14 mei 2020

We roepen op tot #vrijspel!

Een exitstrategie voor kinderen en jongeren?!

De voorbije weken zaten we met z'n allen reikhalzend te wachten op duidelijk nieuws en versoepelingen in de exitstrategie voor kinderen en jongeren. Het perspectief van kinderen en jongeren was tot nu toe amper te vinden in de maatregelen tegen de verspreiding van corona en de exitstrategie.

Samen met Minister van Jeugd Benjamin Dalle, het Kinderrechtencommissariaat en alle jeugdorganisaties riepen we al verschillende keren op om de belangen van kinderen en jongeren centraal te zetten in het bepalen van een exitplan. Dat blijven we doen. Kinderen en jongeren hebben dringend nood aan speel- en ademruimte. We willen buiten spelen, chillen en gebruik kunnen maken van de openbare ruimte. 

De oproep tot #vrijspel

De speeltuinen, skateparken of basketbalpleinen hangen nog steeds vol met veiligheidslinten en zijn verboden te betreden. Daarom roepen we dit weekend alle kinderen, jongeren en jeugdorganisaties op om zelf aan de slag te gaan. Als wij nog geen gebruik kunnen maken van speelruimte, dan maken we die gewoon zelf.  Ga dit weekend zelf aan de slag: knutsel, krijt, teken, bouw of sjor zelf een speeltuin in je voortuin of op de stoep. Maak een foto en deel die met de hashtag #vrijspel. Momenteel zijn nog steeds alle maatregelen tegen coronaverspreiding van kracht, dus is het nog niet toegelaten om je vrienden uit te nodigen in jouw speeltuin. Deel hem daarom zo veel mogelijk online en maak er zelf plezier in!

Laten we samen de grootste speeltuin van Vlaanderen en Brussel bouwen, tekenen, kleuren en versieren. Zo geven we een sterk signaal naar de Nationale Veiligheidsraad en de Vlaamse regering. Deel de oproep op sociale media met onderstaande tekst en foto's.

Samen zetten we kinderen en jongeren centraal in het exitplan en hopen we snel terug naar de speeltuinen te kunnen gaan! 

Goe Gespeeld! pleit √°ltijd voor spelen in de publieke ruimte

 

Spelen in de openbare ruimte is meer dan het openstellen van speelstraten. De straat is van iedereen, niet enkel van de auto. Het is ook een verblijfs-, speel- en ontmoetingsruimte. Pleinen zijn meer dan parkings. Parken en pleinen zijn ideaal als speel- en ontmoetingsruimte.

 

Meer info vind je op www.goegespeeld.be