelukt!) In de avond heb ik dan een gesprek ingepland met één van onze vrijwilligers over zijn rol en taken als vrijwilliger bij de VDS.

Ik werk van thuis uit, dus log ik in op onze digitale bureau, waar je gesprekjes kan voeren met collega’s als je daar zijn in hebt. En we beginnen aan de mailbox: Inhoudelijke feedback op een publicatie? Check! Uurtje later voor de afspraak morgen? Ideaal! Telefoongesprek inplannen over een mogelijke nieuwe locatie voor onze werking? Dat kan, er komt opeens een gaatje vrij!

En dan gaat de telefoon… Een van onze vrijwilligers wil graag mijn mening horen over de verdere loopbaan bij de VDS en heeft nog enkele bezorgdheden om aan te kaarten. Belangrijke dingen vragen tijd, en soms kunnen ze niet wachten. Een uurtje later leg ik af. Die mailbox zal nog wat verder moeten uitpuilen.

Olala, uitnodiging voor een groepsgesprek via de telefoon. Onze coördinator is bij de minister langs geweest, en wil ons graag snel briefen over wat er daar gezegd is. We krijgen de korte uitleg, kunnen onze mening geven en samen hakken we knopen door. (Waar het precies over ging, dat hoor je als je aangenomen wordt ;)

Gezien ik nog tijd heb, vlieg ik weer op de to-do’s: Nog snel zoveel mogelijk afwerken voor ik vertrek naar het overleg van deze avond.

Hoe dat gelopen is, dat vertel ik je de volgende keer!


Briefing vrijwilligers op animatorcursus BXL


Wat verwachten we van jou?

Geloof jij ook in de kracht van speelpleinwerk?

We geloven in de kracht van speelpleinwerk en vrijwilligerswerk en verwachten van jou hetzelfde. Het is jouw taak om, samen met de Brusselse vrijwilligers, de lokale werkingen te versterken. Je bouwt een netwerk op in je regio om speelpleinen te laten groeien. Je adviseert de werkingen met een gepaste houding. Je bouwt daarnaast ook een band op met vrijwilligers en draagt samen met je collega de regio. We zoeken ook iemand die kaas gegeten heeft van het organiseren van events.

We verwachten van jou dus een sterke basis op vlak van speelpleinwerk, vrijwilligersbeleid, vorming en eventmanagement.

Jouw uitdagingen!
 • Het contact met de Brusselse speelpleinen versterken.
 • De vrijwilligersploeg op sleeptouw nemen tijdens deze coronacrisis.
 • De nieuwe overeenkomst met partner VGC uitvoeren en tot een goed einde brengen.
 • Bedenken en uitvoeren van nieuwe acties i.f.v. de overeenkomst.
Een overzicht van alle taken...Pas jij in dit profiel?

Je beschikt over...
 • Een aantal jaar speelpleinervaring, minstens als hoofdanimator.
 • Een diploma hoger onderwijs (in een sociaal- of menswetenschappelijke richting) of gelijkwaardig door ervaring.
 • Een eerste werkervaring (1-2 jaar) is een pluspunt.
 • Een sterke basis op vlak van speelpleinwerk, ondersteunen van vrijwilligers, vorming en eventmanagement.
 • Ervaring met en/of een netwerk in het Brussels speelpleinwerk, is een meerwaarde.
 • Je spreekt zowel Nederlands, als een aardig woordje Frans.
 • Een hoge dosis aan zelfstandigheid en zelforganisatie.
 • Avond- en weekendwerk zijn voor jou geen probleem.
 • Een wagen en rijbewijs B is een pluspunt.

Wat heeft de VDS jou te bieden?

Je krijgt van ons...
 • Contract van onbepaalde duur.
 • Full-time contract, startdatum in onderling overleg.
 • Loonvoorwaarden van PC329, barema B1c. Om je een idee te geven: 0 tot 5 jaar anciënniteit schommelt tussen de 2314 euro en 2609 euro bruto.
 • Relevante anciënniteit wordt in rekening gebracht. 
 • Uitvalsbasis: kantoor Mechelen, op termijn eventueel Brussel.
 • Flexibel uurrooster dat je zelf kan beheren.
 • Avond- en weekendwerk is deel van de job.
 • Overwerk kan je compenseren.
 • Je krijgt een laptop ter beschikking.
 • Je krijgt een gsm ter beschikking, VDS draagt de telefoonkosten. 
 • Je krijgt een hospitalisatieverzekering.
 • Vergoeding voor woon-werkverkeer met de wagen en fiets.
 • Volledige terugbetaling kosten openbaar vervoer
 • Onthaaltraject met opleiding en coaching.

Met wie werk je samen?

Op ons kan je rekenen...

Solliciteer ten laatste 5/01!

Stel je kandidaat door je cv en motivatiebrief via mail te bezorgen aan Marjoleinten laatste op woensdag 5 januari.

Op 10 januari krijg je te horen of je door mag naar een volgende ronde.

Op 11 januari staan er online diepte-interviews gepland met Marjolein.

Op 13 januari krijg je te horen of je door mag naar de laatste ronde.

Op 14 januari overdag zullen er selectiegesprekken met de jury plaatsvinden op ons kantoor in Mechelen.


Dat zijn 23 stafmedewerkers en 400 vrijwilligers, met een speels hoekje af. Zij geven het beste van zichzelf om onze missie te volbrengen: meer en betere speelkansen in de vrije tijd van elk kind, op 570 speelpleinwerkingen in Vlaanderen en Brussel. Je vindt ons in Gent, Hasselt en het hoofdbureau in Mechelen. En o ja… Ons hoofdkantoor heeft echt een glijbaan als nooduitgang.

Meer lezen... 


De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw maakt geen onderscheid naar afkomst, levensbeschouwing en culturele achtergrond. Wanneer je in aanmerking komt voor Individuele BeroepsOpleiding, dan houden we daar expliciet rekening mee. Wil je weten of je in aanmerking komt?  Raadpleeg je plaatselijk VDAB- of RVA-kantoor.