21 okt 2020

Verstrengde maatregelen op komst

De cijfers zijn niet goed, ook wat jongeren betreft

Vanochtend was het Commissie Jeugdwerk: we kregen een update van ons kabinet Jeugd door Dries De Smet over de besprekingen die deze ochtend door zijn gegaan tussen ministers Dalle, Weykmans en Glatigny, Marc van Ranst, De Ambrassade en Bataljong over de jeugdwerkregels. Heel belangrijk: de cijfers zijn echt niet goed, er wordt serieus nagedacht over code rood voor het jeugdwerk en mogelijk komen er de komende dagen nog strengere maatregelen.


Geen overnachtingen toegestaan dit weekend

We blijven voorlopig in code oranje met het jeugdwerk, tot er gecommuniceerd wordt over code rood. MAAR het staat al vast dat alle activiteiten met overnachtingen, voor alle leeftijden, worden vanaf vrijdag 23/10 geannuleerd. De beslissing dat er geen activiteiten met overnachting kunnen doorgaan is voorlopig enkel genomen voor het weekend van 23, 24 en 25 oktober.


Nu vrijdag meer nieuws

De nieuwe jeugdwerkregels, de kleurcode waarin we ons zullen bevinden en de bijhorende maatregelen kunnen we pas meedelen van zodra hierover een beslissing wordt genomen vanuit de overheid. Die beslissing zal vrijdag door de bevoegde instanties genomen worden. De Ambrassade ondersteunt ons dan opnieuw met de nodige aanpassingen in draaiboeken, tabellen en masterdocument die we op onze beurt snel op speelpleinmaat zullen vertalen. Geef onze lokale ondersteuners ook maandag misschien nog even de tijd om die vertaling op een goede manier voor te bereiden. 


Wij volgen de keuze van de jeugdbewegingen

Annulatie van het verdiepingsweekend en cursussen in de herfstvakantie

In afwachting van verwachte verstrengde maatregelen voor het jeugdwerk werd vanmiddag duidelijk dat activiteiten met overnachting dit weekend niet mogen plaatsvinden. 

Op basis van dit besluit annuleert de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk het verdiepingsweekend inclusie dat dit weekend zou plaatsvinden en in navolging van de jeugdbewegingen ook alle cursussen animator, hoofdanimator en instructeur (inclusief externaatscursussen) die gepland staan in de herfstvakantie. Deelnemers worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

Dit is geen lichte beslissing die we nemen, maar de situatie in de samenleving in dan ook ernstig. We rekenen er dan ook op dat alle lokale speelpleinwerkingen deze beslissing dan ook ter harte nemen en ook bij alle andere activiteiten de nodige voorzichtigheid blijven hanteren. 


Alle laatste updates

Alle laatste updates over corona en speelpleinwerk vind je steeds op speelplein.net/werkjaar.