14 mrt 2019

Aanpassingen KAVO-TOOL

Na de paasvakantie - vanaf dinsdag 23 april 2019 - worden enkele aanpassingen doorgevoerd aan de KAVO-tool. Vooral het inloggen zal anders verlopen. In het kader van veiligheid en het clusteren van gegevens op 'mijn burgerprofiel' verplicht de Vlaamse overheid jongeren (+18) die een erkende cursus willen volgen vanaf 23 april om zich aan te melden met een elektronische identiteitskaart (eID) en een kaartlezer.


Inloggen met elektronische identiteitskaart (E-ID)

Vanaf dinsdag 23 april 2019 moeten deelnemers en stageplaatsverantwoordelijken die meerderjarig zijn zich inloggen met de eigen elektronische identiteitskaart (eID) en eID-kaartlezer. Elke keer als je je gegevens wilt raadplegen op www.mijnkadervorming.be zal je je moeten inloggen.

We proberen wat antwoorden te geven op vragen die mogelijks opduiken.

Ik ben 17 jaar, moet ik mij inloggen met mijn E-ID?

Nee! Je kan je nog steeds aanmelden met je e-mailadres en wachtwoord.

Je kan er wel al voor kiezen om je in te loggen met je E-ID, maar dat hoeft niet. Pas wanneer je meerderjarig wordt, zal je je telkens moeten inloggen met je E-ID.

Wat als ik geen E-ID heb?

Voor gebruikers zonder geldige identiteitskaart verandert er niets: zij vragen een account aan bij het Departement CJM en kunnen daarna inloggen met hun e-mailadres en wachtwoord.

Moet ik een E-ID reader kopen?

Nee, bespaar jezelf de kost!

  • Je kan het gebruik van de E-ID-reader omzeilen door gebruik te maken van de ITSME-app of een andere app. Je kan ook gebruik maken van een beveiligingscode via SMS of via een federaal token.
  • Het bakje dat je nodig hebt om je in te loggen bij je bank kan in vele gevallen ook als E-ID-reader gebruikt worden.
  • Bij de bibliotheek of in je gemeentehuis kan je een E-ID-reader gebruiken. We gaan ervan uit dat de meeste jeugddiensten je ook graag zullen ondersteunen met een E-ID-reader. 
  • Soms hebben je ouders al zo'n E-ID-reader om hun belastingen door te geven. 
Ik weet mijn pincode van mijn E-ID niet meer. Help!
  • Als je de brief nog hebt waar je originele pin-code opstaat, dan vind je daar ook een PUK-code. Daarmee kan je je pin-code terug instellen.
  • Je kan ook een nieuwe pincode aanvragen op het gemeentehuis, maar dat kost tijd en geld. De meeste gemeentehuizen rekenen een administratieve kost aan. We hoorden al bedragen van €25, maar dat verschilt per gemeente. Reken op minimum 2 weken wachttijd. 
  • Je kan het gebruik van de pincode van je E-ID omzeilen door in te loggen via de ITSME-app en je daar de eerste keer te registreren met je bakje van de bank, je bankkaart en je pincode van je bankkaart (die je hopelijk wel vanbuiten kent). 

Wijzigingen voor stageplaatsen

  • Vanaf 23 april zal het ook mogelijk zijn om een deelnemer aan meerdere stageplaatsen te koppelen. Elke stageplaats zal kunnen aanduiden hoeveel stage-uren zij de deelnemer geven. Elke stageplaats zal een eindbeoordeling kunnen invoeren. Als beide eindbeoordelingen ingevuld zijn, kan de deelnemer deelnemen aan het evaluatiemoment. 
  • Elke stageplaatsverantwoordelijke (die meerderjarig is én in het bezit van een geldige identiteitskaart) zal zich ook moeten inloggen via de E-ID.
  • Er werd ook een systeem ingebouwd om de stageplaatsverantwoordelijken up-to-date te houden. Je kan vragen om een stageplaats over te nemen qua beheer. De oude stageplaatsverantwoordelijke of het Departement kan je goedkeuring geven hiervoor.

Lees het bericht van de Overheid

Op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media vind je de rechtstreekse communicatie van de Overheid over de wijzigingen aan de KAVO-tool.



Alle opties om je in te loggen met je E-ID

Dit overzicht toont je alle manieren om je in te loggen met je E-ID. 


Meer dan één stageplaats -verantwoordelijke

Wist je dat... je met meerdere verantwoordelijken per stageplaats alle stagiairs kunt beoordelen. Hoe doe je dat? Check onze handige handleiding om medestageverantwoordelijken op www.mijnkadervorming.be toe te voegen.