Gelet op de insteek van het project, genieten aanvragen die inspelen op volgende doelgroepen de voorkeur:
Jongeren van de 2de graad: 15- en 16-jarigen. De doelgroep bij uitstek die we willen overhalen om zich te engageren in het jeugdwerk. Daarin onderscheiden we nog subgroepen die we specifieke aandacht willen schenken.
- Jongeren uit BSO en TSO-richtingen. Door hen in de schoolcontext te benaderen hopen we de drempel te verlagen. We focussen niet louter op wat speelpleinwerking is en wat de taak van een animator daarin is. We leggen de klemtoon op wat de meerwaarde voor hen is of kan zijn. Wat hebben speelplein- of andere vakantiewerkingen en bij uitbreiding het jeugdwerk hen te bieden? Ondanks de schoolcontext waarin we opereren, laten we hen zien dat (kader)vorming alles behalve school is. Met onze ervaringsgerichte en speelse aanpak dompelen we hen onder in de wereld van het jeugdwerk en in het bijzonder vakantiewerking.
- Ook jongeren die een richting uitgaan die nauw aansluit bij het ‘animator-zijn’ (bv. richting onthaal en recreatie of kinderzorg) willen we specifiek benaderen. Dit zijn jongeren wiens motivatie en goesting intrinsiek al meer aansluiten bij wat we doen binnen het jeugdwerk en de rol van animator. Een extra ervaring in het jeugdwerk, specifieke vorming, een (erkend) attest (hoofd)animator in het jeugdwerk… kan voor deze jongeren een bijkomende troef zijn in hun latere beroepscarrière. Door deze eerste stappen al te nemen, stijgt de kans dat ze de smaak te pakken krijgen en hierna ook blijven ‘plakken’ op de lokale vakantiewerking.
- Een derde focus binnen deze jongeren van de 2de graad zijn de anderstalige nieuwkomers ofwel OKAN-jongeren. Ze verdienen een expliciete focus vanwege een andere aanpak. Het Nederlands is uiteraard een barrière waarmee we rekening houden. Net zoals in onze reguliere cursussen willen we inzetten op inclusieve (vormings)momenten waaraan zowel OKAN-jongeren als reguliere leerlingen deelnemen.
- Ook jongens vragen een specifieke nadruk. We merken dat meer meisjes dan jongens zich op lokale werkingen engageren. Die verhouding weerspiegelt zich ook in onze (kader)vorming. Het vraagt aandacht om onze aanpak ook te richten op jongens zodat zij zich ook aangesproken voelen in de verschillende aspecten, rollen… van een animator op een lokale werking.
Daarnaast hebben ook aanvragen waarbij lokale werkingen worden betrokken een streepje voor (bv. jeugddienst met een eigen speelplein- of andere vakantiewerking). Door lokale werkingen te betrekken (bv. uitnodigen, zichzelf te laten voorstellen, plaatsbezoek, stagemogelijkheden...) vergroten we de slaagkans bij jongeren om effectief de stap naar het jeugdwerk te zetten.