16 nov 2017

Voorjaar 2018

Vormingsaanbod voor speelpleinverantwoordelijken

Vorming voor startende speelpleinverantwoordelijken

3 opeenvolgende dinsdagen over boeiende thema's waar elke (startende) speelpleinverantwoordelijke mee te maken krijgt. Samen met andere collega’s kom je de basis te weten van speelpleinwerk. Kies zelf welke themadag je volgt of schrijf je in voor het volledige traject. 

Dag 1: THE S-FILES: SPEELPLEINWERK VAN A TOT Z

Dinsdag 16 januari 2018 (Mechelen)

Wat is speelpleinwerk en wat komt er allemaal bij kijken? 
Alle ingrediënten voor een kwalitatieve werking vind je in het speelpleinbasisschema van de VDS. We gidsen je doorheen de verschillende pijlers van het schema en staan stil bij een aantal belangrijke thema’s waar je als (startende) speelpleinorganisator verantwoordelijk voor bent. Na deze dag heb je een duidelijk beeld over het speelpleinwerk in zijn geheel, met al zijn dimensies. 

DAG 2: PLOEGBAAS VAN EEN ANIMATORENTEAM

Dinsdag 23 januari 2018 (Mechelen)

Als speelpleinverantwoordelijke ben je ook de ploegbaas van een bende animatoren. Ze kijken naar jou voor ondersteuning en leiding. Wie zijn deze animatoren? Hoe ga je met hen om? En vooral: hoe haal je het beste in hen naar boven zodat zij en je speelpleinwerking stralen?! Ontdek je rol als verantwoordelijke binnen de begeleidersploeg.

DAG 3: SPECIFIEKE WETGEVING VOOR JE SPEELPLEINWERKING

Dinsdag 30 januari (Mechelen) 

Weet je welke regels en wetten specifiek van toepassing zijn op speelpleinwerkingen? Je KIDS-ID meenemen naar de Efteling bijvoorbeeld. 

En welke niet? Verwacht je aan duidelijke informatie over de wettelijke kantjes van het speelpleinwerk. Na deze dag ga je ook vlot om met de regelgeving rond attesten in het jeugdwerk, zodat je met een gerust geweten de speelpleinzomer kan ingaan. 


Studiedag Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Op 14/10/2018 kiest de 18-plusser een nieuw gemeentebestuur. In het meerjarenplan zullen zaken staan die je speelplein aanbelangen of beïnvloeden. Samen met je animatoren kan je politici dus maar beter de voorzet geven, dan af te wachten.

De VDS organiseert 2 studiedagen, in Mechelen en Gent, met telkens 2 praktische sessies: 

 

JE EIGEN SPEELPLEINPRIORITEITEN BEPALEN

06/02/2018 – Mechelen (9u30 - 12u30)
08/02/2018 – Gent (9u30 - 12u30)

 Nog geen prioriteiten bepaald? We helpen je graag op weg. Je kan kiezen uit twee opties. We voorzien tools om jouw speelpleinwerking te analyseren en zetten ideeën om in acties. Ofwel bedenken we samen een plan van aanpak om met je stuurgroep aan de slag te gaan en prioriteiten te bepalen. 

JE PRIORITEITEN COMMUNICEREN

 

06/02/2018 – Mechelen (13u30 - 16u30) 
08/02/2018 – Gent (13u30 - 16u30)  

In deze sessie gaan we aan de slag met de prioriteiten voor jouw speelplein. Over de communicatie met alle politieke partijen voor de verkiezingen, hoe je de nieuw verkozen schepen van jeugd kan overtuigen en hoe je jouw prioriteiten verankerd ziet in het meerjarenplan van de gemeente.

GDPR van kracht in mei 2018


Het duurt nog tot 25 mei 2018 vooraleer de nieuwe Europese privacyregels definitief van toepassing zullen zijn, maar speelpleinwerkingen die persoonsgegevens verwerken bereiden zich best nu al voor.