02 aug 2019

Ward, 8 jaar later

Hoe het ooit begon

In 2008 startte 't Hemelrijk met inclusie op het speelplein. Onder begeleiding van de VDS en met financiële steun uit het provinciale project 'inclusieve speelpleinen' werden de eerste stappen gezet. Een werkgroep van gemotiveerde animatoren en een gedreven speelpleinverantwoordelijke maakten het een succes.

Drie jaar later gold het speelplein van Zottegem al als 'goed voorbeeld'. We beslisten toen om dit in beeld te brengen en zo inspiratie te bieden aan andere speelpleinwerkingen. Het filmpje werd een succes. Niet alleen tijdens onze vormingen, maar ook in het onderwijs wordt het nog vaak gebruikt. 


Hier is nog eens Ward - inclusie op het speelplein


Wat is er veranderd?

Nieuwe ploeg, maar de systemen bleven

Ondertussen zijn we acht jaar verder. Het speelplein ziet er nog grotendeels hetzelfde uit. Het piratenschip staat er niet meer, maar je vindt er wel een wilgenhut, een snoezelcaravan en attributen van over de hele wereld.

De ploeg is ondertussen ook al helemaal veranderd. Nieuwe animatoren, hoofdanimatoren en een nieuwe speelpleinverantwoordelijke. Maar opvallend: de motivatie om voor inclusie te gaan, blijft even hoog. Ze kunnen verder bouwen op een stevige basis die in het verleden is gelegd. Dit ondermeer met zaken die systematisch zijn ingewerkt: huisbezoeken, speelfiches, extra begeleiding...


Nieuwe animatoren nemen we mee in het inclusieverhaal van ons speelplein.

"De grootste uitdaging blijft om jonge animatoren met voldoende zelfvertrouwen de kinderen aan het spelen te krijgen", vertelt speelpleinverantwoordelijke Aurélie. "Voor veel jongeren is dit iets nieuw, spelen met kinderen met een beperking. Maar ze merken al snel dat er niet veel verschil is met spelen met andere kinderen. De ervaren animatoren geven het goeie voorbeeld en staan klaar met goeie raad."


Co-animatoren

Een logisch vervolg in het inclusieverhaal van het speelplein, is inclusie in de animatorenploeg. Sinds een paar jaar draaien ook enkele co-animatoren mee.

 "We geven iedereen de kans om vanuit hun sterktes mee te bouwen aan ons speelplein. Voor jongeren bij wie het klassieke takenpakket van een animator niet past, stellen we ons flexibel op."


Jeugdwerk voor Allen

Opfrissing

Deze zomer begeleidt de VDS, als partner van Jeugdwerk voor Allen, het speelplein opnieuw. Niet om een groot veranderingsproces op te zetten, maar wel om met kleine tips de inclusieve werking vlotter te laten verlopen. 

Zo houden de animatoren nu hun succeservaringen met kinderen met een beperking bij op een flap in het animatorenlokaal, als inspiratie voor elkaar. De inclusieverantwoordelijken zetten extra in op communicatie met ouders, onder andere via een heen-en-weerschriftje. 

Inclusiebabbelcafé

Vorige week organiseerde het speelplein een inclusiebabbelcafé voor de animatoren. Bij een hapje en een drankje filosofeerden ze over de werking. We bekeken nog eens 'Ward', haalden straffe verhalen boven en hielden een speeddate.

We vroegen aan 16 animatoren...


Hoe overtuig je iemand om inclusieanimator te zijn?
  • De liefde die je terug krijgt
  • Het geeft je voldoening om de kinderen elke dag opnieuw de dag van hun leven te bezorgen
  • Weten dat je iemand een goede dag hebt bezorgd
  • Je leert met kinderen om te gaan die je waarschijnlijk niet in je dagelijkse leven zou tegenkomen
  • Je leert het kind kennen, maar ook jezelf!
  • Uniek leermoment
  • Ze zijn schattig en hebben hun eigen fantasie
  • Het geluksmoment als je iets ontdekt dat ze leuk vinden
  • Ervaring voor het leven
  • Je leert op een andere manier naar mensen kijken
Wat is het moeilijkste aan inclusieanimator zijn?
  • Correct reageren
  • Grenzen stellen
  • Betrekken bij de groep
  • Je moet altijd oplettend zijn
  • Als je het kind echt niet begrijpt
  • In de leefwereld van het kind verplaatsen
  • Correct inschatten van de kindjes: wat vinden ze wel/niet leuk, welke verzorging hebben ze nodig
  • Als de kinderen weglopen, niet luisteren, koppig zijn en je niet weet wat te doen
Stel, je krijgt €10.000 om de inclusiewerking te verbeteren. Wat zou je doen?
  • Een mooie snoezelruimte met veel materiaal
  • Aangepaste speeltoestellen voor kinderen met een fysieke beperking
  • Veel dingen hoeven niet veel geld te kosten: opleiding voor de animatoren, extra begeleiding

De animatoren hebben veel goesting om hun schouders verder onder inclusie op het speelplein te zetten. We gaan nog een warme maand augustus tegemoet.


't Hemelrijk

Speelplein 't Hemelrijk vind je in Zottegem. Als je wil weten hoe het er daar vandaag de dag aan toe gaat, neem dan een kijkje op hun facebookpagina.


Groei

"In de film kom ik nog als kindje in beeld", vertelt Evelien. "Toen was ik een figurant, vandaag ben ik één van de inclusieverantwoordelijken op ons speelplein. We zijn nu met 3 inclusieverantwoordelijken. Wij ondersteunen de animatoren en zijn het aanspreekpunt voor ouders. Dat is een nieuw systeem dat we dit jaar eens proberen. Want we willen als speelplein ook blijven groeien, natuurlijk."


JWVA

In 2018 pikte Jeugdwerk Voor Allen de draad van de provinciale projecten op. Speelpleinen kunnen bij JWVA terecht voor gratis vorming en begeleiding. Daarnaast wil JWVA ook inspireren. Daarom trekken we deze zomer weer de baan op met een cameracrew. We gaan langs in Overijse, Halle en andere inclusie-inspirerende plekken. Verwacht de nieuwe filmpjes in het najaar!


En hoe zou het nog zijn met... Ward?

We namen nog eens contact op met Hilde, de mama van Ward en één van de drijvende krachten van Ouders voor inclusie. Ze vertelt nog steeds met veel plezier over haar zoon.

 "Ward is ondertussen 18 jaar en we pakken zijn opvoeding nog steeds zo inclusief mogelijk aan. In september gaat hij naar het vijfde jaar, in het gewone onderwijs. Ward is ondertussen al veel zelfstandiger geworden. Hij neemt alleen de bus en de trein, op zijn vaste trajecten. Hij gaat zelf naar de winkel en betaalt er met de bankkaart. En met zijn gsm kan hij bellen en sms'en.
In zijn vrije tijd gaat Ward nog steeds naar de dansles in Waregem. Daar is hij in de dansgroep meegegroeid met de andere kinderen. We hebben ook G-sport geprobeerd, maar dat was niet echt Ward zijn ding. En uiteraard spendeert hij ook veel van zijn vrije tijd met zijn vriendin, met wie hij nu een jaar samen is.
Op het speelplein is het indertijd op een valse noot geëindigd, na het vertrek van speelpleinverantwoordelijke Roos. Ward werd naar ons aanvoelen te veel als 'speciaal kind' behandeld, terwijl wij dat niet meer nodig vonden. Hij was al een paar jaar ouder en een pak zelfstandiger geworden, extra begeleiding was eigenlijk niet meer nodig. Maar we moesten nog op voorhand inschrijven, konden maximaal drie weken komen, terwijl dat voor andere kinderen niet gold. Zo zie je dat de juiste persoon op de juiste plaats wel belangrijk is."