Studiedag project anderstalige nieuwkomers

23 maart 2020 / 09:45-16:30 / digitaal

Met de steun van de provincie West-Vlaanderen zette de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vanaf maart 2020 in op het begeleiden van anderstalige nieuwkomers richting het speelpleinwerk in West-Vlaanderen. Dit via een traject van animator in het jeugdwerk. Jongeren volgden een cursus, liepen stage op een speelpleinwerking en behaalden zo een erkend attest als animator.

OVER DE STUDIEDAG

Op de studiedag worden opgedane inzichten gedeeld met het speelpleinwerk en het bredere jeugdwerk. Denk aan vormingen en uitwisseling, maar ook de lancering van een projectfilm en een themabrochure. Dit voor (hoofd)animatoren en verantwoordelijken in het speelpleinwerk en het bredere jeugdwerk.



Praktische informatie

Waar & wanneer?

Dinsdag 23 maart van 09 uur 30 tot 16 uur 30.
Online: je ontvangt een link op 22 maart.


Prijs & inschrijven

Inschrijven is gratis, maar verplicht. Sommige sessies hebben een beperkt aantal deelnemers, dus gelieve te verwittigen indien je toch niet aanwezig kunt zijn.


Dagplanning en sessies

Dagplanning

  • 09:45-10:30 Intro (context project, lancering projectfilm)
  • 10:30-12:00 Sessieblok 1
  • 12:00-12:45 Middagpauze
  • 12:45-13:00 Start namiddaggedeelte
  • 13:00-14:30 Sessieblok 2
  • 14:30-14:45 Pauze
  • 14:45-16:15 Sessieblok 3 (uitwisseling)
  • 16:15-16:30 Outro

Sessie-aanbod

SESSIEBLOK 1 (10:30-12:00)
  • Jeugdwerk zonder grenzen: betrek nieuwkomers in je werking - TUMULT

    Veel jongeren met een vluchtverhaal zijn nog niet bekend met het jeugdwerk. Sommige onder hen zijn graag bezig met kinderen, spelen graag spelletjes, kunnen zich helemaal uitleven op kamp. Maar, zijn ze ook welkom als animator in jouw werking?

    In deze vorming maak je kennis met de leefwereld en kwetsbaarheden van jonge nieuwkomers. Je leert hoe je hierop kan inspelen, hoe je hen kan motiveren en waar je rekening mee kan houden.

    We staan stil bij de openheid van jouw werking voor nieuwe doelgroepen en geven je tips & tricks mee over het vergroten van de betrokkenheid van jonge nieuwkomers als animator in je groep.

    Als je geïnteresseerd bent in het betrekken van jonge nieuwkomers, maar hier nog niet veel ervaring in hebt, is deze vorming iets voor jou! 

 

  • Praktijkvoorbeeld: het Gentse verhaal - VZW JONG, GENTSE JEUGDDIENST & VDS

    Gent telt als tweede grootste stad van België meer dan 170 verschillende nationaliteiten. Die diversiteit is ook terug te vinden in hun jeugd- en speelpleinwerk, en dit niet enkel bij de deelnemers, maar ook bij de begeleiders. Sinds 2010 werken de Gentse jeugddienst, de 23 Gentse speelpleinwerkingen en VDS nauw samen om hiervan een succesverhaal te maken. Gwen en Christine van vzw Jong, Camille en Marlies van de Gentse jeugddienst en Nele van VDS inspireren je met hun verhaal en aanpak.

  • Verbindend & talentgerichtwerken in de animatorenploeg - ARKTOS

    Op een speelplein liggen veel taken en verschillende rollen. Je weg hierin vinden als beroepskracht is niet altijd even makkelijk.

    Een hecht team animatoren die volledig in zijn kracht staat is hee ondersteunend voor de beroepskracht op een speelplein.

    Maar hoe doe je dit nu, een hecht team vormen? Elkeen in zijn kracht zetten? De animatoren sterk in verbinding laten gaan met elkaar en jezelf als beroepskracht?

    Vanuit het oogpunt van verbindend en talentgericht werken reiken we hier een aantal concrete handvaten voor aan.

 

SESSIEBLOK 2 (13:00-14:30)
  • Drempels in zicht - STEVEN DESANGHERE


    Heb je ooit al eens het pijnlijke gevoel gehad er in een groep niet helemaal bij te horen? Wellicht wel.  Iedere groep creëert immers haar eigen drempels en uitsluitingsmechanismen, en dit gebeurt heel vaak onbewust en onbedoeld.

    Wanneer je met kinderen en jongeren werkt, kan het dan ook zeer handig zijn om wat inzicht te krijgen in deze subtiele uitsluitingsmechanismen, en hiermee aan de slag te gaan in je eigen groep(en). Zo help je mee aan een diverser, toegankelijker en opener werking, waar ieder lid zich hopelijk goed en 'thuis' kan voelen.

    Verwacht je niet aan doffe theorie, maar aan een dynamische sessie met heel wat actief leren, ervaringsuitwisseling en concrete tips;

  • Navigate Youth: een netwerkverhaal - TUMULT

    Navigate You(th) is een project waarbij we jonge nieuwkomers helpen zoeken naar een hobby. We doen dit met heel wat vrijwilligers en jongeren die ooit zelf nieuw waren in België. In deze workshop vertellen we jullie meer over het project, waarom we ermee gestart zijn, hoe de samenwerking met verschillende partners loopt en wat we tot nu toe leerden. Dit ter inspiratie om zelf lokale partnerschappen en netwerken op te zetten. Meer info kan je vinden op https://navigateyouth.be/

 

  • Lezing: "Herboren. Hier komt een nieuwe Belg." - MAJD KHALIFEH

    Veertien jaar geleden kwam journalist en documentairemaker Majd Khalifeh aan in België, als staatloze Palestijn in een vreemd land, op zoek naar een identiteit. Zijn eigen taal, cultuur en kennis leken plots verdampt. Zijn complexe eigenheid werd teruggebracht tot één woord: ‘vreemdeling’. Hij voelde zich als een hulpeloze baby die zijn weg nog moest zoeken in een nieuwe wereld. Het enige wat hij kon doen, was doorgaan. Majd vertelt over zijn eigen zoektocht: van nieuwkomer tot actieve burger.  Hij belicht als journalist ook de situatie in het Midden-Oosten.
SESSIEBLOK 3 (14:45-16:15)

Begeleide uitwisseling over anderstalige nieuwkomers in de animatorenploeg.



Veelgestelde vragen

Kan ik de Zoom-link delen met collega's of mede-vrijwilligers?

De begeleiders en sprekers gaven vooraf een maximum aantal deelnemers per sessie door. Het is dus belangrijk dat iedereen individueel inschrijft.

Ik wil nog iets wijzigen aan mijn inschrijving of annuleren, kan dat?

Stuur een mailtje naar

Publicatie en privacy van deelnemers

De persoonlijke gegevens die je aan ons overmaakt bij inschrijving worden op onze beveiligde website permanent bewaard en worden enkel door VDS-medewerkers die deze gegevens nodig hebben verwerkt. Gegevens worden nooit aan derden overgemaakt tenzij dit noodzakelijk is en nooit meer dan nodig (bv. aan overheidsdiensten, externe begeleiders van vorming…).    

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw maakt foto’s en filmpjes van deelnemers. Het betreft meestal spontane foto’s en sfeerbeelden. Soms worden er ook gericht foto’s genomen. Voor deze foto’s vragen we bij inschrijving of aanvang expliciete toestemming zoals de privacywet voorschrijft. Bij jongeren -16 jaar vragen we toestemming aan de ouders. Beeldmateriaal wordt teeds met respect gebruikt in onze nieuwsbrief, brochures, op promomateriaal, onze website en sociale media, alsook bewaard in functie van rapportering aan de overheid en andere organisaties die ons financieel steunen. 

Via  kan je op elk moment vragen om je keuze aan te passen en je persoonlijke gegeven opvragen, verbeteren of laten wissen.”

We hechten veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens en het respecteren van jouw privacy. Lees ons volledige privacybeleid.


Meer weten over het project?

Meer info over het project anderstalige nieuwkomers West-Vlaanderen via deze pagina.

Nog vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met


Met de gewaardeerde steun van

Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.