05 sep 2019

Congres 2020: "Van speelbeest tot docent"

 

Vandaag is Toon Moonen docent aan de Universiteit Gent. In het verleden was Toon actief in het jeugdwerk. Hij was animator op speelplein De Speelplaneet in Dendermonde.

Hij vertelt ons over zijn ervaringen die hij heeft opgedaan als animator in het jeugdwerk, en hoe deze vandaag weerspiegeld worden in zijn professionele carrière:

"Voor zover ik goed geplaatst ben om straffe uitspraken over mezelf te doen, denk ik aan drie competenties die ik opgepikt heb op het speelplein en waar ik nog steeds dankbaar gebruik van maak in mijn huidige beroepsleven. Op het speelplein kan je om te beginnen leren om met zelfvertrouwen voor een (grote) groep jongeren te staan en hen liefst een beetje te inspireren. Twee minder sexy, maar niet minder belangrijke competenties, zijn efficiënt vergaderen en feedback geven."

Wie de animatie van een massaspel voor 150 kindjes van alle leeftijden kan trekken of wie een laatste-avond-show voor 16-jarigen op cursus kan presenteren, die heeft bagage om ook aan een auditorium vol 18-jarigen uit te leggen hoe het Belgische federalisme werkt.

Congres 2020

In het kader van ons congres in 2020 verzamelden we interessante input rond het thema "speelpleinwerk is jeugdwerk". Het interview met Toon Moonen werpt een blik op de vraag: welke competenties uit het jeugdwerk kunnen nuttig zijn in andere sectoren?

Alles over het congres en een pak boeiende informatie vind je op www.speelplein.net/congres2020


Wie?


Toon Moonen

Docent UGent
Voormalig speelpleinanimator