Speelideeën

Op zoek naar een verzameling spelideeën om onmiddellijk te gebruiken op je eigen speelplein? Hier zit je goed! 

Speelideeën kan je natuurlijk zelf voorbereiden, maar een lijstje van kant-en-klare ideeën is ook inspirerend. Door rond te snuisteren tussen de uitgewerkte ideeën krijg je gegarandeerd goesting in spelen. Je kan ideeën combineren, uitwerken of aanpassen volgens je eigen inspiratie. 

We geven je graag onze verzameling concrete speeltips die we doorheen de tijd verzameld hebben: impulsen, korte spelletjes, fantasie-ideeën, ideeën voor groot en klein, in tekst of in foto’s. Je vindt het hier allemaal!


Spelen is meer dan spelletjes spelen!

Speel- en spellensites

  • www.speelidee.be
    Geen traditionele spellensite met de " Dikke Bertha's " van deze wereld. Wel een website bomvol, maffe speelideeën op maat van het speelplein verdeeld in verschillende categorieën: kleuters, tieners, knutselen, koken, bouwen, thema's en fantasie... (download de poster)
  • www.pinterest.com/speelidee met 2500 inspirerende foto’s.
  • www.spelensite.be met de klassiekers, maar ook nieuwe bos-, bal-, kringspelen… 
  • De spelendatabank door onze collega's van de jeugdbeweging.
  • Speelbank.be met plezante spelactiviteit voor de allerkleinsten. 
    Het woordje 'Lokaal' is jouw toegangspoort. 
  • Of download de gratis app 'Spelfiches' van Jeugddienst Don Bosco op je smartphone en je hebt meteen een unieke verzameling spelen in je broekzak. 

6 zotte speelideeën om te doen


Paniek in de frigo!

De winter staat voor de deur... brrr koud.
Maar spelen met ijs kan ook héél erg plezant worden.
8 kant-en-klare fiches over spelen met ijsblokjes! :)


Afdrukken en spelen maar!

De VDS-Spelletjesencyclopedie bestaat uit 1001 energizers, kennismakingsspelen, ijsbrekers, kringspelen, groepsverdelers, fopspelletjes, sfeermakers, vertrouwensspelen... Dode momenten op je speelplein zijn verleden tijd.


Over spelen

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk wordt al jaren gewaardeerd voor zijn sterke visie op spelen


New style of bowling

Bowling saai? Neenee... 
Vergeet de schermpjes. De VDS ontwikkelde een eigen scoreblad en een eigen manier van bowling spelen. Ideaal als animatorenactiviteit of om samen met je tieners te spelen.


Klik door naar...


Gewoon doen!

Tic Tac Toe

Ken jij het Hippospel al?

Je tieners maken het 4-uurtje?

Doe het zelf!

DIT AL GEPROBEERD?!


Mensenkegelen op skateboards

Curling op zijn speelpleins

Real life Mario kart!

Kapstok broek vang ring op skates


Leesvoer op maat van speelpleinwerk

101 Speelideeën (2002)

Kant -en klare spelletjes en speelideeën 

Een frisse kijk op je speelaanbod. In deze brochure gaan we eerst in op hoe het speelaanbod op een traditionele manier wordt georganiseerd. Vervolgens vatten we de kritieken samen. Tenslotte stellen we een alternatief voor. En we maken dit meteen concreet met 101 speelideeën.


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

Marva's playlist 1 (2005)

Kant -en klare spelletjes en speelideeën 

Marva dook als een kieken zonder kop in haar archiefkast en verzamelde alle fameuze Marva speelideeën van de laatste jaren. Zowaar een indrukwekkende collectie, want we kwamen met één DNA niet toe! In dit eerste deel vind je maffe thema’s, massa’s spelletjes en speelideeën vanuit materiaal. We helpen je door inspiratieloze momenten, zetten je op het spoor van nieuwe en originele ideeën en laten je proeven van jaren speel(plein)ervaring. Onmisbaar op elk speelplein.


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

Speelplein op stelten (2005)

Over speelhoeken en het speels maken van je werking.

Elke zomervakantie staat je speelpleinploeg voor de fantastische uitdaging om je speelpleinwerking nog speelser, nog avontuurlijker te maken. Een goede reflex, maar niet altijd evident. Waar blijf je telkens weer nieuwe ideeën halen, om je werking net dat beetje extra speelsheid te geven? In deze gemakkelijk verteerbare DNA krijg je veel praktische ideeën en concrete tips om zelf aan de avontuurlijkheid en speelsheid te werken.


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

Marva's playlist 2 (2006)

Kant -en klare spelletjes en speelideeën 

Deel twee van Marva’s handige overzicht. Met deze keer speelideeën voor kleuters, ideeën om te knutselen, te bouwen en te koken, nieuwe speelideeën met water, activiteiten over muzische expressie en leuke aanzetten om op stap te gaan met je speelplein. Geen hapklare brokken maar concrete prikkels om je eigen fantasie te versterken, bedacht en verzameld door echte speel(plein)specialisten. Met een Marva Quality Label, gespeeld en goedgekeurd. En nu is het aan jullie!


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

Comme chez Marva (2007)

Koken met kinderen: een praktische handleiding

Deze DNA brochure is een praktische handleiding voor speelpleinmensen die willen koken met kinderen. We doorzochten tal van kinderkookboeken en selecteerden de meest bruikbare recepten. Ook werkingen die niet beschikken over een volledig uitgeruste kunnen met deze brochure aan de slag. We gaan verder dan de klassieke fruitbrochettes. Alle recepten worden stap voor stap uitgelegd en geïllustreerd met foto’s. Met als doel de kinderen zelf veel te laten doen, zelf te laten koken.


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

De zwerfwerf (2011)

Bouwen op het speelplein: inhoud, praktijk en voorbeelden

Elk jaar opnieuw breken duizenden vrijwilligers zich het hoofd om van hun speelplein dé ‘place to be’ te maken. Een avontuurlijk speelaanbod kan een duwtje in de goede richting geven. Met ‘Bouwen op het speelplein’ kan je het speelaanbod breder en aantrekkelijker maken. Met deze brochure willen we je zowel inhoudelijk als praktisch de weg wijzen, en dit aangevuld met speelideeën over bouwen. ‘ De ZwerfWerf ‘ wordt een bouwbrochure waaruit alle Bob-de-Bouwers onder ons een flinke dosis inspiratie kunnen putten.


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

Boenk erop! (2012)

Waw-activiteiten in elkaar steken

Een prikkelend activiteitenaanbod is een opdracht voor elke dag. Deze brochure maakt het je gemakkelijker. Niet alleen vind je er 30 WAW!-activiteiten in terug, je vindt er ook goeie voorbeelden over efficiënt voorbereiden en een duidelijk brokje achtergrond over de verscheidenheid van activiteiten.


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

S'il vous play (2012)

Speelimpulsen voorbereiden, aanbrengen en voorbeelden

In deze brochure leggen we je uit wat dat eigenlijk is, zo’n speelimpuls. En waarom het zo waardevol is om je speelimpulsen eigen te maken als animator, als hoofdanimator en als speelpleinploeg. Om je verder op weg te helpen, leggen we je zelfs uit hoe je een speelimpuls kunt voorbereiden, hoe je er één moet aanbrengen en we geven je zelfs een hoop concrete voorbeelden van speelimpulsen


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

Elke maand speeltip in je mailbox

Laat je e-mailadres achter op www.goegespeeld.be/tips en ontvang maandelijks een nieuwsbrief in je mailbox met verfrissende speelideeën om meer en beter buiten te spelen!

De nieuwsbrief is op maat van ouders en iedereen die met kinderen werkt.
Maak plezier!


Vorming ter plaatse

Specifiek over dit thema biedt de VDS een vorming 'speelbagage opdoen' aan voor je ploeg.

Spelen, spelen en nog eens spelen! 
Ontdek een breed gamma aan vernieuwende spelletjes (verdeelspelletjes, kleuterspelletjes, energizers, internationale spelen…). Dé opwarmer om in de vakantiesfeer te komen en perfect om je speelbagage uit te breiden.
Meer weten...