28 jul 2017

Verslag bustoer inclusie

Dinsdag 25 juli organiseerden we i.s.m. provincie Vlaams-Brabant een inspiratiedag rond inclusieve speelpleinen. Samen met 20 geïnteresseerden gingen we op bustoer langs 4 speelpleinwerkingen. Deze vier werkingen zetten elk op hun manier actief de deuren open voor kinderen met een beperking.

We polsten bij onze deelnemers (speelpleinverantwoordelijken, hoofdanimatoren en beleidsmakers) wat ze hoopten te zien:

 

  • Diversiteit tussen diverse speelpleinen die werk maken van hetzelfde
  • Snoezelruimte (permanent/heropbouwbaar)
  • Differentiatie in activiteiten
  • Inclusie in een open speelaanbod
  • Organisatorische aanpak: extra ruimtes, extra budget?
  • Kijkje nemen in de realiteit achter de papieren dossiers
  • Nieuwe manieren om kinderen met en zonder beperking samen te laten spelen

er gaat een nieuwe wereld voor mij open. Ik ben aangenaam verrast door de inzet die al deze animatoren tonen. Inspirerend voor ons #jeugdwerkwerkt verhaal.
Don, jeugdbeleidswerker superdiversiteit bij de Ambrassade

Eerste stop: Vilvoorde

De eerste stop bracht ons bij speelplein Drie Fonteinen in Vilvoorde. Ze werken al jaren inclusief, maar zijn afgelopen jaar gestart met een procesbegeleiding om hun inclusieve werking te versterken.  Hun focus ligt op het motiveren van animatoren. Hoofdanimator Alaa gaf ons enthousiast een rondleiding. Bij het inrichten van hun lokalen houden ze rekening met de noden van de kinderen met een beperking. Zo was er voorheen een rustige ruimte in de keuken, maar werd die nu als speelplek gebruikt omdat er geen nood meer was aan die rustige ruimte. Kinderen krijgen individuele begeleiding indien nodig. We zagen zelfs een jongen met 2 begeleidende animatoren. Het team is ruim genoeg om dit op te kunnen nemen.


Tweede stop: Grimbergen

Grimbergen maakt al sinds 2001 actief werk van inclusie op het speelplein en dat is er aan te merken. Els, al 23 jaar speelpleinverantwoordelijke, legt ons uit hoe ze het praktisch aanpakken.

Alles begint met een goeie communicatie. Het speelplein maakt hun inclusieve aanbod breed bekend. Ze gaan op huisbezoek bij nieuwe inschrijvingen. Elk kind die individueel begeleid wordt, krijgt een specifieke animator toegewezen.

Mathias, trekker van de werkgroep inclusie van het speelplein en vandaag ook deelnemer op de bustoer, vertelt wat de werkgroep het afgelopen jaar heeft aangepakt. Zo is de infofiche die door ouders moet worden ingevuld uitgebreid. Ze kochten ook nieuw materiaal aan voor de snoezelruimte. En ze ondernamen actie om de gedragenheid in de volledige animatorenploeg groter te maken.

Meer lezen, zien en horen

Check al onze informatie over inclusie op het speelplein op www.speelplein.net/inclusie


Feest bij de Piereman

Speelplein De Piereman uit Grimbergen vierde vorig jaar 15 jaar inclusie op het speelplein. Ze nodigden hierbij alle kinderen met een beperking en oud-animatoren uit voor taart. Radio 2 kwam langs voor een verslag: deel 1 en deel 2.


Biedt iemand ons een beter alternatief?

Discussie onderweg

Ondertussen ontspinde zich een discussie onder onze deelnemers over terminologie. Op verschillende werkingen die we bezocht hebben, werden kinderen met extra zorgnood benoemd als inclusiekinderen. Op zich een foute term. De kinderen zijn niet inclusief, het speelplein wel. Net door ze zo apart te categoriseren gaat een deel van de inclusiegedachte verloren. Anderzijds hebben animatoren nood aan een hanteerbaar begrippenkader. Als je over iets wil babbelen en communiceren, heb je er woorden voor nodig. 'Kinderen met extra zorgnood' bekt niet zo vlot. 'Zorgkinderen' klinkt dan weer zo negatief. Biedt iemand ons een beter alternatief?


FILM WARD

Met dit filmpje voegen we een vijfde, virtuele, bezoek aan onze toer. 

Ward is 9 jaar oud en heeft het syndroom van Down. Van zijn ouders krijgt hij een volledig inclusieve opvoeding. Hij gaat naar een gewone school en ook op het speelplein speelt hij gewoon tussen de andere kinderen. Die kinderen vinden dat heel gewoon. Nochtans is inclusie niet overal even vanzelfsprekend. 


Derde stop: Overijse

Eens we binnen raakten bij Kamp Kwadraat in Overijse, waren we net op tijd voor de middaganimatie. Iets met astronauten, een hond die niet kon huilen, een slapende beer en een koning met een piepstem.

Hierna kregen we te horen hoe inclusie hier echt onderdeel geworden is van hun werking. De hoofdleidsters lichtten onder andere toe hoe ze omgaan met de intakes van kinderen met een beperking en hoe de inclusieanimatoren hun beste beentje voor zetten om iedereen thuis te doen voelen. Ze toonden trots hun caravan die voorbehouden was voor kinderen die soms nood hebben aan extra rust.

We kregen ook een materiaaltip mee: de Thea Swing. Het is een doek die vlot kan gemonteerd worden op elke bestaande schommel. Hiermee kan je kinderen met een beperkte mobiliteit ook laten genieten van het schommelen. Weetje: de Thea Swing werd bedacht door Manu, een ex-vrijwilliger van de VDS.   

Het speelplein zet ook sterk in op visualisatie. Enerzijds voor het hele speelplein met bijvoorbeeld de dagstructuur. Anderzijds ook meer persoonlijk voor kinderen die daar nood aan hebben.


Inspirerend om verschillende manieren van aanpak te zien
Jo , schepen in Beersel

Laatste stop: Huldenberg

Op speelplein 't Gansspel in Huldenberg mochten we geen foto's nemen. Dus ik omschrijf graag even de setting toen we arriveerden:

Groep van 15 kinderen, de jongste schat ik 5, de oudste 14. Een blinde jongen krijgt begeleiding van een animator. Een meisje in een rolstoel wordt geduwd (en getrokken) door een andere animator. Iedereen zit onder de verf. ‘Action painting’ op het speelplein. De meisjes hebben duidelijk hun best gedaan om hun haar als canvas te gebruiken. Het verfgedeelte zit er eventjes op, want ze spelen met een bal. Die gaat de lucht in, een naam wordt geroepen, iedereen loopt weg, behalve het meisje in de rolstoel. Zij gaat de bal vangen. ‘Zij mag zich drie wielrotaties verplaatsen ipv 3 stappen!’ zegt de begeleidende animator aan de groep. Aha, het spelletje is snel duidelijk. Terwijl we dit aanschouwen, passeert nog een scanderende groep kinderen (“Stem Barak, amai mijne frak!”) en krijg ik een verdacht drankje aangeboden door een groepje plaaggeesten. Speelplezier alom.

't Gansspel vindt plaats op het domein van centrum Ganspoel, een voorziening voor kinderen, jongeren en volwassenen met een visuele of visueel-meervoudige beperking. Zij ontvangen dagelijks 100 kinderen, waarvan 30 met een beperking. Ze komen tot deze vaste verhouding door met verschillende inschrijfrondes te werken:

  • eerst voor kinderen van de instelling, kinderen van personeel, broers en zussen
  • daarna voor kinderen met een beperking van buiten de instelling
  • tot slot voor andere kinderen

Naast de uitgebreide infrastructuur (met professionele snoezelruimte, springkasteel, turnzaal...) kan het speelplein ook gebruik maken van de medische dienst van het centrum. Hier staat steeds een dokter en verpleegkundige klaar als er medische hulp nodig is. Dit is een grote geruststelling voor het animatorenteam.

Dagelijks staat een team van 30 animatoren in voor de groep van 100 kinderen. Nieuwe animatoren (die voornamelijk worden geworven door mond-aan-mondreclame) krijgen een specifiek opleidingstraject. Zij worden sterk begeleid door ervaren animatoren.


Ik ben wel jaloers op de infrastructuur van ’t Gansspel. Misschien kunnen we met de nodige creativiteit een alternatief vinden op ons speelplein
Mathias, animator speelplein De Piereman

Wel Mathias, misschien kan dit filmpje inspiratie brengen om een eigen waterbed te maken:

Thea Swing

De Thea Swing in actie 


Op de radio

Kaat en Amber van speelplein Kamp Kwadraat (Overijse) mochten op de radio uitleg geven over hun inclusieve werking! 

Herbeluister | 05/07/2017


#KOMENSPELEN

Ga aan de slag met deze 20 tips om drempels voor alle kinderen te verlagen.


Nog vragen?

Vragen over inclusie of op zoek naar ondersteuning?
Neem contact op met onze coördinator inclusie, Pieter.

pieter@speelplein.net
0486 94 09 70