15 mei 2017

De Gezinsbond bevraagt ouders over vakantieopvang


43,6% van de ouders gebruikt speelpleinwerk als opvang. 

Dat is één van de cijfers die de studiedienst van de Gezinsbond lanceert (mei 2017) in het dossier 'over vakantieopvang'. Om te weten welke behoeftes aan vakantieopvang gezinnen momenteel hebben en de knelpunten te achterhalen, bevroegen ze eind januari-begin februari 2017 ouders met minstens één kind tussen 2,5 en 14 jaar oud over hoe zij de planning van de vakantieopvang ervaren. De bevraging verliep via de ledenbrief, website en Facebook. 


Grootouders zijn een enorm belangrijke schakel in de opvang tijdens de schoolvakanties. In meer dan vier op de vijf van de gezinnen zorgen zij voor een deel van de vakantieopvang, en daarmee steken ze met kop en schouders uit boven alle ‘aanbieders’ van vakantieopvang uit. Kampen zonder overnachting en speelpleinwerking vervolledigen de top drie.

Meer lezen over speelpleinwerk & opvang

Betaalbare en kwaliteitsvolle vakantieopvang vinden, is geen makkelijke opgave voor gezinnen. Ook de media brengt het probleem ‘vakantieopvang’ steeds vaker in beeld. Kampen of stages die in een mum van tijd vol zitten, opvangdruk op speelpleinwerking... De afgelopen weken was het thema niet weg te denken uit de actualiteit. De VDS bundelde enkele opmerkelijke persartikels, cijfers en standpunten.
Meer lezen...