28 aug 2017

Vluchtelingen betrekken in jouw speelplein? Het kan!

Wereldspelers.be bevat nu een schat aan nieuwe informatie! Neem een kijkje als je je graag inzet voor een jeugdwerklandschap waarin meer vluchtelingen hun weg vinden. Want steeds meer mensen zijn op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Onder hen zijn veel gezinnen met kinderen, of kinderen zonder ouders of voogd. Contact met andere jongeren is cruciaal om te wennen aan een nieuw land, nieuwe taal, nieuwe gewoonten en het verwerken van trauma’s. Het helpt hen integreren, en het opent de blik van jongeren hier. Jij als jeugdwerker kan een cruciale rol spelen in dit proces. Hoewel de overgrote meerderheid van de jeugdwerkers open staat voor deze doelgroep, blijkt toch dat we nog steeds weinig jonge vluchtelingen terugzien in het jeugdwerk.

Daar willen wij iets aan doen, samen met jou!



Gouden tip: doe niet enkel iets voor vluchtelingen, doe het vooral mét hen. Vraag wat zij graag willen doen, wat hun interesses zijn. Dit zal ook jouw blik op hun leefwereld openen!

Om jou als jeugdwerker te ondersteunen in het werken met jonge vluchtelingen is er nu www.wereldspelers.be, in een nieuw jasje! Op deze website vind je handige tips om jonge vluchtelingen bij het jeugdwerk te betrekken, maar ook om je jeugdwerking toegankelijker te maken.

Wil je meer weten? Neem een kijkje op www.wereldspelers.be, waarop we jou als jeugdwerker enkele handvatten aanreiken om meteen mee aan de slag te gaan. Verwacht geen toverformule, maar wel een stevige houvast.

Zodat ook jij een wereldspeler kan worden!


Infofiche

De VDS schreef een specifieke infofiche voor het speelpleinwerk over vluchtelingen en speelpleinwerk.