Vollenbak spelen!

Op zoek naar een verzameling spelideeën om onmiddellijk te gebruiken op je eigen speelplein? Hier zit je goed! 

Speelideeën kan je natuurlijk zelf voorbereiden, maar een lijstje van kant-en-klare ideeën is ook inspirerend. Door rond te snuisteren tussen de uitgewerkte ideeën krijg je gegarandeerd goesting in spelen. Je kan ideeën combineren, uitwerken of aanpassen volgens je eigen inspiratie. 

We geven je graag onze verzameling concrete speeltips die we doorheen de tijd verzameld hebben: impulsen, korte spelletjes, fantasie-ideeën, ideeën voor groot en klein, in tekst of in foto’s. Je vindt het hier allemaal!


Spelen is meer dan spelletjes spelen!

Speel- en spellensites

 • www.speelidee.be
  Geen traditionele spellensite met de " Dikke Bertha's " van deze wereld. Wel een website bomvol, maffe speelideeën op maat van het speelplein verdeeld in verschillende categorieën: kleuters, tieners, knutselen, kokkerellen, bouwen, fantasie ... (download de poster)
 • www.pinterest.com/speelidee met meer dan 3000 inspirerende foto’s.
 • www.spelensite.be met de klassiekers, maar ook nieuwe bos-, bal-, kringspelen… 
 • De spelendatabank door onze collega's van de jeugdbeweging.
 • Speelbank.be met plezante spelactiviteit voor de allerkleinsten. 
 • Download de gratis app 'Spelfiches' van Jeugddienst Don Bosco op je smartphone en je hebt meteen een unieke verzameling spelen in je broekzak. 
 • StreetSmart Play is een nieuw (2019) online community platform gecreëerd door MobileSchool vzw en StreetWize om wereldwijd spelletjes en methodieken te delen. 

4 zotte speelideeën om te doen


Spelen zonder fysiek contact / Corona-proof spelen

Door het coronavirus spelen we best zonder al teveel fysiek contact. 

Per leeftijdscategorie zullen andere maatregelen gelden waaraan je je moet houden tijdens je speelpleinwerking. Dat kan gaan helemaal geen fysiek contact en afstand houden (1.5m) tot het gebruik van een mondmasker en geen materiaal doorgeven.  

Meer info over wat mag en niet mag (bv. spelen met water, koken, schminken...) lees je op www.speelplein.net/zomer2021. Hieronder vind je een heleboel Corona-proof activiteiten en speelideetjes. Ze houden rekening met zo weinig mogelijk fysiek contact en/of maken ze ludiek gebruik van handen wassen.

De 'WOESH'

minstens 5 kinderen

6-15 jaar

Iedereen gaat in een cirkel staan (ver genoeg uit elkaar!). Eén iemand start met het doorgeven van de 'woesh'. De starter neemt een denkbeeldig voorwerp vast, gooit het naar zijn buur en roept daarbij heel luid 'woesh'. De buur ontvangt de 'woesh' door het met zijn handen 'op te vangen'. Daarna geeft die persoon op zijn beurt de 'woesh' door aan zijn buur en roept daarbij ook luid 'woesh'. Zo gaan we heel de cirkel rond. Gelukt? Dan voegen we extra elementen toe.

 • Wil je de 'woesh' niet ontvangen? Dan toon je je handpalmen aan je buur en roep je 'WOW'. De gooier moet de 'woesh' dan aan zijn andere buur doorgeven.
 • Wil je de 'woesh' doorgeven aan iemand aan de overkant van de cirkel, dan roep je 'ZAP' en maak je oogcontact met de persoon die de 'woesh' moet ontvangen. 
Madzimba - energieke start

1 tot 15 kinderen

alle leeftijden

We starten de dag met een oerkreet. De groep gaat in een grote kring staan, ver genoeg uit elkaar. We ademen even diep in en uit. Een persoon (met lange adem) start de kreet, door heel luid ‘Maaaaa’ te roepen. Hierbij doet hij een stap naar voren in de kring, en strekt hij zijn armen voor zich uit. De persoon rechts van hem doet hierop onmiddellijk hetzelfde, we gaan zo de kring rond tot iedereen luid ‘Maaaaaa’ roept. Wanneer de energie op een climax is, roept iedereen tegelijkertijd ‘Zimba!’. Daarbij maak je een ‘yes’ beweging: op een voet gaan staan, ander been plooien en de armen tegelijkertijd naar je toe plooien. 

Doe De Coronadans!

Zoek het favoriete liedje van de kinderen aanwezig in de noodopvang. Maak er samen een nieuwe tekst op en uiteraard ook een dansje. 

Heb je altijd dezelfde kinderen in de noodopvang? Gebruik het liedje dan gerust als opener of afsluiter van de dag!  

Pot Pot Corona

Het klassieke Pot Pot Piano spel, maar dan met een coronatwist! 

Laat de 'potter' rond gaan met een waterspuit, zo kan hij vermoedelijke 'coronadragers' desinfecteren. Schrikken ze van het water in hun gezicht? Bewogen! Terug naar af.  

Tikkertje Corona

1-15 kinderen 

Lagere school leeftijd 

1 kind is de tikker (= het virus). De andere kinderen zijn gewoon ‘mensen’. Verspreid over het terrein enkele waterbakjes met zeepsop in. 

De tikker krijgt een waterspuit in de hand. De andere kinderen moeten proberen weg te lopen van de tikker(= het virus). Als ze zijn getikt (= nat gesproeid) moeten ze zo snel mogelijk naar een bakje met water en zeepsop lopen om hun terug te desinfecteren door hun handen te wassen (en tot 20 tellen). Als de tikker er in slaagt om iedereen aan het bakje water te krijgen, op hetzelfde moment is hij gewonnen en wordt iemand nieuw het virus.  

Vakkenspel

5-15 kinderen 

Lagere school leeftijd 

Heb je buiten op de speelplaats duidelijke tegels liggen, dan ben je al klaar qua spelvoorbereiding. Anders is krijt je redder: teken cirkels, vierkanten, driehoeken, ... op de grond. Minstens evenveel als er kinderen zijn en liefst wat meer. Zorg dat in elke vorm ongeveer twee à drie kinderen passen. 

Iedereen start in een cirkel/vorm, één iemand is het coronavirus (aka de tikker). Spelleider telt af "3-2-1" en iedereen springt tegelijkertijd naar een ander vak (zelfde mag ook). Beland je in het zelfde vak als het virus dan ben je besmet en moet je het spel even verlaten om je handen te gaan wassen. 

Installeer een handjeswasmachine voor de kindjes die af zijn, bouw een carwash etc.  

Beysie Beysie Kever

Een fantasietocht voor alle leeftijden.

Je gaat samen op zoek naar de Beysie Beysie kever. Geruchten gaan dat de Beysie Beysie kever na eeuwenlange verdwijning, eindelijk weer is opgedoken. Maar niemand weet nog hoe deze bijzondere kever eruit ziet. Het kan werkelijk alles zijn. Je gaat samen op tocht en ontdekt de wereld vanuit de ogen van kevers.

Impulsen

Maak op voorhand al wat afdrukken van de kever die je kan tegenkomen tijdens je tocht. Een indruk in de zandbak, de kever die door de verf liep en sporen na liet op wat papier,.... 

" Oh, hebben jullie dat ook gehoord? Ik hoor precies wat gezoem?!" 

Werkt wonderwel bij kleuters. Ze zijn heeeeel snel mee met je verhaal en hebben UI TE RAAAAAARD ook dat geluid gehoord! Ga er maar snel achterna.  

Virus ontwijken

10 -20 kinderen 

Lagere school leeftijd 

Je verdeelt de groep in twee verschillende ploegen en plaatst twee kegels zo'n 30 meter uit elkaar. De ene ploeg neemt plaats achter een kegel. De andere ploeg verspreid zich in het veld (tussen de twee kegels). Het doel van het spel is om met zoveel mogelijk ploeggenoten aan de andere kegel te geraken door één voor één over te lopen. Om de 10 seconden mag er iemand vertrekken. De laatste loper heeft nog 30 seconden om aan de overkant te geraken. Het andere team probeert hen tegen te houden door de lopers op de grond te leggen en vast te houden tot de tijd om is. Nadien wisselen de twee teams van positie en is het aan de anderen om zoveel mogelijk lopers aan de andere kegel te krijgen. 

Ter inkleding kan je zeggen dat de lopers de mensen zijn en de vangers de virussen zijn. Wie dus kan overlopen zonder gevangen te worden, is gezond. Wie niet aan de kegel geraakt is besmet door het virus.  

Blijven bewegen

120 kinderen 

alle leeftijden 

De kinderen staan in een kring. Je spreekt met de kinderen vijf woorden en vijf daaraan gekoppelde bewegingen af.

 • Pinkelen: met kleine pasjes ter plaatse lopen
 • Plat: op je buik liggen
 • Vlak: op je zijkant liggen
 • Hol: op je rug liggen, armen en benen in de lucht
 • Bol: op de knieën en armen zitten
 • Links: een sprongetje naar links maken,
 • Rechts: een sprongetje naar rechts maken

Je geeft telkens een opdracht, de kinderen proberen zo goed mogelijk te reageren.

Bouw dit spel geleidelijk op, begin niet onmiddellijk met 5 bewegingen.

Impuls

Verlopen bovenstaande acties al vlotjes? Verwissel de woorden nu eens met geluiden (klappen, hoesten, hoog piepgeluid maken, fluiten,...) Lukt het nu nog steeds zo vlot? 

Action Painting

1 tot 15 kinderen

Voorzie een groot canvas (doek/karton) en veel verf. Laat alle kinderen manieren bedenken om verf op het canvas te krijgen zonder zelf het canvas aan te raken en zonder anderen aan te raken.  

Je kan takken voorzien, sponzen, waterballonen, papieren vliegtuigjes plooien en de punt in verf doppen, penselen om vanop afstand te 'spatten', ...

Nadien flink de handen wassen is logisch!

Binnen de minuut

1-... kinderen 

Alle leeftijden (misschien wel wat aanpassingen in de spelletjes)

Alle opdrachten moeten binnen de minuut uitgevoerd worden. Hoe meer spelletjes je kan volbrengen: hoe meer punten je verzameld! 

Spelletjes:

 • Blaas een kaars uit met je neus 
 • 5 pingpingballetjes in 1 keer over de lijn krijgen 
 • 3 bekers omwippen 
 • Kaartenhuis bouwen van 3 verdiepen 
 • Je schoenen en sokken uitdoen en weer aandoen 
 • Loop met een lepel en een knikker van de trap 
 • Knuffel een minuut lang een boom
 • 10 keer op en af een stoel staan 
 • Vind een mier 
 • Lak je nagels 
 • Een verfdruppen met een rietje van een blad blazen 
 • Een lepel in een beker katapulteren 
 • Een kaartenpak sorteren 
 • Een ballon opblazen en met die lucht minstens 15 bekers omblazen 
 • 3 ballonnen in de lucht houden
 • Laat een ballon ontploffen zonder je handen te gebruiken 
 • Flessen omgooien met een tennisbal in een panty 
 • Een portret maken van een ander kind
 • 10 toertjes om je vinger draaien en 5 keer tuimelen 
 • Eigeel van eiwit scheiden 
 • Een stuk zeep opzepen 
 • ...
Stoelendans extreme

5-... kinderen 

iedereen

Iedereen neemt een stoel en plaatst deze willekeurig in de spelruimte. Liefst buiten waar je veel plaats hebt. Hoe verder de stoelen uit elkaar staan, hoe beter. #socialdistance

Vervolgens zet de spelleider zijn/haar favoriete dansplaat op. Een andere begeleider neemt één stoel weg. Wanneer de spelleider op een willekeurig moment het liedje stopzet, loop je zo snel mogelijk naar een lege stoel. Wie geen stoel meer heeft valt helaas af, maar mag nog wel zijn/haar beste dansmoves bovenhalen. De muziek wordt opnieuw opgezet en er wordt weer één stoel weggenomen.  

Cube Craft war

115 kinderen 

Lagere school leeftijd

Het spel is in feite tweeledig. Enerzijds probeer je een zo groot mogelijk leger te maken, daarna ga je proberen het leger van je tegenstander(s) uit te schakelen. 

 1. Leger maken: op de website cubeecraft.com kan je duizenden sjablonen downloaden van populaire personages uit kinderprogramma's en -films. Batman, stormtroopers, harry potter, pokemons, elfen.. dat en zoveel meer is er te vinden. Die sjablonen zijn vouwfiguren van die personages, je kan ze gemakkelijk printen op een blad. Met een schaar, cuttermes en wat lijm maak je zo kubusachtige popjes. 
 2. Wanneer je een aantal poppetjes hebt gemaakt en je tegenstander(s) ook, dan plaats je die op een afstand van elkaar. Je probeert zo snel mogelijk met rekkertjes zo snel als mogelijk alle poppetjes van je tegenstander omver te schieten!

 speelimpulsen

 • Bouw een stad voor je leger
 • Verstop je popjes over heel het lokaal/gebouw en probeer ze zo snel mogelijk te zoeken en af te schieten.
 • Organiseer een begrafenis nadat je oorlog is uitgevochten om alle gesneuvelden te eren.
Maak de paashaas

15 kinderen 

kleuters en lagereschool leeftijd 

Maak, op basis van de beschikbare ruimte, een schatkaart. Teken hierop een schattentocht uit. Maak ditzelfde parcour ook in je ruimte. Voorzie hindernissen, zodat kinderen op, onder en door zaken moeten klimmen om hun schattentocht te kunnen verder zetten. 

Onderweg verstop je verschillende voorwerpen. Deze hebben ze uiteindelijk nodig om een paashaas te kunnen knutselen (denk aan een schaar - afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kan je er een echte schaar leggen of een afbeelding van een schaar, papier, lijm, glitters, verf, penselen, wol,...) 

Hebben ze alles gevonden? Knutselen maar! 

Alibi

10-20 kinderen

lagere school leeftijd

De groep wordt verdeeld in groepjes van twee of drie personen. De begeleider is verkleed als politieagent en deelt een zware misdaad mee (vb. iemand heeft alle vieruurtjes opgegeten).

Per groepje moeten ze een waterdicht verhaal bedenken waarom ze het niet konden geweest zijn, ze maken namelijk een alibi. Als de tijd (10 min.) om is, is het tijd voor de verhoring.

De eerste groep stuurt iemand naar buiten en een andere groepsgenoot neemt plaats op de verhoorstoel. De andere groepen mogen nu vijf vragen stellen aan de persoon op de verhoorstoel, als er een vraag wordt gesteld waarop ze op voorhand geen antwoordt hadden bedacht, moet de persoon zelf iets verzinnen.

Na de vijf vragen komt de andere persoon weer binnen en worden dezelfde vijf vragen gesteld.

Het doel is om zoveel mogelijk gelijke antwoorden te geven, daarom is het belangrijk om over zoveel mogelijk details na te denken (vb. welke kleren droegen we, wie was er allemaal aanwezig, welke poster hing er tegen de muur, ...). Wanneer elk groepje aan beurt is geweest, wordt er een winnaar gekozen. Het groepje met de minste fouten wint, bij een gelijke stand wint het origineelste alibi.  

BezemsteelEstafette

120 kinderen 

lagere school leeftijd 

Je speelt estafettes, maar in plaats van de kinderen een kleine stok te laten doorgeven, moeten ze een bezemsteel doorgeven (= 1,5 m), zo komen ze niet te dicht in elkaars buurt. Als je dan een hindernissenparcours bouwt, is het eens zo leuk en avontuurlijk om door het parcours te manoeuvreren met de bezemsteel. Als extra bescherming: de kinderen dragen (rubber)handschoenen, zodat ze de bezemsteel (en dus elkaar) zeker niet besmetten.

Schieten en gooien

1 tot 10 kinderen

alle leeftijden

Het concept is simpel: allemaal spelletjes waarbij je iets gooit of wegschiet. Blijf steeds ver genoeg uit elkaars buurt en doe alles één voor één.   

 • Schoenenpetanque - laat iedereen zijn schoenen uitdoen en ze zo dicht mogelijk naar een afgesproken punt gooien.  
 • Met een krijtje zo hoog mogelijk op de muur een streepje trekken. Ieder krijgt zijn eigen krijtje. Neem een aanloop en zet je streep.
 • Nat wc-papier door een blaaspijp (bvb pvc-buis) naar een doel schieten (blazen)
 • Een ballon+ wc-rolletje+snippers = confettikanon
 • Maak je eigen pijl en boog
 • Kleef een punaise bovenop een helm kleven en probeer al springend hangende ballonnen stuk te prikken
 • Pictionary met waterpistolen
 • "Latje-trap": met de bal op de lat van het doel proberen shotten. Gelukt? Stap een meter achteruit en probeer het opnieuw. Dit kan ook met basketbal, badminton in de ton ... 
Real-Life-Kicker-Game

Bij voorkeur 22 kinderen, maar je kan je veld aanpassen aan het aanwezige aantal kinderen 

Lagereschool leeftijd + ouder

Tape op de vloer een voetbalbeld af. Daarin tape je verschillende vakken, verdeelt over de breedte van het voetbalveld. In deze vakken staat telkens 1 kind, die zich enkel in de grenzen van zijn eigen vak mag bewegen.

vakkenverdeling van links naar rechts:

 • 1 vak over de hele breedte voor de keeper van team A
 • Het volgende vak wordt verdeeld in 2 delen voor de verdedigers van team A
 • Het volgende vak in 3 delen voor de verdedigersvan team B
 • Het middenveld in 5 vakken voor de middenvelders van team A.
 • En uiteraard hetzelfde aan de andere kant van het veld

Spelers mogen dus enkel in hun eigen vak bewegen. Komen ze uit hun vak is de bal voor de dichtsbijzijnde speler van het andere team. 

Voetbal spelen maar! De eerste die 11 punten scoort wint. 

Extra

We bereiden de activiteit voor door spanddoeken te maken, voetbal t-shirts te schilderen of leuke fluit attributen te zoeken.

Impulsen 

 • Smijt eens een extra bal in het spel om het spannend te houden!
 • Kan je het spel ook spelen met minder spelers op het veld?
Smack the corona

1-5 kinderen (op hetzelfde moment, je kan het dus gerust met meerdere spelen, in een doorschuifsysteem) 

alle leeftijden (indien gemixt: zorg voor duidelijke afspraken) 

Zoek een heel groot stuk karton of span een doek tussen 4 verschillende ankerpunten. Maak verschillende gaten in het doek (opgelet: iemand moet er zijn hoofd snel kunnen doorsteken). Markeer de verschillende gaten met punten (1 tot 10 punten). je kan zelf kiezen hoeveel gaten je maakt, afhankelijk van de grootte van je doek/karton. 

Zoek iets zachts waar een kind mee kan meppen (bv een opblaasbare hamer, een lang kussen,...) 

We spelen het spel 'Smack the corona'. 4 kinderen gaan onder het doek/karton zitten en kiezen op hun beurt om wel of niet hun hoofd door een gaatje te steken en door welk gaatje (herhalend). Het 5e kind staat klaar om de hoofden te proberen raken met het zachte voorwerp. Geraakt= punten verdienen! 

Knikkerbaanrace

1 tot 15 kinderen 

Alle leeftijden 

Verdeel de kinderen in verschillende groepjes. 

Elke groep kinderen maakt 1 deel van de knikkerbaan. Duidt duidelijk aan waar groep 1 begint en stopt en waar de volgende groep kan beginnen. Uiteraard moeten de verschillende delen aan elkaar bevestigd worden. 

De knikkerbaan kan uit alle soorten materiaal bestaan (buizen, tubes, bakstenen, tapijten,...) logischer wijze start groep 1 op een hoger gelegen stuk en loopt de knikkerbaan dus af. 

Klaar met bouwen? Knikkeren maar! 


Extra
Laat kinderen hun favoriete knikker kiezen en er op wedden. Wie durft er de helft van zijn 10uurtje op wedden dat zijn/haar knikker als eerste zal eindigen? 

Impulsen

 • Maak iets waarmee de knikkers ook omhoog kunnen
 • Elk deeltje van het parcour moet iets speciaals bevatten; Viegende knikkers, salto's, knikkers die door vuur springen, een aggressieve pingpongbal waar ze langs moeten,...
 • Kinderen krijgen een brochettestokje om knikkers proberen tegen te houden of te vertragen. 
Zelf brood bakken

115 kinderen 

Alle leeftijden

Hoe je een brood kan maken vind je zo op het internet terug; samen deeg maken, kneden en de oven in. 

Maar dat kan gerust wat avontuurlijker. Maak samen je deeg (vergeet op voorhand zeker je handen niet te wassen!) en maak kleine bolletjes van het deeg. Deze bolletjes kan je op een tak of ander gelijkaardig voorwerp prikken (lang genoeg natuurlijk). 


Maak een vuurtje en bak je broodjes boven het vuur! 

Klaar voor lancering

Deze activiteit kan je alleen doen, in een groep of met verschillende groepjes tegen elkaar. Het doel van het spel is om een constructie te bouwen waarmee je jouw ei beschermt tegen een hoge val. Je verzameld het nodige materiaal om jouw ei zo zacht mogelijk te laten landen want als het ei breekt, verlies je het spel. 

Indien gewenst kan je dit spel combineren met een inleefbingo. De begeleiding verkleed zichzelf in oude bomma's en bompa's en spelen samen met de kinderen bingo. De nadruk ligt op het inleven in je rol: "Wa zeide Juliette? Nummero 54? Oei, m'n hoorapparaat stond ni aan..." Pas als je één rij vol hebt op je bingokaart, mag je een materiaal naar keuze nemen. Vooraan bij de spelleider ligt een heleboel materiaal. Plakband, kussen, wc-papier, wol, krantenpapier, schaar, vuilniszak, ballonnen, rietjes, ... Bij oudere kinderen kan je er ook zware voorwerpen tussen leggen. Als al het materiaal verdeeld is, mogen ze één nadelig voorwerp aan een andere groep schenken. De andere groep moet dit voorwerp verplicht verwerken in hun constructie. Elke team krijgt evenveel bouwtijd. Als deze tijd om is, gaat er één iemand per constructie mee naar het balkon/dakterras/slaapkamerraam/traphal en lanceert zijn constructie naar beneden. Daar staat een andere begeleider het ei op te wachten om te kijken of het nog heel is. 

Loose Parts Play

Loose Parts Play? Lees er alles over op onze site of bekijk dit filmpje.

 

Haal eens al het materiaal uit de kast/kelder/... en kijk wat er gebeurd. Probeer eens wat ongewoon materiaal uit te stallen voor de kinderen om te zien welke leuke speelimpulsen ze er zelf mee ontdekken. 

Denk aan alles wat kan rijden, rollen, hout, bakstenen, ballen, doeken, tonnen, trapjes,... 

Speelhoeken

Ga aan de slag met Speelhoeken! 
Lees er hier alles over. 


Paniek in de frigo!

De winter staat voor de deur... brrr koud.
Maar spelen met ijs kan ook héél erg plezant worden.
8 kant-en-klare fiches over spelen met ijsblokjes! :)

Koken op het speelplein

Je hoeft geen volledig uitgeruste keuken te hebben op het speelplein. Je hoeft zelfs geen keukenprins(es) te zijn om je volop te amuseren met 'koken op het speelplein'. 

Doe bakken inspiratie op via onze pagina die volledig gewijd is aan koken op het speelplein. Je ontdekt er zelfs een leuke oproep van Jeroen Meus!

 

100 speelplein-uitdagingen


Afdrukken en spelen maar!

De VDS-Spelletjesencyclopedie bestaat uit 1001 energizers, kennismakingsspelen, ijsbrekers, kringspelen, groepsverdelers, fopspelletjes, sfeermakers, vertrouwensspelen... Dode momenten op je speelplein zijn verleden tijd. 

Nu volledig coronaproof gemaakt!


Over spelen

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk wordt al jaren gewaardeerd voor zijn sterke visie op spelen


New style of bowling

Bowling saai? Neenee... 
Vergeet de schermpjes. De VDS ontwikkelde een eigen scoreblad en een eigen manier van bowling spelen. Ideaal als animatorenactiviteit of om samen met je tieners te spelen.


Klik door naar...


Smartphones in de spelkoffer

Je kan smartphones haast niet meer wegdenken uit de leefwereld van kinderen en jongeren. Volgens het Apestaartjaren-onderzoek gebruikt 49% van de jongeren tussen 6 en 12 jaar een smartphone. We pleiten er bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk niet voor om smartphones voortdurend op het speelplein te gebruiken en toe te laten, maar zo nu en dan heeft het zeker een meerwaarde!
Enkele spelletjes ter inspiratie met dank aan Mediaraven:

Blinde mol

Eén kind krijgt een blinddoek om en heeft een smartphone bij die kan filmen, de rest van het team wordt opgesloten in een kamer. De geblinddoekte stuurt beelden van zijn omgeving door Skype, Facetime, Hangouts, Whatsapp… Hoe snel krijgt de blinde mol de kamer open met de aanwijzingen van het team?

De sliert

Verdeel je leden in groepen van vier. Met een sjaaltje of een touwtje bind je de handen van de leden aan elkaar, zodat ze een sliert vormen. Een van de leden op het uiteinde van de sliert krijgt een camera of smartphone.

In 15 minuten probeer je zoveel mogelijk foto's te maken van de andere teams. Let op: het hele team moet op de foto zichtbaar zijn, anders telt de foto niet mee. Het team dat het minst als groep gefotografeerd is, wint het spel.

GSM-tikkertje

Dit spel is een digitale variant op het klassieke 'tikkertje'. Je speelt het best met een groep die elkaar al kent en het gsm-nummer van de andere in zijn gsm heeft zitten.

Iedereen wandelt rond (in het lokaal, of buiten) en wanneer de spelleider 'pang!' roept, sms't iedereen een boodschap (bijvoorbeeld: pang! jij bent dood!) naar iemand anders uit de groep. De persoon die het meest sms'en krijgt, mag niet langer meedoen.

Zo gaat het verder tot er nog twee personen overschieten. Zij gaan rug tegen rug staan. Wanneer de spelleider 'go! roept, zetten ze drie stappen vooruit. Dan zegt de spelleider een niet alledaagse zin (bijvoorbeeld: "paarse schapen dragen graag make up en eten graag eens een bicky burger"), en wie er als eerste in slaagt om het sms'je zonder tikfouten naar de andere te sturen, heeft het spel gewonnen.

Marie of Armine?

Is het Marie of toch Armine? Met mensen die je kent is het nog spannender! Iedere speler maakt een selfie om die daarna te bewerken met MSQRD, Snapchat of Snow. Daarna sturen ze die door naar de spelleider. De spelleider toont de foto’s op een groot scherm waarna de spelers kunnen raden wie het is. 

Fotografenrace

De spelers krijgen verschillende afbeeldingen van schilderijen of beelden die ze moeten namaken. Ze mogen daarvoor al het materiaal van het speelplein en hun omgeving gebruiken. Ze krijgen een smartphone om foto’s te maken en door te sturen. De groep die als eerste erin slaagt om zijn lijst af te werken, wint! 

Sardientje

Sardientje is omgekeerd verstoppertje. Slechts één iemand verstopt zich terwijl de rest van de groep deze persoon probeert te zoeken. De verstopper stuurt hitns door via de smartphone naar de rest van de groep. Wie vindt de verstopper?

Selfie estafette

Die is een beetje hetzelfde als een normale estafette maar dan met smartphones. Het team dat er het eerst in slaagt een selfie te nemen van elk kind/animator op het speelplein wint.


Gebruik je Smartphone in animaties, tijdens het fantasiespel, in speelhoeken, bij vertellingen… om je verhaal te ondersteunen met muziek en passende geluiden. Zo maak je het héérlijk echt. Bv. de trein van panlatten, bakken en doeken die je maakt, lijkt plots echt te rijden met de passende stoom en tsjoektsjoek-geluiden. Lang leve YouTube en Bluetooth speakers die je overal ongemerkt kan verstoppen.    


Effe zotjes gaan op het speelplein?


Lassobal

Gewoon doen!

Tic Tac Toe

Ken jij het Hippospel al?

Curling op zijn speelpleins

Kapstok broek vang ring op skates

Flip tac toe

Sensorwalk

DE ONTPLOFTE WATERMELOEN

Doe het zelf!

DIT AL GEPROBEERD?!

Mensenkegelen op skateboards

Real life Mario kart!



Leesvoer op maat van speelpleinwerk

101 Speelideeën (2002)

Kant -en klare spelletjes en speelideeën 

Een frisse kijk op je speelaanbod. In deze brochure gaan we eerst in op hoe het speelaanbod op een traditionele manier wordt georganiseerd. Vervolgens vatten we de kritieken samen. Tenslotte stellen we een alternatief voor. En we maken dit meteen concreet met 101 speelideeën.

Gratis downloadbaar voor leden.

Marva's playlist 1 (2005)

Kant -en klare spelletjes en speelideeën 

Marva dook als een kieken zonder kop in haar archiefkast en verzamelde alle fameuze Marva speelideeën van de laatste jaren. Zowaar een indrukwekkende collectie, want we kwamen met één DNA niet toe! In dit eerste deel vind je maffe thema’s, massa’s spelletjes en speelideeën vanuit materiaal. We helpen je door inspiratieloze momenten, zetten je op het spoor van nieuwe en originele ideeën en laten je proeven van jaren speel(plein)ervaring. Onmisbaar op elk speelplein.

Gratis downloadbaar voor leden.

Speelplein op stelten (2005)

Over speelhoeken en het speels maken van je werking.

Elke zomervakantie staat je speelpleinploeg voor de fantastische uitdaging om je speelpleinwerking nog speelser, nog avontuurlijker te maken. Een goede reflex, maar niet altijd evident. Waar blijf je telkens weer nieuwe ideeën halen, om je werking net dat beetje extra speelsheid te geven? In deze gemakkelijk verteerbare DNA krijg je veel praktische ideeën en concrete tips om zelf aan de avontuurlijkheid en speelsheid te werken.

Gratis downloadbaar voor leden.

Marva's playlist 2 (2006)

Kant -en klare spelletjes en speelideeën 

Deel twee van Marva’s handige overzicht. Met deze keer speelideeën voor kleuters, ideeën om te knutselen, te bouwen en te koken, nieuwe speelideeën met water, activiteiten over muzische expressie en leuke aanzetten om op stap te gaan met je speelplein. Geen hapklare brokken maar concrete prikkels om je eigen fantasie te versterken, bedacht en verzameld door echte speel(plein)specialisten. Met een Marva Quality Label, gespeeld en goedgekeurd. En nu is het aan jullie!

Gratis downloadbaar voor leden.

Comme chez Marva (2007)

Koken met kinderen: een praktische handleiding

Deze DNA brochure is een praktische handleiding voor speelpleinmensen die willen koken met kinderen. We doorzochten tal van kinderkookboeken en selecteerden de meest bruikbare recepten. Ook werkingen die niet beschikken over een volledig uitgeruste kunnen met deze brochure aan de slag. We gaan verder dan de klassieke fruitbrochettes. Alle recepten worden stap voor stap uitgelegd en geïllustreerd met foto’s. Met als doel de kinderen zelf veel te laten doen, zelf te laten koken.

Gratis downloadbaar voor leden.

De zwerfwerf (2011)

Bouwen op het speelplein: inhoud, praktijk en voorbeelden

Elk jaar opnieuw breken duizenden vrijwilligers zich het hoofd om van hun speelplein dé ‘place to be’ te maken. Een avontuurlijk speelaanbod kan een duwtje in de goede richting geven. Met ‘Bouwen op het speelplein’ kan je het speelaanbod breder en aantrekkelijker maken. Met deze brochure willen we je zowel inhoudelijk als praktisch de weg wijzen, en dit aangevuld met speelideeën over bouwen. ‘ De ZwerfWerf ‘ wordt een bouwbrochure waaruit alle Bob-de-Bouwers onder ons een flinke dosis inspiratie kunnen putten.


Gratis downloadbaar voor leden.

Waw-activiteiten! (2020)

Waw-activiteiten in elkaar steken

Een prikkelend activiteitenaanbod is een opdracht voor elke dag. Deze brochure maakt het je gemakkelijker. Niet alleen vind je er 30 WAW!-activiteiten in terug, je vindt er ook goeie voorbeelden over efficiënt voorbereiden en een duidelijk brokje achtergrond over de verscheidenheid van activiteiten. 
Met deze brochure kan je WAW-activiteiten verzinnen, voorbereiden en uitvoeren op je speelplein.

Gratis downloadbaar voor leden.

S'il vous play (2012)

Speelimpulsen voorbereiden, aanbrengen en voorbeelden

In deze brochure leggen we je uit wat dat eigenlijk is, zo’n speelimpuls. En waarom het zo waardevol is om je speelimpulsen eigen te maken als animator, als hoofdanimator en als speelpleinploeg. Om je verder op weg te helpen, leggen we je zelfs uit hoe je een speelimpuls kunt voorbereiden, hoe je er één moet aanbrengen en we geven je zelfs een hoop concrete voorbeelden van speelimpulsen


Gratis downloadbaar voor leden.

Vorming ter plaatse

Specifiek over dit thema biedt de VDS een vorming 'speelbagage opdoen' aan voor je ploeg.

Spelen, spelen en nog eens spelen! 
Ontdek een breed gamma aan vernieuwende spelletjes (verdeelspelletjes, kleuterspelletjes, energizers, internationale spelen…). Dé opwarmer om in de vakantiesfeer te komen en perfect om je speelbagage uit te breiden.
Meer weten...