09 feb 2018

Ga mee op verdiepingsweekend!

Kies jouw speelpleinthema

Kies een speelpleinthema waarin jij je wil verdiepen gedurende één weekend: 
inkleding, animatie, inclusie en spelen.
Blijf werken aan je competenties als animator!

OP EEN VERDIEPINGSWEEKEND VAN DE VDS

 • Leer je mensen kennen, maak je plezier en nieuwe vrienden!
 • Bouw je verder aan je vaardigheden als animator-zijn, de basis voorbij.
 • Kan je je specialiseren in één bepaald speelpleinthema. 
 • Word je begeleid door een team van straffe instructeurs die een rugzak boordevol speelse en technische ervaringen meedragen.

Schrijf je in!

Iedereen is welkom!
Je bent minstens 15 jaar.
Je hoeft géén cursus animator gevolgd te hebben.

Er is geen stage of evaluatiemoment aan deze weekends verbonden.
Schrijf je in!


decor & inkleding

9 - 11 maart 2018

Meeuwen-Gruitrode (LIM) | 20u00 - 12u00

Wat, voor wie & praktisch

De aantrekkingskracht van inkleding op het speelplein is fenomenaal! Leer technieken om snel en goedkoop een straf decor te bouwen of een speelhoek naar een hoger niveau te tillen. Ontdek de kneepjes van het vak om je activiteit in een jasje te steken. Tover je schoolgebouw om tot een speelplein of maak jezelf onherkenbaar.
BOUW JE EIGEN WERELD!

Voor wie?
Iedereen met interesse

Waar?
Royer Brem
Groenstraat 33/1
3670 Meeuwen Gruitrode

Download de folder

Inclusie

27 - 29 april 2018

Affligem (VBR) | 18u30 - 16u00

Wat, voor wie & praktisch

Aan de slag met inclusie in de praktijk: begeleidershouding, praktische aanpassingen, organisatie onder de loep, hoe animatoren ondersteunen, communicatie... Leg de focus op kinderen en jongeren met een beperking en maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. 
ZET IN OP ELK KIND! 

Bekijk het concrete programma!

Voor wie?
A en HA van inclusieve speelpleinen die hun praktijk willen versterken

Waar?
Jeugdheem Abdij Affligem
Abdijstraat 6
1790 Affligem

Download de folder

HET WEEKEND BLIES ONZE WERKGROEP INCLUSIE NIEUW LEVEN IN.

Els, speelpleinverantwoordelijke 'De Piereman'


Animatie & typetjes

11-13 mei 2018

Antwerpen | 20u00 - 16u00

Wat, voor wie & praktisch

Met een sterke animatie, een straf toneel en het perfecte typetje krijg je kinderen muisstil of net helemaal op sleeptouw. Alles begint bij een goed verhaal. Ontdek hoe een goed verhaal is opgebouwd. Leer scenario's schrijven en vertellen. Keer je verkleedkoffer om en kruip in de huid van iemand anders. We oefenen op het geknipte accent, de juiste houding... 
FANTASEER HET, ACTEER HET!

Voor wie?
Iedereen met interesse

Waar?
De Ruige Heide 
Putsebaan 251
2040 Zandvliet 

Download de folder

Speelbagage

16-18 november 2018

Beveren (OVL) | 20u00 - 12u00

Wat, voor wie & praktisch

Vul je rugzak met nieuwe spelletjes en speelideeën. Laat jezelf inspireren. Bedenk zelf een spel of spelconcept dat nog jaren meegaat. Verbeter jouw spelvoorbereiding. Experimenteer met elementen in je speelideeën die zorgen voor uitdaging en avontuur: vuur, water, (sociale) media, techniek... Trek je speelkleren aan en… PRESS X TO PLAY!

Voor wie?
Iedereen met interesse.
Voorkennis is niet nodig. 
We werken met keuzesessies van verschillende niveau's.

Waar?
Jeugdcentrum Prosperpolder
St-Engelbertusstraat 5
9130 Beveren

Download de folder


Wat kost een weekend?

 • €60 'all in': verblijf met overnachting, maaltijden, begeleiding, verzekering en evaluatiemoment inbegrepen.) Is je speelplein lid van de VDS (bekijk onze ledenlijst), dan betaal je slechts €48 (= 20% korting). 

Legt jouw gemeente bij?

Via een bewijs van deelname dat je ontvangt op cursus, betalen steden en gemeenten (een deel) van het inschrijvingsgeld terug. Ontdek via ons overzicht 'terugbetaling cursussen' welk bedrag jouw gemeente terugbetaalt.

Recht op verhoogde tegemoetkoming of leefloon?

Sinds 2015 heeft de VDS een eigen solidariteitsfonds waardoor jongeren die recht hebben op 'verhoogde tegemoetkoming' of leefloon korting krijgen op onze cursussen. Zij betalen €30 in plaats van €60. Vormt het bedrag of de betaling toch een probleem, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Door betaling van het inschrijvingsgeld ga je akkoord met onze annulatie- & algemene voorwaarden.


Veelgestelde vragen

Wat als de cursus volzet is?

Wanneer een specifieke cursus volzet is, vermelden we dit duidelijk op onze website en starten we een wachtlijst waarvoor je je kan inschrijven. Van zodra een plekje vrijkomt, contacteren wij de eerste in rij op de wachtlijst. De volgorde op de wachtlijst wordt bepaald door de datum van inschrijven. De wachtlijst biedt echter geen garantie dat je aan deze cursus ook effectief kan deelnemen. 

Wil je 100% zeker zijn van jouw plaats op een cursus van de VDS? 
Schrijf dan in voor een andere cursus die nog niet volzet is.

Wanneer ben ik definitief ingeschreven?

Eens ingeschreven (digitaal of telefonisch) ontvang je een bevestiging per e-mail. Daarin vind je een rekeningnummer om het inschrijvingsgeld te storten. Je inschrijving is pas definitief na betaling (maximum 10 dagen na inschrijving). Het voorleggen van een voorlopige bevestiging van inschrijving via e-mail is op geen enkele manier een geldig inschrijvingsbewijs.

Indien we de betaling niet tijdig ontvangen, word je inschrijving geschrapt. We brengen je hiervan op de hoogte via e-mail. 2 weken voor de start van de cursus ontvang je op hetzelfde e-mailadres de nodige praktische informatie over de cursus (juiste adres, wat je moet meebrengen...).

Ik ben op zoek naar de praktische brief: wat ik moet meepakken...

Binnenkort op verdiepingsweekend en geen brief met praktische informatie ontvangen? Of ben je hem kwijt?

Alle nodige informatie vind je onder onze cursusdocumenten.

Zit ik in de groep met mijn vriend/vriendin?

Alle deelnemers ingeschreven voor dezelfde cursus vormen een groep. Afhankelijk van de activiteiten wordt deze opgesplitst in kleinere groepjes. Onze instructeurs stellen deze zo samen dat je met zoveel mogelijk verschillende mensen in contact komt. Daarnaast zijn er vrije momenten waarop je zelf kiest met wie je in een groep zit. Je bepaalt bij het begin van de cursus zelf met wie je op de kamer ligt.

Is de verblijfsaccommodatie voor elke cursus hetzelfde?

De VDS probeert haar cursuslocaties geografisch zoveel mogelijk te spreiden. Hierdoor vergroot de kans dat je in jouw buurt een VDS-cursus kan volgen. Dit basisprincipe staat steeds voorop bij het selecteren van cursuslocaties. Daardoor kan het comfort op onze verblijfslocaties verschillen: aantal douches, bedden of eigen veldbedjes... Indien dit voor jou belangrijk is en je zeker wil zijn van bepaalde zaken, mag je ons vooraf zeker contacteren. 

Slapen jongens en meisjes samen?

Op onze cursussen animator slapen jongens en meisjes op aparte kamers. Het is ook niet toegestaan om doorheen de dag elkaars kamers te betreden. Het kan wel zo zijn dat de locatie niet voorzien is van kleine slaapkamers, maar beschikt over slaapzalen. Ook in deze gevallen trachten we jongens en meisjes van elkaar te scheiden.

Op verdiepingsweekends en onze cursussen hoofdanimator en instructeur verwachten wij een zekere verantwoordelijkheid en maturiteit van de deelnemers en bepalen zij zelf met wie ze op de kamer liggen. Mocht dit toch een probleem vormen, gelieve dit dan vooraf door te geven aan de cursusverantwoordelijke.

Waarvoor ben ik verzekerd?

De deelnemers zijn binnen de verblijfplaats en tijdens de begeleide activiteiten verzekerd tegen lichamelijke letsels en burgerlijke aansprakelijkheid. De kosten ten gevolge van het aanbrengen van materiële schade ten nadele van andere deelnemers of van het verblijfscentrum dienen door de deelnemers zelf gedragen te worden.

Kan ik doorheen de cursus de locatie verlaten?

Al onze cursussen, met uitzondering van de verdiepingsweekend, zijn erkend door de Vlaamse Overheid en strikt gereglementeerd qua inhoud, maar ook qua vormingsuren. (cfr. Criteria voor het toekennen attesten aan jeugdwerkers). 

Wanneer je er voor kiest om de cursus vroegtijdig te verlaten heb je niet voldoende uren vorming om aan je stage te starten en het attest uiteindelijk te behalen. Voor verdiepingsweekends ligt dat dus anders. Mocht je vooraf aangeven dat je het weekend op een bepaald moment wil verlaten, dan bekijken we (jij, je ouders en de cursusverantwoordelijke) in samenspraak wat mogelijk is. Het spreekt dat de VDS in functie van groepssfeer, opvolging en logistieke impact wil vermijden dat een themaweekend een 'duivenkot' wordt. 

In principe is het de bedoeling dat je doorheen het hele weekend op de cursuslocatie blijft.

Ik wil annuleren of moet door overmacht de cursus vroegtijdig verlaten.

Opzegging door de VDS

Bij onvoldoende inschrijvingen kan de VDS zich genoodzaakt zien een cursus te annuleren. Je wordt hiervan ten laatste 5 dagen voor de aanvang van de cursus persoonlijk op de hoogte gebracht. Indien mogelijk biedt de VDS je een alternatief aan in dezelfde of een andere periode. Ga je daar niet op in, dan storten wij het volledige inschrijvingsgeld terug.

Opzegging door de deelnemer

Elke annulering, om welke reden ook, dient steeds schriftelijk (per post of via e-mail) te gebeuren. De annuleringskost wordt bepaald op basis van de poststempel of verzenddatum van het e-mailbericht.

 • Annulering tot 30 dagen voor aanvang van de cursus = geen kosten
 • Annulering tot 10 dagen voor aanvang van de cursus = €40 administratiekost
 • Annulering tot 3 dagen voor aanvang van de cursus = €40 administratiekost + 50 % van het inschrijvingsgeld
 • Annulering vanaf dag 3 voor aanvang van de cursus = geen terugbetaling mogelijk
 • Niet komen opdagen op de cursus = geen terugbetaling mogelijk

Bij annulering door ziekte (mits voorleggen medisch attest) of door een overlijden in familie- of intieme kring (mits voorleggen rouwbrief) geldt volgende regeling:

 • Annulering tot 10 dagen voor aanvang van de cursus = geen kosten
 • Annulering tot 3 dagen voor aanvang van de cursus = € 40 administratiekost
 • Annulering vanaf dag 3 voor aanvang van de cursus = 50 % van het inschrijvingsgeld wordt terugbetaald. Indien je binnen de 365 dagen opnieuw voor hetzelfde type cursus inschrijft, dan wordt dit bedrag in mindering gebracht van het te betalen bedrag.

Indien je de cursus verlaat, zonder ziekte of overmacht, dan is er geen terugbetaling mogelijk. mogelijk.

Hoe gaat de VDS om met alcohol op cursus?

De VDS heeft een alcoholbeleid met principes die voor onze volledige organisatie van kracht zijn: 

 • Het is verboden zelf alcohol mee te nemen op cursus. 
 • Voor cursisten jonger dan 16 geldt een algemeen verbod op alcohol.
 • Op sommige cursussen wordt er zelfs helemaal geen alcohol geschonken.

waar dat wel het geval is krijgen jongeren ouder dan 16 krijgen de kans om binnen een goed gemonitorde omgeving een biertje te consumeren. Dit wordt bewaakt door het gebruik van polsbandjes en drankkaarten. Op geen enkel moment wordt er sterke drank aangeboden. Indien een jongere de grenzen overschrijdt zal hij/zij hierop, op de gepaste wijze, worden over aangesproken.

De VDS ziet het als haar taak om jongeren te beschermen en te sensibiliseren rond het gebruik van alcohol. Voor veel jongeren is op cursus gaan vaak een eerste vrijgeleide en daar moeten ze mee leren omgaan. Onze instructeurs waken er over dat jongeren hier op een verantwoordelijke manier mee omgaan. Net zoals ze enkele weken/maanden later ook verantwoordelijkheid zullen opnemen op het speelplein naar de kinderen toe.

Publicatie en privacy van cursisten

Op VDS-initiatieven worden foto’s genomen en filmpjes gemaakt door VDS-medewerkers (vrijwilligers en/of beroepskrachten). Deze beelden kunnen gebruikt worden op onze website, op sociale media of in publicaties. 

Door deel te nemen aan een VDS-initiatief (cursus, trefdag, vormingsmoment, studiedag…) aanvaard je onze algemene voorwaarden en stem je daarmee in. Word je liever niet in beeld gebracht of zie je bepaalde beelden liever niet gepubliceerd? 

Laat het ons dan weten zodat we al het nodige kunnen doen.

De persoonsgegevens van alle deelnemers worden opgeslagen in een database, uitsluitend bedoeld voor intern gebruik en om u op de hoogte te houden van toekomstige cursussen. Je hebt steeds het recht op inzage en correctie van de door de VDS bewaarde informatie.

Ik wil een grote oplage cursusfolders bijbestellen, kan dat?

Wat elke speelpleinverantwoordelijke sowieso krijgt: 
We sturen sowieso naar elke werking een standaard pakket (bv. 20 folders animator) bij de start van elke zomervakantie. Als lid krijg jij de kans om het aantal cursusfolders dat we opsturen zelf te bepalen. Het aantal maakt niet uit en is inbegrepen in je lidmaatschap (bv. 500 folders animator omdat je elke 16-jarige in je gemeente een folder wil opsturen).  

In de loop van het jaar bij bestellen? 
Dat kan, zolang de voorraad strekt.

 • Niet-leden: 
  = 0,10/per folder + verzendingskost
 • VDS-leden:
  Bijstelling tot 250 folders = gratis, wel verzendingskost.
  Bijstelling + 250 folders = 0,10/per folder + verzendingskost
  (bv. 500 extra: eerste 250 gratis - 250 andere x €0,10 + verzending) 

Doe een voorstel!

Zelf een suggestie voor een weekend rond een bepaald speelpleinthema?


Nog vragen?


Evelyn Rochtus
Stafmedewerker onthaal en administratie 

T 015 28 73 90