25 jul 2018

Bespeelbare voortuinen krijgen vorm!

Twee enthousiaste bewonersgroepen uit Wilsele en Mechelen gaan deze zomer, samen met Kind & Samenleving, aan de slag om hun voortuinen een volledige make-over te geven. Zij zijn de winnaars van het Internationale Ur-ban95-ideeënwedstrijd. In het voorjaar lanceerden we onze projectoproep. De voortuintjes worden met de buurtkinderen speelvriendelijker gemaakt, zodat de drempel voor kinderen om buiten te spelen wordt verlaagd.


Samen aan de slag

In Wilsele en Mechelen

Vandaag gingen we, samen met de enthousiaste kinderen en bewoners van het cohousingproject Gummarushof te Mechelen de constructiefase in. Daar experimenteerden we met een avontuurlijke aanleg van de collectieve tuin. We maakte er een boomhut van paletten, een tipi-dorp en graafden een speelheuvel. Het tweede project is lopende in 5 klassieke voortuinen te Wilsele. Daar zijn al heuvels, pallet-constructies en een modderkeuken gebouwd. 

Dit is de 3e van drie workshops waarin we hebben nagedacht over een speelse, groenere, avontuurlijke en kind-vriendelijke voortuin en steken we meteen ook de handen uit de mouwen om te bouwen, te graven en te spelen met iedereen uit de buurt, jong en oud. 

Bekijk het persbericht


Ook Radio 2 was erbij!



Handen in elkaar

Voor dit project werkt Kind & Samenleving samen met de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) vzw. Het wordt mee uitgevoerd door Speelmakers, met de steun van de Vlaamse overheid. Als één van de winnaars van de Ur-ban95-ideeënwedstrijd krijgt Kind & Samenleving bovendien de steun van de Bernard van Leer Foundation.

Er is voor de twee projecten telkens een startersbudget voorzien voor de aankoop van materiaal (bijv. zand, paletten, plantgoed, stenen, boomstammen,…) of de bouw van constructies.

 

 

Feestelijke opening van de glijbaan!


Waarom engageert de VDS zich voor dit project?


Vanuit een streven naar méér en bétere speelkansen voor élk kind, lanceerde de VDS in 2009 samen met een aantal partners uit de jeugdsector "
Goe Gespeeld!". Een pleidooi voor écht spelen en streeft naar een positief speelklimaat in elke gemeente. Spelende kinderen zijn géén bedreigde soort: ze mogen wél lawaai maken, wél iets gevaarlijks doen, wél vuil worden, hebben recht om te spelen in openbare ruimte en ze mee vorm te geven, … ook al maken sommigen het hen knap lastig!