05 nov 2019

't Is feest! Daar is de Sint weer.

Hoor wie klopt daar kinderen? De goede Sint is weer in aantocht. En uiteraard komt hij niet alleen. Een leger Pieten en Mieten staat hem bij om alle cadeautjes tijdig geleverd te krijgen. Misschien komen ze via het speelplein ook wel langs bij enkele kindjes uit de buurt? Of heeft de speelpleinverantwoordelijke een deal kunnen slaan met de goedheilig man om bij alle animatoren langs te gaan en ze te bedanken voor hun inzet? Alleszins: Sinterklaas* is een feest voor iedereen!

En omdat het een feest voor iedereen is, geloven we in een Piet zonder koloniale elementen. Zijn donkere kleur mag volgens de verhalen van tegenwoordig wel door het roet komen, toch zijn er heel wat kenmerken die op een karikaturale manier verwijzen naar de zwarte slavernij (kroeshaar, dikke lippen, oorbellen, een knecht zijn). Dat is volgens ons niet nodig. Daarom enkele tips voor een positieve aanpak.


Tips voor Pieten met stijl

Kinderen houden van een speelse, zotte Piet.

Wat vinden kinderen zo leuk aan Pieten? Dat ze vrolijk koekjes uitdelen, gekke bekken trekken, stiekem een beetje 'stout' zijn achter de rug van de strenge Sint... Welke kleur die heeft, maakt voor kinderen echt niet uit.

Pieten en Mieten komen in alle maten en soorten

Een Roetpiet die net uit de schoorsteen lijkt te komen, Mieten in alle kleuren van de regenboog, een gek gekleurd kapsel, een zotte hoed met grote veer...

De Piet is een rolmodel

Kindjes kijken op naar de Pieten. Velen willen ooit Piet worden. Misschien kan je ze daar al op voorbereiden? Balanceren over de daken, gericht mandarijntjes gooien of tuimelen uit de schoorsteen: een uitdaging! Of voorproeven van chocolade, dat is ook een belangrijke taak.

Bespreek je stijl met elkaar

Misschien ziet de Piet van vandaag er niet meer uit als die uit jouw kindertijd en voelt dat een beetje ambetant. Voor jou of voor sommige ouders. Alle veranderingen gaan gepaard met wat heimwee. De Piet heeft al een hele evolutie doorgemaakt: van slaafs hulpje tot gekke sidekick. De evolutie zet zich nu voort in zijn stijl. Praat erover met elkaar en ga op zoek naar een stijl waar iedereen zich comfortabel mee voelt. En onthou: het is in de eerste plaats een kinderfeest. Maak het plezant voor iedereen.


Piet en Sinterklaas in 'Ay Ramon!'


waarom stilstaan bij de look van Piet

Zwarte Piet is vandaag niet meer racistisch bedoeld. Toch heeft het klassieke beeld van de Piet zijn wortels in een koloniale tijd waar zwarte mensen werden beschouwd als minderwaardig. Als Piet zwart ziet van door de schoorsteen te kruipen, dan zijn roetvegen toch logischer dan een witte kraag, kroeshaar, rode lippen en oorbellen? Daarbij, met die oorbellen kan je blijven hangen in de schoorsteen. Vermijden dus maar.

Daarnaast heeft Zwarte Piet ook impact op kinderen. De kinderombudsman in Nederland concludeerde op basis van gesprekken met kinderen en jongeren, dat de klassieke vorm van Zwarte Piet aanleiding geeft tot pesten, uitsluiting en discriminatie.

Meer lezen...


Piet Mondriaan


Smakelijke Sint


* of Sint-Maarten

Nee, we vergeten die andere kindervriend niet. Op 11 november komt in sommige streken Sint-Maarten langs bij de kinderen. Vaak ook met assistentie van Pieten. Dezelfde tips gelden voor hen, natuurlijk.