04 nov 2020

Vorming voor startende speelpleinverantwoordelijken

Wat mag je verwachten?

Vier vormingsdagen én 1 webinar, verspreid over januari en februari, over boeiende thema's waar elke (startende) speelpleinverantwoordelijke mee te maken krijgt.

Samen met andere speelpleinverantwoordelijken die (net) gestart zijn kom je de basis te weten van speelpleinwerk. Een vliegende start waarna je je nog altijd verder kan verdiepen in alle andere speelpleinthema's.

 • Stilstaan bij je speelplein en je job als speelpleinverantwoordelijke
 • Relevante VDS-producten leren kennen / meeenemen naar huis
 • Inhoudelijk geprikkeld worden in allerhande speelpleinthema's
 • Je eigen VDS-balpen ;)
 • Interessante ontmoeting met je collega's uit andere gemeenten
 • Handouts na afloop
 • Functiebordje om mee te pronken op je bureau

4 themadagen over je rol als verantwoordelijke

Volg ze allemaal (AANRADER!) of kies op thema. 

DAG 1: speelpleinfan + visionair

Haal de grootste speelpleinfan in jezelf naar boven.

Na deze vormingsdag weet je voor 100% waar speelpleinwerk voor staat, heb je een duidelijke visie op het spelende kind en kan je die vertalen naar je eigen speelpleinwerking. Je verruimt je blik en leert nadenken op lange termijn. We leren elkaars speelplein beter kennen en je kan deze dag afsluiten met een duidelijk beeld waar je met je eigen speelpleinwerking naartoe wilt.

Donderdag 13 januari 2022 - 9.30 - 16.00 uur - hele dag 

Dag 2: Jeugdwerker (coach van je animatoren)

Als speelpleinverantwoordelijke coach je je animatoren individueel en in groep richting het vervullen van je speelpleinvisie.

Kom te weten wat jongeren motiveert en hoe je hun talenten kan inzetten om een kwalitatief speelplein uit te bouwen. Hoe zorg je ervoor dat je animatoren aantrekt/motiveert en engageert binnen jouw werking? Leer een straf animatorenbeleid opzetten. We staan ook stil bij welke positie jij als speelpleinverantwoordelijke inneemt in het team van animatoren. Je leert hoe je situationeel leiderschap kan inzetten en hoe je kan inwerken op groepscultuur en sfeer in je team.  

Donderdag 20 januari 2022  - 9.30 - 16.00 uur - - hele dag

Dag 3: Coördinator (organisator van je speelplein)

Als speelpleinverantwoordelijke hou je het speelplein ook organisatorisch draaiende.

 • Voormiddag (9.30-12.30 uur): Een goed workmanagement helpt je hierbij. Door te werken met een jaarplanning, draaiboeken en structuur krijg je veel gedaan. We leren van elkaar en de jaren ervaring die we hebben als ondersteuners van speelpleinverantwoordelijken. Je hoeft zelf het warme water niet uit te vinden. 
 • Namiddag (13.00-16.00 uur): Als je met je team aan een nieuw project wenst te starten, hoe pak je dat dan aan? Een veranderingsproces opzetten kan door enkele vaste stappen te doorlopen. Je leert welke stappen je moet nemen en kan daarna met elk thema aan de slag.  

Dinsdag 25 januari 2022 - schrijf je in voor een hele dag of per onderdeel

Dag 4: Netwerker (communicator)

Netwerk- en communicatiecompetenties kunnen niet ontbreken in je opleiding tot speelpleinverantwoordelijke.

 • Voormiddag (9.30-12.30 uur): Je leert je speelplein in een breder netwerk zien, wie zijn de stakeholders van je werking en hoe communiceer je hiermee? Hoe pas je je communicatie aan naar ouders/jongeren/de burgemeester ... en creëer je dus extra draagvlak en kansen. We nemen je communicatiekanalen onder de loep, laten je kennismaken met ons waardekader en bedelven je onder good practices.
 • Namiddag (13.00-16.00 uur): Na de middag voorzien we een afsluitmoment met de speelpleinverantwoordelijken die na deze vormingsdagen samen met hun lokale ondersteuners graag wat dieper ingaan op een thema of verder willen uitwisselen. Heb je nog een specifiek probleem of babbel je graag verder met je collega's? Blijf plakken voor dit uiterst interessant netwerkmoment.  

Dinsdag 1 februari 2022 - schrijf je in voor een hele dag of per onderdeelPraktische informatie

Waar & wanneer?

Vier vormingsdagen en één webinar in het voorjaar van 2022.

 • De vormingsdagen lopen van 9u30 tot 16u.
 • Het webinar wordt 's avonds online georganiseerd (uren nog te bepalen).

De vormingsdagen gaan door op ons hoofdkantoor in Mechelen (Lange Ridderstraat 22).


Prijs & inschrijven

Niet-leden

Lid van de VDS

€85

€68

halve dag: €42,5

halve dag: €34

 

 • Werk je met een bestelbon? 
  Bezorg ons één bon voor alle vormingen waaraan je deelneemt ten laatste op de dag van de laatste vorming via  of Lange Ridderstraat 22, 2800 Mechelen.
 • Wens je een factuur? Betaal de inschrijvingsbijdrage (nog) niet. Na afronding van de vormingen krijg je automatisch een factuur opgestuurd. 
 • Ben je lid? De korting voor leden wordt automatisch toegepast.


Veel gestelde vragen

Publicatie en privacy van deelnemers

Op VDS-initiatieven wordt steeds toestemming gevraagd om beeldmateriaal te verzamelen. Je kan aangeven hoe je in beeld wenst gebracht te worden (niet, niet herkenbaar, wel). We vragen steeds toestemming alvorens de verzamelde beelden te publiceren. 

De persoonsgegevens van alle deelnemers worden opgeslagen in een database, uitsluitend bedoeld voor intern gebruik en om je op de hoogte te houden van toekomstige activiteiten en relevant speelpleinnieuws. Je hebt steeds het recht op inzage en correctie van de door de VDS bewaarde informatie. We vragen enkel de informatie die noodzakelijk is voor de goede werking van de VDS.

Wegbeschrijving

Met de trein:

Het Station van Mechelen ligt op 10 minuutjes wandelen van het landelijk secretariaat. Bij het buitenkomen wandel je de H. Consciencestraat in richting noorden. Deze blijf je de hele tijd volgen tot hij overgaat in de Bruul, nadat je op een brug over de Dijle bent gewandeld. Na deze brug neem je de eerste straat rechts (Hazenstraat). Deze straat gaat over in de Lange Ridderstraat. Tegenover de 2e straat links, vind je aan de rechterkant ons secretariaat.

Met de auto:

Plan je weg met een routeplanner!
(
maps.google.bewww.viamichelin.bewww.mappy.be, …)

Opgelet, in de Lange Ridderstraat mag je niet parkeren. In de omliggende straten kan je betalend parkeren. Voor langere parkeertijden wijk je best uit naar de goedkopere betaalparkings Zandpoortvest 1 of 2.

Aan het Douaneplein kan je gratis parkeren. Dit ligt op 15 minuten wandelen van het Gouden Leerhuys.

Bekijk hier de wegbeschrijving.Inschrijven

Inschrijven voor de verschillende vormingsdagen doe je hier. Doorklikken naar TREFDAGEN! Je kan inschrijven tot een dag voor de vorming.

Je dient voor elke vorming apart in te schrijven. Zo stel je je programma op maat samen.


Starters staan er niet alleen voor


Nog vragen?