04 aug 2016

Goe Gespeeld! en Jantje Beton gaan samenwerken

In juli ontvingen we goed nieuws! Vanaf september 2016 krijgt Goe Gespeeld! (BE) en Jantje Beton (NL) samen 35.000 euro van Europa.
Het komende 1,5 jaar zullen zij bouwen aan een maatschappelijke beweging rond buiten spelen in beide partnerlanden. 


Samen bouwen aan een Buitenspeelbeweging!

Deze maatschappelijke beweging heeft twee luiken:

  1. een algemene beweging (van burgers) 
  2. én een specifieke focus op lokale overheden en netwerken. 

In beide landen vertrekt deze beweging vanuit het jeugdwerk en wordt die stelstelmatig breder uitgebouwd.  We versterken de naam die er nu al is in de jeugdsector (Goe Gespeeld in Vlaanderen en de Buitenbeweging in Nederland) tot een brede maatschappelijke beweging die het belang van buiten spelen in de kijker zet. Op deze manier bouwen we aan een innovatieve praktijk en zetten we samen in op ontwikkeling van nieuwe ideeën rond buiten spelen. Dit komt de kwaliteit van het jeugdwerk rechtstreeks ten goede!

1. een algemene beweging van burgers!

Via een algemene maatschappelijke beweging bouwen we aan een netwerk van mensen die buitenspelen een warm hart toe dragen: kinderen, ouders, leerkrachten, jeugdwerkers, buurtbewoners... iedereen kan intekenen om betrokken te worden bij de beweging. We voorzien de nodige buitenspeeltips en handvaten voor al die mensen, zo kunnen ze kinderen écht meer kansen op spelen geven. Op die manier bouwen we aan actief burgerschap voor kinderen en jongeren, die het recht op buiten spelen zelf in handen kunnen nemen. Voor dit deel is in Nederland al een basis gelegd, die we verder uitwerken en opstarten in Vlaanderen. 

2. focus op lokale overheden en netwerken

Door de specifieke focus op lokale overheden (bestuur van steden en gemeenten), zetten we in op mensen die rechtstreeks invloed hebben op de buitenspeelkansen van kinderen. Lokale overheden spelen een cruciale rol in het bepalen van het speelklimaat in de gemeente: ruimte om te spelen, tolerantie, wet - en regelgeving etc. Hiervoor werken we nauw samen met organisaties die de lokale besturen kennen (bvb in Vlaanderen VVJ, VVSG, project kindvriendelijke steden en gemeenten). Voor dit deel is in Vlaanderen al een basis gelegd, die we verder gebruiken en opstarten in Nederland. 


Wat goed is voor kinderen, is goed voor iedereen.

Waarom is een buitenspeelbeweging nodig?

Kinderen hebben steeds minder kansen om buiten te spelen, spelen is niet vanzelfsprekend.

  • Er is weinig fysieke ruimte: steeds meer kinderen wonen in steden, er is steeds meer verkeer en de buitenruimte is niet veilig en toegankelijk.
  • Er is weinig psychische ruimte: er moet huiswerk gemaakt worden, de échte vrije tijd van kinderen die ze zelf kunnen invullen wordt schaarser, ouders laten kinderen liever binnen spelen. Buiten spelen wordt soms als overlast gezien. 

En dat terwijl net die vrije speelkansen, die kinderen zelf vorm geven, zo leuk zijn! De beste herinneringen hou je over aan buiten spelen, denk maar eens terug aan je eigen kindertijd. Op ontdekking gaan in de buurt en in de natuur zorgt voor avontuur, voor niet alledaagse gebeurtenissen die boeiend en leuk zijn voor kinderen.

Bovendien is buiten spelen belangrijk! Het is essentieel voor de gezonde ontwikkeling van ieder kind. Spelen draagt bij aan de sociale, emotionele, cognitieve en fysieke ontwikkeling van kinderen. Spelen draagt bij aan hun zelftrouwen en samenwerkingsvaardigheden. Door spelen leren kinderen hun creativiteit te gebruiken en initiatief te nemen. Vaardigheden die kinderen in de 21st eeuw nodig hebben. Kinderen die veel buitenspelen en bewegen zijn beter toegerust om gezond en evenwichtig op te groeien. Ze hebben ook relatief minder kans op ongevallen en botbreuken en herstellen sneller bij ziekte.


De beste herinneringen hou je over aan buiten spelen, denk maar eens terug aan je eigen kindertijd.

De meerwaarde van een internationale samenwerking

  • Onze complementaire kennis van werkvormen. In Vlaanderen is al stevig ingezet op de gemeentes, waar Nederland kan uit leren. En omgekeerd: in Nederland is al stevig ingezet op de buitenbeweging, waar Vlaanderen kan uit leren. Beide bestaande delen gaan vanzelfsprekend ook nog verder groeien en bloeien door de internationale samenwerking.  
  • Samen stevig werken aan inhoudsontwikkeling rond het belang van buiten spelen en handvaten om buitenspelen mogelijk te maken
  • Expertise van elkaar inzetten die in eigen land nauwelijks te vinden is. Het recht op spelen wordt wel op een onderzoeksmatige en theoretische manier benaderd, maar een prikkelende en praktische vertaling daarvan ontbreekt zowel in Vlaanderen als in Nederland. 
  • Vanuit een gezamelijke visie én taal praten: de basis van beide organisaties ligt dicht bij elkaar. We kijken op dezelfde manier naar buiten spelen en het belang ervan (zie missie en visie): buiten spelen is leuk en van cruciaal belang voor kinderen!
  • Leren uit elkaars sterktes: de VDS is sterk in speelkansen, impulsen en de organisatie van buiten spelen terwijl Jantje Beton meer inzet op buitenruimte en het betrekken van verschillende financieringsbronnen. 
  • Mogelijke uitbreiding na dit project naar andere landen, in de schoot van de International Play Association kan er ook met andere landen samengewerkt worden om zo'n speelbeweging op te starten. 

Over Jantje Beton (NL)

Stichting Jantje Beton is in 1968 opgericht als fonds door landelijke organisaties voor jeugdwerk. Jantje Beton zet zich met kracht in voor de speelruimte van kinderen, zowel in fysieke als sociale zin.  Jantje Beton is belangenbehartiger voor het spelende kind. Het geld dat Jantje Beton inzamelt gaat naar projecten en activiteiten die ervoor zorgen dat de ruimte in Nederland weer kind- en speelvriendelijk wordt. Jantje Beton doet dit altijd samen met kinderen.

www.jantjebeton.nl

Over Goe Gespeeld! (NL)

Vanuit een streven naar méér en bétere speelkansen voor élk kind, lanceerde de VDS in 2009 samen met een aantal partners uit de jeugdsector "Goe Gespeeld!". Een pleidooi voor écht spelen!  Spelende kinderen zijn géén bedreigde soort: ze mogen wél lawaai maken, wél iets gevaarlijks doen, wél vuil worden, hebben recht om te spelen in openbare ruimte en ze mee vorm te geven... We streven naar een positief speelklimaat in elke gemeente en komen op voor het recht op spelen!

www.goegespeeld.be