Speelideeën

Op zoek naar een verzameling spelideeën om onmiddellijk te gebruiken op je eigen speelplein? Hier zit je goed! 

Speelideeën kan je natuurlijk zelf voorbereiden, maar een lijstje van kant-en-klare ideeën is ook inspirerend. Door rond te snuisteren tussen de uitgewerkte ideeën krijg je gegarandeerd goesting in spelen. Je kan ideeën combineren, uitwerken of aanpassen volgens je eigen inspiratie. 

We geven je graag onze verzameling concrete speeltips die we doorheen de tijd verzameld hebben: impulsen, korte spelletjes, fantasie-ideeën, ideeën voor groot en klein, in tekst of in foto’s. Je vindt het hier allemaal!


Spelen is meer dan spelletjes spelen!

Speel- en spellensites

  • www.speelidee.be
    Geen traditionele spellensite met de " Dikke Bertha's " van deze wereld. Wel een website bomvol, maffe speelideeën op maat van het speelplein verdeeld in verschillende categorieën: kleuters, tieners, knutselen, koken, bouwen, thema's en fantasie... Een pak nieuwe speelideeën vanaf 1 juli 2019! (download de poster)
  • www.pinterest.com/speelidee met meer dan 3000 inspirerende foto’s.
  • www.spelensite.be met de klassiekers, maar ook nieuwe bos-, bal-, kringspelen… 
  • De spelendatabank door onze collega's van de jeugdbeweging.
  • Speelbank.be met plezante spelactiviteit voor de allerkleinsten. 
  • Download de gratis app 'Spelfiches' van Jeugddienst Don Bosco op je smartphone en je hebt meteen een unieke verzameling spelen in je broekzak. 
  • StreetSmart Play is een nieuw (2019) online community platform gecreëerd door MobileSchool vzw en StreetWize om wereldwijd spelletjes en methodieken te delen. 

6 zotte speelideeën om te doen


Paniek in de frigo!

De winter staat voor de deur... brrr koud.
Maar spelen met ijs kan ook héél erg plezant worden.
8 kant-en-klare fiches over spelen met ijsblokjes! :)

Koken op het speelplein

Je hoeft geen volledig uitgeruste keuken te hebben op het speelplein. Je hoeft zelfs geen keukenprins(es) te zijn om je volop te amuseren met 'koken op het speelplein'. 

Doe bakken inspiratie op via onze pagina die volledig gewijd is aan koken op het speelplein. Je ontdekt er zelfs een leuke oproep van Jeroen Meus!

 

100 speelplein-uitdagingen


Afdrukken en spelen maar!

De VDS-Spelletjesencyclopedie bestaat uit 1001 energizers, kennismakingsspelen, ijsbrekers, kringspelen, groepsverdelers, fopspelletjes, sfeermakers, vertrouwensspelen... Dode momenten op je speelplein zijn verleden tijd.


Over spelen

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk wordt al jaren gewaardeerd voor zijn sterke visie op spelen


New style of bowling

Bowling saai? Neenee... 
Vergeet de schermpjes. De VDS ontwikkelde een eigen scoreblad en een eigen manier van bowling spelen. Ideaal als animatorenactiviteit of om samen met je tieners te spelen.


Klik door naar...


Smartphones in de spelkoffer

Je kan smartphones haast niet meer wegdenken uit de leefwereld van kinderen en jongeren. Volgens het Apestaartjaren-onderzoek gebruikt 49% van de jongeren tussen 6 en 12 jaar een smartphone. We pleiten er bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk niet voor om smartphones voortdurend op het speelplein te gebruiken en toe te laten, maar zo nu en dan heeft het zeker een meerwaarde!
Enkele spelletjes ter inspiratie met dank aan Mediaraven:

Blinde mol

Eén kind krijgt een blinddoek om en heeft een smartphone bij die kan filmen, de rest van het team wordt opgesloten in een kamer. De geblinddoekte stuurt beelden van zijn omgeving door Skype, Facetime, Hangouts, Whatsapp… Hoe snel krijgt de blinde mol de kamer open met de aanwijzingen van het team?

De sliert

Verdeel je leden in groepen van vier. Met een sjaaltje of een touwtje bind je de handen van de leden aan elkaar, zodat ze een sliert vormen. Een van de leden op het uiteinde van de sliert krijgt een camera of smartphone.

In 15 minuten probeer je zoveel mogelijk foto's te maken van de andere teams. Let op: het hele team moet op de foto zichtbaar zijn, anders telt de foto niet mee. Het team dat het minst als groep gefotografeerd is, wint het spel.

GSM-tikkertje

Dit spel is een digitale variant op het klassieke 'tikkertje'. Je speelt het best met een groep die elkaar al kent en het gsm-nummer van de andere in zijn gsm heeft zitten.

Iedereen wandelt rond (in het lokaal, of buiten) en wanneer de spelleider 'pang!' roept, sms't iedereen een boodschap (bijvoorbeeld: pang! jij bent dood!) naar iemand anders uit de groep. De persoon die het meest sms'en krijgt, mag niet langer meedoen.

Zo gaat het verder tot er nog twee personen overschieten. Zij gaan rug tegen rug staan. Wanneer de spelleider 'go! roept, zetten ze drie stappen vooruit. Dan zegt de spelleider een niet alledaagse zin (bijvoorbeeld: "paarse schapen dragen graag make up en eten graag eens een bicky burger"), en wie er als eerste in slaagt om het sms'je zonder tikfouten naar de andere te sturen, heeft het spel gewonnen.

Marie of Armine?

Is het Marie of toch Armine? Met mensen die je kent is het nog spannender! Iedere speler maakt een selfie om die daarna te bewerken met MSQRD, Snapchat of Snow. Daarna sturen ze die door naar de spelleider. De spelleider toont de foto’s op een groot scherm waarna de spelers kunnen raden wie het is. 

Fotografenrace

De spelers krijgen verschillende afbeeldingen van schilderijen of beelden die ze moeten namaken. Ze mogen daarvoor al het materiaal van het speelplein en hun omgeving gebruiken. Ze krijgen een smartphone om foto’s te maken en door te sturen. De groep die als eerste erin slaagt om zijn lijst af te werken, wint! 

Sardientje

Sardientje is omgekeerd verstoppertje. Slechts één iemand verstopt zich terwijl de rest van de groep deze persoon probeert te zoeken. De verstopper stuurt hitns door via de smartphone naar de rest van de groep. Wie vindt de verstopper?

Selfie estafette

Die is een beetje hetzelfde als een normale estafette maar dan met smartphones. Het team dat er het eerst in slaagt een selfie te nemen van elk kind/animator op het speelplein wint.


Gebruik je Smartphone in animaties, tijdens het fantasiespel, in speelhoeken, bij vertellingen… om je verhaal te ondersteunen met muziek en passende geluiden. Zo maak je het héérlijk echt. Bv. de trein van panlatten, bakken en doeken die je maakt, lijkt plots echt te rijden met de passende stoom en tsjoektsjoek-geluiden. Lang leve YouTube en Bluetooth speakers die je overal ongemerkt kan verstoppen.    


Effe zotjes gaan op het speelplein?


Lassobal

Gewoon doen!

Tic Tac Toe

Ken jij het Hippospel al?

Curling op zijn speelpleins

Kapstok broek vang ring op skates

Flip tac toe

Sensorwalk

DE ONTPLOFTE WATERMELOEN

Doe het zelf!

DIT AL GEPROBEERD?!

Mensenkegelen op skateboards

Real life Mario kart!Leesvoer op maat van speelpleinwerk

101 Speelideeën (2002)

Kant -en klare spelletjes en speelideeën 

Een frisse kijk op je speelaanbod. In deze brochure gaan we eerst in op hoe het speelaanbod op een traditionele manier wordt georganiseerd. Vervolgens vatten we de kritieken samen. Tenslotte stellen we een alternatief voor. En we maken dit meteen concreet met 101 speelideeën.


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

Marva's playlist 1 (2005)

Kant -en klare spelletjes en speelideeën 

Marva dook als een kieken zonder kop in haar archiefkast en verzamelde alle fameuze Marva speelideeën van de laatste jaren. Zowaar een indrukwekkende collectie, want we kwamen met één DNA niet toe! In dit eerste deel vind je maffe thema’s, massa’s spelletjes en speelideeën vanuit materiaal. We helpen je door inspiratieloze momenten, zetten je op het spoor van nieuwe en originele ideeën en laten je proeven van jaren speel(plein)ervaring. Onmisbaar op elk speelplein.


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

Speelplein op stelten (2005)

Over speelhoeken en het speels maken van je werking.

Elke zomervakantie staat je speelpleinploeg voor de fantastische uitdaging om je speelpleinwerking nog speelser, nog avontuurlijker te maken. Een goede reflex, maar niet altijd evident. Waar blijf je telkens weer nieuwe ideeën halen, om je werking net dat beetje extra speelsheid te geven? In deze gemakkelijk verteerbare DNA krijg je veel praktische ideeën en concrete tips om zelf aan de avontuurlijkheid en speelsheid te werken.


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

Marva's playlist 2 (2006)

Kant -en klare spelletjes en speelideeën 

Deel twee van Marva’s handige overzicht. Met deze keer speelideeën voor kleuters, ideeën om te knutselen, te bouwen en te koken, nieuwe speelideeën met water, activiteiten over muzische expressie en leuke aanzetten om op stap te gaan met je speelplein. Geen hapklare brokken maar concrete prikkels om je eigen fantasie te versterken, bedacht en verzameld door echte speel(plein)specialisten. Met een Marva Quality Label, gespeeld en goedgekeurd. En nu is het aan jullie!


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

Comme chez Marva (2007)

Koken met kinderen: een praktische handleiding

Deze DNA brochure is een praktische handleiding voor speelpleinmensen die willen koken met kinderen. We doorzochten tal van kinderkookboeken en selecteerden de meest bruikbare recepten. Ook werkingen die niet beschikken over een volledig uitgeruste kunnen met deze brochure aan de slag. We gaan verder dan de klassieke fruitbrochettes. Alle recepten worden stap voor stap uitgelegd en geïllustreerd met foto’s. Met als doel de kinderen zelf veel te laten doen, zelf te laten koken.


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

De zwerfwerf (2011)

Bouwen op het speelplein: inhoud, praktijk en voorbeelden

Elk jaar opnieuw breken duizenden vrijwilligers zich het hoofd om van hun speelplein dé ‘place to be’ te maken. Een avontuurlijk speelaanbod kan een duwtje in de goede richting geven. Met ‘Bouwen op het speelplein’ kan je het speelaanbod breder en aantrekkelijker maken. Met deze brochure willen we je zowel inhoudelijk als praktisch de weg wijzen, en dit aangevuld met speelideeën over bouwen. ‘ De ZwerfWerf ‘ wordt een bouwbrochure waaruit alle Bob-de-Bouwers onder ons een flinke dosis inspiratie kunnen putten.


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

Boenk erop! (2012)

Waw-activiteiten in elkaar steken

Een prikkelend activiteitenaanbod is een opdracht voor elke dag. Deze brochure maakt het je gemakkelijker. Niet alleen vind je er 30 WAW!-activiteiten in terug, je vindt er ook goeie voorbeelden over efficiënt voorbereiden en een duidelijk brokje achtergrond over de verscheidenheid van activiteiten.


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

S'il vous play (2012)

Speelimpulsen voorbereiden, aanbrengen en voorbeelden

In deze brochure leggen we je uit wat dat eigenlijk is, zo’n speelimpuls. En waarom het zo waardevol is om je speelimpulsen eigen te maken als animator, als hoofdanimator en als speelpleinploeg. Om je verder op weg te helpen, leggen we je zelfs uit hoe je een speelimpuls kunt voorbereiden, hoe je er één moet aanbrengen en we geven je zelfs een hoop concrete voorbeelden van speelimpulsen


Bestel deze brochure (€ 5,95 )

Vorming ter plaatse

Specifiek over dit thema biedt de VDS een vorming 'speelbagage opdoen' aan voor je ploeg.

Spelen, spelen en nog eens spelen! 
Ontdek een breed gamma aan vernieuwende spelletjes (verdeelspelletjes, kleuterspelletjes, energizers, internationale spelen…). Dé opwarmer om in de vakantiesfeer te komen en perfect om je speelbagage uit te breiden.
Meer weten...