09 dec 2024

Aanbod via scholen

School én jeugdwerk samen, een win-win voor iedereen!

Bied je school de opleiding 'onthaal en recreatie' aan? 
Een richting 'opvoeding en begeleiding'?
Wil je jongeren op school een waardevol vormingsmoment
bieden met een link naar jeugdwerk?
Dan is de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk jouw partner.

Wij komen met ons vormingsaanbod naar jouw school,
eerder gericht op leerlingen van de 2e graad.
Via verschillende formules hebben wij een hapklaar aanbod. 
Bovendien past de Vlaamse Overheid bij! 

Vraag jouw offerte aan

Interesse?
Vraag je offerte aan via 


Bekijk de prijzen van het scholenaanbod in de folder


In het belang van jongeren (en de school)
  • Laagdrempelig kennismaken met het jeugdwerk en ontdekken hoe waardevol dit voor hen kan zijn op sociaal, ideëel en persoonlijk vlak. Vandaag merken we dat de doelgroep die een beroeps- of technische opleiding volgt, ondervertegenwoordigd is op onze reguliere cursussen, op het speelplein en binnen het jeugdwerk in het algemeen.

    Voor vele van deze jongeren is een (onbezoldigd vrijwilligers-)engagement aangaan, laat staan een erkende cursus volgen, financieel en sociaal gezien minder evident. Vrije tijd is schaars en wordt vaak ingenomen door school, bijbaantjes… (cfr. resultaten JOP-monitor 2024). Door (kader)vorming binnen de schooluren aan te bieden werken we op vele vlakken drempelverlagend.

    Bovendien zijn we klaar om deze jongeren te ontvangen. De afgelopen jaren hebben we veel ervaring opgebouwd in het werken met ‘kansengroepen’: sinds 2015 nemen we jongeren met een verstandelijke beperking mee op onze reguliere cursussen als co-animator. Via het project verbindingsambassadeurs deden we veel ervaring op in het werken met OKAN-jongeren…  Op onze cursussen en vormingen, in stedelijke context nog het meest, bereiken we vandaag al een mooie mix qua afkomst, talen, achtergrond… vormen en aandacht voor ‘iedereen’ zit in ons DNA.



  • Onze visie (op spelen) en (speelse, toch professionele) didactiek zijn verfrissend binnen de schoolmuren en sluit nauw aan bij de leerdoelen van enkele (nieuwe) studierichtingen en hun toekomstige professionele activiteiten. De speelse manier van iets bijleren, beklijft de jongeren echt. Blijft hen bij. Tot jaren na de cursus kunnen mensen nog bepaalde sessies navertellen. Na onze cursus horen we geregeld; "We hebben ons echt geamuseerd. We dachten dat het zoals op school ging zijn, maar we hebben op een speelse manier veel bijgeleerd." 

  • Kruisbestuiving tussen jeugdwerk en onderwijs leidt tot meer groeikansen voor jongeren en een sterkere verbondenheid met de ‘werkvloer’ (bv. stage lopen op een vakantiewerking, onze kindernamiddagen aan het einde van een opleiding bieden oefenkansen in veilige omgeving…). Bovendien wordt een erkend attest (hoofd)animator in het jeugdwerk bij sollicitaties naar waarde geschat. Het impliceert voor werkgevers elders verworven kennis en vaardigheden.



  • Het lerarentekort in sommige scholen dwingt leerlingen in een situatie van zelfstudie. Ons aanbod van (kader)vorming dat naadloos aansluit op de leerdoelen van sommige finaliteiten kan op een waardevolle manier een oplossing bieden voor de leerlingen en de school. 

In belang van speelplein- en andere vakantiewerkingen (en het bredere jeugdwerk)
  • Alle vakantiewerkingen zoeken gemotiveerde animatoren. Die zoektocht wordt de laatste jaren alsmaar moeilijker. Hoe meer jongeren kennis maken met jeugdwerk, hoe groter het potentieel aan jongeren dat ook effectief geprikkeld raakt, een stage loopt, een engagement wil en kan opnemen.   


    Grafiek uit de vijfjaarlijkse speelpleinenquête (2021)

  • Bovendien daalt het aantal gevormde animatoren in Vlaanderen. Zowel het aantal deelnemers aan erkende kadervorming daalt (cfr. cijfers KAVO), alsook het aantal jongeren dat deelneemt aan bijkomende vormingsmomenten. Vorming vanuit het jeugdwerk tijdens de schooluren zorgt voor meer gevormde jongeren in het jeugdwerk.

 

 

  • Lokale samenwerking tussen jeugdwerk en scholen biedt ook volop opties in de realisatie van het ‘brede school’-principe. Vandaag speelt 1 op de 3 speelpleinwerkingen in Vlaanderen en Brussel al in volle vakantietijd op een school(speelplaats). Meer samenwerking zorgt voor meer mogelijkheden, betere verstandhouding en begrip langs beide kanten van de tafel. 

In het belang van onze organisatie (en de bredere samenleving)
  • Een vormingsaanbod naar scholen sluit helemaal aan bij onze missie: ‘meer en betere speelkansen voor kinderen en groeikansen voor jongeren’. Zeker binnen de finaliteiten waarbij jongeren in hun (professionele) leven in contact komen met kinderen, zal onze vorming rechtstreeks zorgen voor meer en betere speelkansen. Het heeft zonder meer een positieve impact op toekomstige beroepskrachten in jeugdwerking, kinder -en ouderenzorg, kinderopvang… Daarnaast biedt het beslist meer groeikansen voor jongeren aangezien we met dit aanbod een breder publiek dan vandaag kunnen bereiken en vormen.

  • Als organisatie die jaarlijks het meeste jongeren opleidt tot erkend animator (+/- 2000) vinden we het onze plicht om een pioniersrol op te nemen in de transitie van ‘klassieke’ kadervorming (= 1 week cursus met overnachting). Sinds 2019 zijn we op zoek naar nieuwe formules en mogelijkheden (bv. modulair, weekends, cursus ter plaatse…) die aansluiten bij de manier waarop de jongeren van vandaag (kader)vorming kunnen en willen volgen. Een aanbod in samenwerking met scholen is een waardevolle volgende stap. Al beseffen we dat het decreet, wanneer de cursussen tijdens de schooluren plaatsvinden, (nog) niet kunnen leiden tot een erkend attest.


< Ontdek hoe de competenties waarop wij werken naadloos aansluiten bij de leerplandoelen.


Themavorming

Spelen, spelen, spelen...
Werken aan een talige begeleidershouding,
Omgaan met storend gedrag of samen aan de slag rond het voorbereiden van activiteiten
...

Wij hebben een volwaardig aanbod met meer dan 30 vormingen die we ook op maat van scholen afstemmen. Een vorming duurt max. 3 lesuren van 50min voor max. 25 leerlingen.

Kennismakingsdag

Tijdens deze kennismakingsdag

  • Ervaren leerlingen opnieuw het plezier van spelen, spelen, spelen...
  • Leren we hen spelenderwijs dat spelen meer is dan spelletjes spelen.
  • Staan we stil bij het belang van keuze en variatie in een aanbod.
  • Ontdekken ze wat speelpleinwerk is en tonen we hen wat je kan verwachten van een cursus animator in het jeugdwerk. 
  • We zoomen in op de kracht van jeugdwerk en wat een engagement zo waardevol kan maken.

Wenselijk of haalbaar...

  • om lokale speelplein -of andere vakantiewerkingen te betrekken
    bv. voorstelling van de werking, meespelen... 
  • om deze kennismakingsdag op een (speelplein)locatie in de buurt van de school aan te bieden. Op die manier vergroten we de voeling met de realiteit.   

De kennismakingsdag wordt door twee ervaren begeleiders in handen genomen met actieve medewerking van minstens 1 leerkracht van de school. Voor max. 25 deelnemers (van 9u tot 15u30).

We staan ervoor open om de inhoud van een kennismakingsdag af te stemmen op de behoefte van uw leerlingen en andere leerdoelen van de school. 

Meerdaagse cursus

  1. Binnen de lesuren


    Leidt niet tot een attest in het jeugdwerk, wel tot bewijs van deelname aan cursus. 

    Dit is een vereenvoudigde cursus van maandag tot vrijdag tijdens de lesuren. 3 ervaren begeleiders voor max. 25 deelnemers met actieve ondersteuning van minstens 1 leerkracht.


  2. Buiten de lesuren 

Mogelijk tussen de 0 en 50 vormingsuren. Een volledige cursus van 50 uur geeft na geslaagde stage recht op erkend attest. 

In een lesvrije week (bv. na examens), vakantieperiode of weekendformule waarbij leerlingen zélf kunnen beslissen of ze deelnemen. Niet in lestijden. We kiezen bewust niet voor een formule waarbij we bv. élke woensdagnamiddag afspreken wegens te omslachtig en de duur van het traject.   

Deelnemers volgen hetzelfde cursus-en tijdschema als onze reguliere cursus zonder overnachting. 3 ervaren begeleiders voor max. 25 deelnemers met actieve ondersteuning van minstens 1 leerkracht.


De Vlaamse Overheid past bij!

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk is 1 van de 13 organisaties in Vlaanderen die extra subsidies krijgt om jongeren meer te betrekken en hen te stimuleren om een engagement op te nemen binnen het jeugdwerk. Ons voorstel was om scholen als hefboom te gebruiken, daar is de minister dus in meegegaan. 

Via deze subsidies kunnen scholen vanaf 01/01/2025 tot 30/06/2026 gratis of tegen verminderd tarief intekenen op themavorming, kennismakingsdagen of meerdaagse cursus op school buiten de lesuren van Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS). Via de subsidies kan onze organisatie het volgende aanbieden 'zolang de voorraad strekt'

  • 5 themavormingen (GRATIS)
  • 3 kennismakingsdagen (GRATIS)  
  • 3 meerdaagse cursussen (â TARIEF)

Geen subsidie voor vorming binnen de lesuren

Een aanbod binnen de lesuren kunnen we helaas niet uitwerken binnen de subsidievoorwaarden, omwille van de subsidievoorwaarden die we moeten respecteren:  

Je organiseert vormende activiteiten die jongeren versterken om een engagement in het jeugdwerk op te nemen:

  • Deze vormende activiteiten vinden plaats in de vrije tijd of tijdens lesvrije weken op school, bijvoorbeeld na de examens wanneer leerlingen vrij zijn. De activiteiten zijn gericht op jonge (potentiële) vrijwilligers van 15 t.e.m. 30 jaar die vrijwillig kunnen deelnemen.
  • De activiteiten maken deel uit van een traject dat minstens bestaat uit een begeleide cursus en een begeleide stage.
  • Het betrekken van moeilijk bereikbare groepen zoals onder meer jongeren met een handicap of in een maatschappelijk kwetsbare positie wordt aangemoedigd. 

Meer lezen ...

 

Welke scholen krijgen voorrang?

Gelet op de insteek van het project, genieten aanvragen die inspelen op volgende doelgroepen de voorkeur:

Jongeren van de 2de graad: 15- en 16-jarigen. De doelgroep bij uitstek die we willen overhalen om zich te engageren in het jeugdwerk. Daarin onderscheiden we nog subgroepen die we specifieke aandacht willen schenken. 

  • Jongeren uit BSO en TSO-richtingen. Door hen in de schoolcontext te benaderen hopen we de drempel te verlagen. We focussen niet louter op wat speelpleinwerking is en wat de taak van een animator daarin is. We leggen de klemtoon op wat de meerwaarde voor hen is of kan zijn. Wat hebben speelplein- of andere vakantiewerkingen en bij uitbreiding het jeugdwerk hen te bieden? Ondanks de schoolcontext waarin we opereren, laten we hen zien dat (kader)vorming alles behalve school is. Met onze ervaringsgerichte en speelse aanpak dompelen we hen onder in de wereld van het jeugdwerk en in het bijzonder vakantiewerking.

  • Ook jongeren die een richting uitgaan die nauw aansluit bij het ‘animator-zijn’ (bv. richting onthaal en recreatie of kinderzorg) willen we specifiek benaderen. Dit zijn jongeren wiens motivatie en goesting intrinsiek al meer aansluiten bij wat we doen binnen het jeugdwerk en de rol van animator. Een extra ervaring in het jeugdwerk, specifieke vorming, een (erkend) attest (hoofd)animator in het jeugdwerk… kan voor deze jongeren een bijkomende troef zijn in hun latere beroepscarrière. Door deze eerste stappen al te nemen, stijgt de kans dat ze de smaak te pakken krijgen en hierna ook blijven ‘plakken’ op de lokale vakantiewerking.

  • Een derde focus binnen deze jongeren van de 2de graad zijn de anderstalige nieuwkomers ofwel OKAN-jongeren. Ze verdienen een expliciete focus vanwege een andere aanpak. Het Nederlands is uiteraard een barrière waarmee we rekening houden. Net zoals in onze reguliere cursussen willen we inzetten op inclusieve (vormings)momenten waaraan zowel OKAN-jongeren als reguliere leerlingen deelnemen.

  • Ook jongens vragen een specifieke nadruk. We merken dat meer meisjes dan jongens zich op lokale werkingen engageren. Die verhouding weerspiegelt zich ook in onze (kader)vorming. Het vraagt aandacht om onze aanpak ook te richten op jongens zodat zij zich ook aangesproken voelen in de verschillende aspecten, rollen… van een animator op een lokale werking. 

Daarnaast hebben ook aanvragen waarbij lokale werkingen worden betrokken een streepje voor (bv. jeugddienst met een eigen speelplein- of andere vakantiewerking). Door lokale werkingen te betrekken (bv. uitnodigen, zichzelf te laten voorstellen, plaatsbezoek, stagemogelijkheden...) vergroten we de slaagkans bij jongeren om effectief de stap naar het jeugdwerk te zetten.


Waarom leidt een meerdaagse cursus binnen de schooluren niet tot een attest?

Onze erkenning en cursussen zijn decretaal bepaald. De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk dient dan ook de voorwaarden zoals omgeschreven na te komen:

"Verenigingen die op basis van het Vlaams Jeugddecreet werkingssubsidies ontvangen, kunnen kadervormings-trajecten organiseren die leiden tot de uitreiking van attesten aan jeugdwerkers. 
Echter dienen de vormende initiatieven in de vrije tijd te worden georganiseerd. Deelnemers nemen op vrijwillige basis deel."

Vrije tijd en vrijwillige basis staan helaas haaks op de verplichte leerplicht ingericht op school. Deelnemers krijgen wel een bewijs van deelname voor het aantal gevolgde uren vorming. 

Een cursus buiten de lesuren leidt tot een erkend attest animator


Nog vragen?

Interesse of vragen?
Graag een offerte?

Bert Breugelmans
Coördinator dienstverlening

");

GSM 0494 79 09 65
T 015 28 73 90

Opvolging en uitvoering
in de praktijk


Phaedra Van Driessche
Verantwoordelijke cursus ter plaatse

GSM 0477 98 74 84
T 015 28 73 90