26 mei 2020

Coronataskforce in Speelplein Affligem

De stuurgroep van Speelplein Affligem bestaat uit 10 actieve leden. Zodra het duidelijk was dat de speelpleinzomer er anders zou uitzien dan gewoonlijk, kozen ze ervoor om een coronataskforce samen te stellen die verder aan de slag zou gaan met de organisatie van hun speelpleinzomer. Die taskforce bestaat uit 3 leden van de stuurgroep en de jeugdconsulente die in nauw contact staat met de gemeente. Zij hebben het mandaat gekregen van de stuurgroep om beslissingen te maken. Zo kunnen ze snel beslissingen maken en vlot communiceren, want met 3 is dat makkelijker dan met 10.

Ze werkten al meteen een stappenplan uit dat ze graag met ons delen ter inspiratie voor andere speelpleinen.

STAP 1: VOORBEREIDEN

Tot voor de persconferentie van afgelopen vrijdag

We hebben samengezeten met de stuurgroep en met de gemeente om visies op elkaar af te stemmen: hoeveel bubbels willen we, willen we ook werken met inschrijvingen ter plekke, hoe anderstalige ouders bereiken, wat is onze visie op het aantal animatoren, … Gelukkig wil onze gemeente ook keihard gaan voor een kwalitatief aanbod waardoor alle neuzen al snel in dezelfde richting stonden. We hebben mails klaargezet naar zowel ouders als animatoren om hen meteen op de hoogte te kunnen brengen na de persconferentie. 

In deze fase hebben we ook gebrainstormd over wat we allemaal zouden moeten aanpakken eens alle regels duidelijk zijn. Dit resulteerde in een 7-pagina’s lange lijst met puntjes die we gaan moeten aanpakken. Dit geeft ons een goed overzicht van wat we nog allemaal moeten doen. Het is enorm veel, maar die lijst brengt structuur in de chaos en zorgt ervoor dat we ons verder goed kunnen voorbereiden en niets over het hoofd zien. De takenlijst en de communicatiematrix van VDS hebben ons geholpen met details waar we zelf nog niet aan dachten dus zeker aan te raden voor alle pleinen.
 

STAP 2: PLAN UITWERKEN EN COMMUNICEREN

Periode waarin we nu zitten, van 22/05 tot 08/06

Meteen na de persconferentie hebben we onze communicatie uitgestuurd met de boodschap dat we bezig zijn om alles voor te bereiden en dat we er naar streven om op 8 juni naar alle partners te kunnen communiceren met de belangrijkste krijtlijnen voor de speelpleinzomer.

Die krijtlijnen zijn we nu aan het voorbereiden. We zitten zo goed als elke dag samen om onze brainstormlijst chronologisch af te werken. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met prioriteiten stellen om meer structuur aan te brengen en om in te schatten welke week we welke topics verder uitwerken. We denken onder andere na over ons inschrijvingssysteem, het bubbelsysteem, het verdelen van de ruimte in bubbels, het ophalen en afzetten door de ouders, wat en wanneer we naar welke partners moeten communiceren, het organiseren van het correct bijhouden van medische fiches en aanwezigheden, …

Woensdag zitten we samen met onze jeugdconsulent, burgemeester (ja, dé meneer de burgemeester), schepen van jeugd en ander jeugdaanbod om op elkaar af te stemmen.

 

STAP 3: UITVOEREN VAN ONS PLAN

Van 08/06 tot begin speelpleinzomer

Het spreekt voor zich: alles wat we moeten aanpassen, bereiden we hier verder voor. In deze fase schakelen we de rest van de stuurgroep terug in om taakjes te verdelen. We zullen bijvoorbeeld een reserve poule van animatoren aanleggen, nadenken over vorming van onze animatoren, ons spelaanbod aanpassen en coronaproof maken, alternatieven organiseren voor onze uitstappen, het uitwerken van een draaiboek voor bubbelverantwoordelijken en hoofdanimatoren, de stagebegeleiding uitwerken, …

Communicatie zal hier de sleutel zijn: we willen koste wat kost duidelijk communiceren naar al onze animatoren en onze ouders/kinderen. Het maken van filmpjes bijvoorbeeld om die communicatie te vergemakkelijken gaat hier sowieso bij horen alsook een verplicht infomoment voor al onze animatoren zodat iedereen van alles op de hoogte is. 
 

STAP 4: EVALUEREN EN BIJSCHAVEN

Begin tot einde van de speelpleinzomer

Tijdens de zomer willen we onszelf bijsturen waar nodig om elke dag beter georganiseerd te worden. We verzamelen input van animatoren, ouders én kinderen om hier verder mee aan de slag te gaan. De hoofdanimatoren zitten regelmatig samen om ervoor te zorgen dat iedereen steeds met alles mee is en dat alle aanpassingen steeds door iedereen worden uitgedragen. Waar nodig, passen we uiteraard aan.

Op het einde van de zomer houden we traditiegewijs een evaluatieweekend met de volledige stuurgroep. We trekken er een heel weekend op uit om onze volledige speelpleinzomer te evalueren. Hieruit halen we onze prioriteiten waarmee we volgend werkjaar willen bezig zijn om de volgende speelpleinzomer net dat tikkeltje beter te maken.
 

STAPPENPLAN

STAP 1: Voorbereiden
  • Visies op elkaar afstemmen
  • Communicatie klaarzetten 
  • Brainstorm om alles in kaart te brengen
  • Structuur brengen
 
STAP 2: Plan uitwerken en communiceren
  • Communicatie uitsturen
  • Prioriteiten stellen
  • Alle partijen op elkaar afstemmen
 
STAP 3: Uitvoeren van het plan
  • Taken verdelen
  • Concrete zaken uitwerken
  • Goed communiceren
 
STAP 4: Evalueren en bijschaven
  • Input samenbrengen
  • Leren uit fouten
We maken filmpjes om ouders goed te informeren

Inspireer elkaar

Heeft jouw speelplein ook inspirerende tips of goede praktijkvoorbeelden? Zijn jullie trots op jullie aanpak en bereid om die te delen?

Stuur jullie voorbeelden door naar steffi@speelplein.net met een foto van jullie plein of stuurgroep en laat ons zo elkaar versterken in deze zoekende tijden.