29 jun 2017

Jeugdwerksector vraagt 7 miljoen euro extra middelen

De Vlaamse Jeugdwerksector dreigt de ambities voor de komende jaren niet te kunnen waar maken. De Vlaamse Jeugdraad trekt aan de alarmbel en vraagt 7 miljoen euro extra middelen aan de Vlaamse Regering voor jeugdwerkorganisaties. Niet om beter knutselmateriaal mee te kopen, wel om kinderen en jongeren blijvend te versterken. Om als sector onze ambities – neergeschreven in onze beleidsnota’s – waar te kunnen maken. Vandaag om 15u wordt minister Sven Gatz hierover in het parlement aan de tand gevoeld.

Onze plannen voor de toekomst

116 organisaties, waaronder de VDS, dienden eind 2016 een beleidsnota 2018-2021 in. Daarin geven ze hun werking weer, spreken ze ambities uit en formuleren ze strategieën om sterk jeugdwerk waar te maken voor kinderen en jongeren. Een beleidsnota is naast een plan waar een organisatie gedurende 4 jaar intensief aan werkt ook een aanvraag voor middelen om dat plan te realiseren.

Analyse pre-adviezen jeugdorganisaties

Afgelopen weken kregen organisaties een eerste advies op dit inhoudelijk uitgeschreven toekomstverhaal. De Ambrassade & de Vlaamse Jeugdraad bestudeerde 75 van deze pre-adviezen. We komen tot enkele opmerkelijke conclusies en willen daarom een concreet appel doen op onze minister van Jeugd Sven Gatz en de Vlaamse Regering. We stellen namelijk vast dat:  

  • Organisaties krijgen gemiddeld 20% minder middelen toegewezen dan gevraagd in de beleidsnota’s.
  • Gezien de budgettair nijpende tijden werden er door de jeugdwerksector realistische beleidsnota’s en bijhorende begrotingen ingediend
  • Zowel de afdeling als de adviescommissies beoordelen de inhouden van de beleidsnota overwegend positief

En toch wordt dat niet uitgedrukt in de nodige financiële middelen...

Financiële status quo = stevig verlies in 2021 voor jeugdwerk

Het merendeel van de organisaties blijft in hun pre-advies steken op een status quo. Dat is niets om blij over te zijn. Want sinds 2008 werden de middelen voor jeugdwerk niet meer geïndexeerd, werd de kaasschaaf al meerdere keren toegepast en blijft het aantal organisaties in ons decreet sterk groeien. Reken daarbij een stijgende loonkost en inflatie, zonder indexering van de subsidies, en een status quo is per definitie een stevig verlies in 2021.

Oproep aan Vlaamse Regering

Daarom doen we een concreet appel op onze minister en vragen we 7 miljoen euro extra middelen voor jeugdwerkorganisaties. 7 miljoen euro extra voor de organisaties, dat is amper 0.02% van de totale Vlaamse begroting en slechts een verhoging van het budget naar 0.1%. Dan kunnen we blijven doen wat we vandaag al doen, kunnen we inspelen op de maatschappelijke uitdagingen en actuele noden van kinderen en jongeren en vooral ambitieus zijn en vooruit kijken.

Pamflet Jeugdwerk werkt


In voorjaar riep het verzamelde jeugdwerk met een pamflet nog op voor een duurzaam perspectief. Vandaag vragen we heel concreet 7 miljoen euro. Deel onze boodschap met maar 1 doel: het budget voor jeugdwerkondersteuning in begroting 2018 moet omhoog.