420 jongeren volgen opleiding speelpleinanimator in coronatijd.
Krokus –en paasvakantie zijn traditiegetrouw dé periodes bij uitstek waarin de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) nieuwe speelpleinanimatoren opleidt. In normale jaren zijn beide vakanties goed voor meer dan 1.000 nieuwe, gevormde jongeren die vooral tijdens de zomervakantie aan de slag gaan op een speelpleinwerking in hun buurt. De huidige jeugdwerkregels in het kader van corona laten een fysieke cursus alvast voor de krokusvakantie niet toe. Gelukkig werd er de afgelopen maanden achter de schermen hard gewerkt aan een digitaal alternatief dat we vanaf vandaag uitrollen en uitproberen. Het belooft een spannende week te worden!
Perspectief bieden en opvolging verzekeren
Sinds 1980 leidt de VDS jaarlijks zo’n 1600 nieuwe speelpleinanimatoren op tijdens alle schoolvakanties. Daarvoor kan het rekenen op een gemotiveerde ploeg van meer dan 350 vrijwilligers: instructoren, kookteams en logistieke handen. Een goed geoliede machine. Zowel deelnemers als onze eigen vrijwilligers leven elke keer opnieuw erg toe naar zo’n intense cursusweek. Jongeren worden ondergedompeld in de leefwereld van kinderen, leren opnieuw voluit spelen, activiteiten voorbereiden, werken aan een verantwoordelijke basishouding… Kortom: op een speelse manier met veel interactie, inkleding en uitwisseling worden deelnemers klaargestoomd en voorbereid om als animator aan de slag te gaan op een speelpleinwerking in hun buurt.
… en toen kwam corona.
Tijdens de paasvakantie vorig jaar strooide het virus een eerste maal roet in het eten. De jeugdwerkregels lieten een fysieke cursus niet toe. Tijdens de zomer kon het wel, maar onder strikte maatregelen. We haalden toen alles uit kast om zoveel mogelijk jongeren alsnog op te leiden. Maar vanaf de herfstvakantie tot op heden is een fysieke cursus opnieuw uitgesloten. Een fikse klap voor onze eigen mensen en deelnemers, maar ook voor de lokale speelpleinwerkingen waar de toestroom van nieuwe, opgeleide animatoren dreigt stil te vallen.
Wachten tot fysieke cursussen weer mogelijk zijn, was voor de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk geen optie. Vanuit ons organisatiedoel, 'meer en betere (speel)kansen voor kinderen en jongeren', vinden we het onze plicht om ondanks corona zoveel mogelijk jongeren de kans te bieden om op een veilige manier cursus te volgen, stage te lopen en een erkend attest te behalen. Daarnaast willen we de (speel)kwaliteit bewaken en de opvolging en doorstroom van gevormde jongeren op de lokale speelpleinwerkingen verzekeren. We bleven niet bij de pakken zitten.
Eerlijk... er gaat niets boven fysiek cursus geven, maar ik wilde ook meteen mijn schouders zetten onder dit digitaal alternatief omdat we op deze manier toch een pak jongeren kunnen klaarstomen voor het speelpleinwerk. Voor hen kunnen we op deze manier een nieuwe wereld openen boordevol plezier, vriendschap en speelkansen ❤
Yasmine van Put, vrijwillig VDS-instructeur
Een nieuwe, coronaproof cursusformule
In overleg met de Vlaamse overheid en de eigen VDS-vrijwilligers werd een nieuw flexibel cursussysteem ontwikkeld. De bijhorende twijfels (bv. schrijven jongeren zich wel in voor een digitale cursus, weeral achter die pc…?) werden gepareerd door een bevraging eind oktober bij 700 deelnemers wiens cursus eerder in het water viel. Alle jongeren gaven uiteraard de voorkeur aan een fysieke cursus, maar beseffen ook dat het de enige manier is om op korte termijn als opgeleide animator op een speelplein aan de slag te gaan.
Het uitgangspunt van onze formule is simpel.
We vertrekken vanuit het idee dat cursussen fysiek doorgaan in kleinere groepen (max. 16 deelnemers), maar voorzien per cursus een speels, digitaal alternatief. Zo kunnen we onze cursussen blijven garanderen ook wanneer de overheid strengere maatregelen oplegt of wanneer we het zelf niet veilig genoeg vinden. Elke cursus wordt dus dubbel voorbereid. Dat is logistiek en financieel een stevige inspanning, maar nodig. Deelnemers weten al bij inschrijving wat het digitaal alternatief voor hun cursus inhoudt. Geen verrassingen dus.
Wanneer de cursus digitaal moet starten, zoals in de krokusvakantie nu het geval zal zijn, dan delen we de 50 vormingsuren op in twee delen. De eerste 20u vorming gaat digitaal door op verschillende dagen tijdens krokus. De overige 30u vorming wordt gegeven in de zomervakantie. Zo vermijden we dat jongeren op een korte periode 50u aan een scherm gekluisterd zijn én hopen we dat het tweede deel tijdens de zomervakantie alsnog fysiek kan doorgaan.
De jeugdorganisaties tonen ongelofelijk veel veerkracht en flexibiliteit tijdens de coronaperiode. Hun inzet zorgt voor belangrijke lichtpuntjes in het leven van zoveel kinderen en jongeren. Het is bijzonder sterk dat ze zich ook nu weer aanpassen om de opleidingen speelpleinanimator toch te laten doorgaan op een coronaveilige manier. We mogen oprecht trots zijn op ons jeugdwerk.
Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd.
Krokusvakantie gaat digitaal van start
Vanaf 19 december kon er worden ingeschreven. Amper 2 weken later waren alle plaatsen bezet. 420 15/16-jarigen schreven zich in voor een cursus animator, waarvan 149 jongeren voor de krokusvakantie. Gezien de huidige maatregelen start hun cursus komende maandag digitaal op. De huidige maatregelen en het aantal inschrijvingen herbevestigen de keuze voor dit digitaal aanbod dat voor vele jongeren waarschijnlijk geen soelaas brengt, maar blijkbaar voor anderen dan toch weer perspectief biedt. Daar zijn we blij en fier op.
Hetzelfde en toch anders
In normale omstandigheden ademt onze cursus animator spelen, spelen, spelen. (filmpje)
Van de wekdienst tot de avondafsluiter loodsen ingeklede typetjes de cursisten door de inhoud en een veelvoud aan spelletjes en speelimpulsen. Zelfs koeken en drankjes tijdens pauzemomenten worden niet zomaar uitgedeeld, maar moeten cursisten vangen, vissen, graven, graaien, opsporen… Uit doeken, klemmen en houten latten verschijnen maffe decors die jongeren meepakken in de fantasiewereld van kinderen en die het kind ook opnieuw in hen naar boven halen. We leren hen terug hoe fijn spelen is, jezelf verkleden en je onbegrensd in een andere wereld wanen. Hoe plezant het kan zijn om kinderlijk in plassen te springen en jezelf weer eens goed vuil te maken. Op diverse momenten, in kleinere groepjes, wordt er gereflecteerd, uitgewisseld, krijgen cursisten opdrachten om samen aan te pakken en uitdagingen om hun competenties te trainen. ’s Avonds is ruimte voor een feestje of een fijne afsluiter. Spelenderwijs ontdekken ze wat speelpleinwerk is en hoe je kinderen en tieners op sleeptouw neemt. Een intense week waarin jongeren naast kennis en vaardigheden ook nieuwe mensen leren kennen, plezier en vrienden maken!
Het zal anders zijn, maar niet minder kwalitatief, waardevol en speels! De panlatten, doeken, verkleedkleren en materiaalbakken staan klaar. Dan weet je... dit komt goed! Cursusvibes only! We zorgen voor zoveel mogelijk afwisseling en dynamiek, zoals iedereen dat van ons gewoon is. We zijn fier op het feit dat we in moeilijke omstandigheden er toch in slagen om een heleboel jongeren weer perspectief te bieden. Op een fijne cursusweek en op het vooruitzicht van een speelse speelpleinzomer waar ze na deze week eindelijk deel van kunnen uitmaken.
Bert Breugelmans, Coördinator dienstverlening
In de digitale versie komt dezelfde cursusinhoud aan bod als bij een fysieke cursus, maar een digitaal alternatief kan de beleving, de interactie en de uitwisseling tussen deelnemers op geen enkele manier evenaren ten opzichte van een fysieke cursus, dat beseffen we. Het zal anders zijn, maar niet minder kwalitatief, speels en waardevol. Daar heeft een team van mensen de afgelopen weken achter de schermen keihard aan gewerkt. Inhoudelijk, technisch… bovenal speels. We zorgen voor zoveel mogelijk afwisseling en dynamiek. We sturen jongeren op wandel met opdrachten, staken sessie-inhoud in een podcast, bezorgden hen vooraf een postpakket, hanteren verschillende app’s om interactie op te zoeken, we bouwen mini-studio’s van waaruit we uitzenden met de nodige inkleding… spelen doen we!
Het belooft een spannende week te worden waarin we nieuwgierig uitkijken naar de reacties. De bedoeling is om na de krokusvakantie grondig te evalueren en bij te sturen, al hopen we stiekem dat we vanaf de paasvakantie – gewoon - opnieuw mogen samenkomen om de cursus ten volle te beleven!
LIEVER FYSIEK NATUURLIJK, MAAR 87% VAN DE cursisten ZOU de DIGITALE cursus OPNIEUW DOEN. 97% VOELT ZICH KLAAR OM AAN EEN STAGE TE BEGINNEN.
Tijdens de krokusvakantie volgden 150 deelnemers voor een eerst onze digitale cursus.
85% vulden achter onze bevraging in.
Benieuwd hoe het er aan toe gaat?
Volg de verschillende cursussen via Insta. We posten geregeld nieuwe foto's en video's!
VDS algemeen | onze regio's:
ANT - BXL - LIM - OVL - VBR - WVL
Bekijk de aftermovie:
Ook hoofdanimator en instructeur digitaal uit de startblokken
Naast digitale cursussen animator, startte vandaag ook een digitale cursus hoofdanimator en cursus instructeur op! Ook voor hen bieden we op deze manier perspectief!
Wil je ook cursus volgen?
De cursus animator tijdens de paasvakantie is inmiddels volzet. Voor de cursus hoofdanimator zijn de laatste plaatsen beschikbaar.
Na de krokusvakantie bekijkt de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk zijn aanbod voor de zomervakantie. We zullen het opnieuw afstemmen op de op dat moment geldende coronamaatregelen.