Speelpleinwerk, iets voor jou!

Een positieve campagne over speelpleinwerk

Achter de schermen werken we volop aan de campagne: ‘Speelpleinwerk, iets voor jou!’. Vanuit lokale speelpleinverantwoordelijken kwam de vraag naar een positieve campagne over speelpleinwerk. Niet zozeer om meer kinderen te bereiken, maar wel om het imago en de eigenheid, datgene waar speelpleinwerk voor staat en waarin het zich onderscheidt te verduidelijken. De campagne moet speelpleinwerk als methodiek en vrijetijdsoptie bij een breed publiek (vnl. jonge ouders) bekender maken en de unieke voordelen ervan voor kinderen en ouders in de verf zetten. Het doel is dat ouders bewust kiezen voor speelpleinwerk, niet om bv. de gaten in de vakantieplanning op te vullen. 


Alle info op één plek

Eind april lanceren we alle info voor ouders op deze webpagina: www.speelplein.net/ietsvoorjou. Daar vinden ouders een antwoord op volgende vragen:

 • Wat is speelpleinwerk? 
 • Wat zijn de voordelen voor mij en mijn kind? 
 • Waar vind ik een speelplein in mijn buurt?


Het antwoord op de eerste 2 vragen zal ook uitgebreid in het Engels, Frans en Arabisch te lezen zijn. Via 2 grotere acties willen we ouders naar deze campagnewebsite leiden. Doet jouw speelplein mee?

“Zelfs ouders die hun kind vandaag al naar een speelplein sturen, weten soms niet goed wat speelpleinwerk is.”

Actie 1: In zee met JBC

We zijn apetrots om onze ruildeal met JBC te mogen aankondigen. 
De voorbije maanden ontwierpen we 12 speelse T-shirts voor kinderen.  86.000 stuks zullen vanaf eind april zowel online als in alle JBC-winkels in Vlaanderen en Brussel verkocht worden binnen de betaalbare speelklerencollectie ‘Besties’. De VDS verdient aan deze collectie zelf geen cent. Wij zochten vooral een medium om een grote groep jonge ouders te bereiken. We zijn dan ook zeer blij dat we JBC konden overtuigen om het speelpleinwerk deze unieke kans te bieden. Zij de verkoopswinst (en ook het risico), wij de boodschap. Nice deal!   

In elk kledingstuk zal er een kaartje hangen met daarop basisinformatie over speelpleinwerk en een verwijzing naar de campagnewebsite waar ouders (ook als ze geen T-Shirt bij JBC kochten) een gratis dagje speelplein kunnen reserveren om kennis te maken met een speelplein in hun buurt.

Mogen we jouw speelplein toevoegen aan de keuzelijst?
Hoeveel gratis speeldagen stelt jouw speelplein ter beschikking?

Hoe werkt het precies?
 • Je bepaalt zelf op welke dagen, hoeveel kinderen, voor welke leeftijd en uit welke gemeente. Op die manier hou je zelf de controle.  
 • Je ontvangt een e-mail telkens een ticket wordt besteld, max. 1 ticket per kind. Een overzicht van alle bestelde tickets voor jouw speelplein vind je op het organisatieprofiel van je speelplein. 
 • Speelpleinwerkingen die deelnemen dragen zelf de kost van deze proefdagen. Zij zorgen ervoor dat kinderen die deelnemen aan de proefdagen verzekerd zijn.

 Je vindt het visueel in deze mini-handleiding.

Actie 2: Spelen is wat we doen!

Op 27 juni trekken we de stad Antwerpen in en gaan we spelen op de as Centraal station - Keyserlei – Meir. ’t is te zeggen… we zorgen ervoor dat voorbijgangers aan de slag gaan met onze speelimpulsen. We tekenen hinkelpaden op de grond, gooien de fontein vol met eendjes om te vissen, we knopen opblaasbare krokodillen aan de oversteekplaatsen en waarschuwen wandelaars voor gevaar… Bij elke speelimpuls staat een bord #ietsvoorjou en ondertussen schieten we beelden die we monteren tot fijne filmpjes met als boodschap ‘spelen is wat we doen, op een speelpleinwerking in je buurt!’. We delen de filmpjes doorheen de zomer op diverse sociale mediakanalen. 


Doe mee, be part of it!

Het is de grootste speelpleincampagne ooit in Vlaanderen en Brussel.
Samen leggen we ouders uit waarvoor speelpleinwerking staat: ieder op zijn manier, ieder met zijn eigenheid. 
Onze ambitie is om minstens 5.000 ouders te informeren op de campagnewebsite en een veelvoud via andere communicatiekanalen te bereiken. Daarvoor rekenen we ook op jouw speelplein, jouw lokale netwerk!   • Gebruik de campagnewebsite of inhoud in je eigen communicatie (folder, website, online…). Naast de praktische info, heeft je werking er alle belang bij om uit te leggen wie jullie zijn en waarom jullie doen wat jullie doen. Kortom… wat maakt jullie speelpleinwerking zo bijzonder? 
 • Deel alle video’s en berichten op sociale media. Geef ze een eigen speelpleintouch of sterker nog… maak er je eigen versie van.  
 • Zorg dat de gegevens van je speelpleinwerking up to date zijn in onze speelpleinzoeker.
 • Hang de campagneposter op een zichtbare plek. We bezorgen hem begin mei.
 • Zet je eigen deuren open. Laat voor 1 april weten hoeveel gratis speeldagen je ter beschikking stelt zodat kinderen kunnen kennis met jouw speelpleinwerking. Overtuig je bestuur. Je vindt hier een extra brief.


Interesse of vragen? 

Bert Breugelmans

0494 79 09 65