05 sep 2016

De eerste co-animatoren in Vlaanderen ontvangen getuigschriftEen succesverhaal met een vervolg!

Elf jongeren met een verstandelijke beperking volgden de opleiding tot co-animator in het jeugdwerk bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. Deze zomer deden ze elk op een andere speelpleinwerking stage, waar ze een takenpakket op maat van hun talenten kregen. Zo zorgden ze samen met de rest van het animatorenteam voor het speelaanbod en de praktische organisatie. Na een geslaagde stageperiode, ontvingen zij afgelopen zaterdag als eersten het getuigschrift ‘co-animator op het speelplein’.

Deel van de animatorenploeg

De meeste co-animatoren gaan al van kindsbeen af naar het speelplein. Na jarenlang speelplezier als deelnemer, ging het bij velen ook kriebelen om mee deel te gaan uitmaken van een vaak knotsgek animatorenteam. Daar kregen ze deze zomer voor het eerst de kans toe. Na een zesdaagse opleiding gevolgd te hebben, konden ze hun talenten in praktijk brengen als co-animator op het speelplein. 

Keuze voor talenten

Elke co-animator bepaalde samen met het speelplein zijn of haar takenpakket. Dit was erg gevarieerd: meespelen met kleuters, toneel spelen, ouders en kinderen welkom heten, helpende hand bij het vieruurtje, agent op het go-cartparcours. Belangrijk hierbij was dat vertrokken werd vanuit de talenten van de jongeren. Ze konden doen waar ze goed in waren en wat ze goed kunnen en op die manier samen met de andere animatoren volop speelkansen creëren voor de kinderen.

<<  Esteban (16) is co-animator op speelplein Krawietel (Lede). 

“Ik vind het leukste om te helpen bij het vieruurtje,” vertelt hij enthousiast. “Ik hoop nog lang naar het speelplein te kunnen gaan.”

 

Speelpleinverantwoordelijke Lieve De Kimpe vertelt:
“Esteban komt al sinds zijn 3 jaar naar het speelplein. Hij is een vaste waarde geworden. De kinderen zijn zot van hem. Deze zomer was hij eerst co-animator en dat is zeer goed verlopen. Esteban is een grote meerwaarde voor ons.”

Erkenning

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk en hun partner MIEX vzw vinden het belangrijk dat de inspanningen en prestaties van deze jongeren de nodige erkenning krijgen. Daarom reikten zij het getuigschrift ‘co-animator op het speelplein’ uit op het terugkommoment van voorbije zaterdag. Dit is de afronding van het hele opleidingstraject, dus na het volgen van een cursus en een stageperiode. De co-animatoren blikten nog eens terug op de zomer en werden elk in de bloemetjes gezet. Ze kijken al uit naar hun volgende speelpleinzomer.


Meer info over co-animator

Op www.speelplein.net/co-animator vind je info over het project. 


Wil jij ook co-animator worden?

Na het succes van dit experimenteel traject, krijgt het ook volgend jaar een vervolg. Jongeren die interesse hebben om co-animator te worden, kunnen mailen naar yana@speelplein.net.


Onze partner

Voor het project co-animatoren werkt de VDS samen met Miex. Tegen 2025 wil MIEX een samenleving waar personen met een beperking de samenleving mee bepalen. MIEX zet een inclusieve samenleving in beweging.