30 nov 2016

Inspiratiedag - samenwerken als succesfactor voor toegankelijke vrije tijd

Een speelplein is geen eiland. Door samenwerking maak je het spelen op je werking beter en zorg je voor meer speelkansen in de gemeente. Het OCMW, een ander speelplein, de bib, het zwembad, de speel-o-theek, de jeugdraad, het buurthuis, de voorziening voor kinderen met een beperking... De potentiële partners zijn eindeloos. Deze inspiratiedag helpt je bij het opzetten én duurzaam maken van samenwerking. 


Als je wil snel gaan, ga alleen. Als je wil ver gaan, ga dan samen.

Wil je een samenwerking opstarten of zit je al in een samenwerkingsverband? Dan brengt deze inspiratiedag vast en zeker ideeën aan. Ontdek samenwerken als succesfactor en breng de bal aan het rollen!

Praktisch

  • Tijd: vrijdag 27 januari 2017.
    We starten om 9u30 en sluiten af met een hapje en drankje om 16u15.
    Over de middag is een broodjesmaaltijd voorzien.
  • Plaats: Provinciaal administratief centrum, Woodrow Wilsonplein ('Zuid') in Gent
  • Prijs: Gratis
  • Inschrijven is verplicht en kan tot 23 januari.

Voormiddag

In de voormiddag heb je keuze uit 5 verdiepende sessies, bij je inschrijving zal je één van de sessies moeten opgeven die je graag wil volgen.

1. Dans der partners (samenlevingsopbouw)

Organisaties kiezen voor samenwerking als dit leidt tot betere resultaten. Volgens de samenwerkingsvorm verschillen engagement, inzet, taakverdeling en besluitvorming. Leer hoe je een samenwerkingsverband opstart en goed laat verlopen met aandacht voor de doelstelling, de relaties tussen de partners, de profilering en het contact met je eigen organisatie. 

Deze sessie wordt gegeven door Lies  Beunens van samenlevingsopbouw

2. Een lokaal netwerk uitbouwen (Demos)

Aan de hand van een reeks goede praktijkvoorbeelden kom je te weten hoe je aan de uitbouw van een netwerk begint. Waar de zoektoch naar partners kan starten. En op welke manier je hen warm maakt om zich te engageren. 

Deze sessie wordt door Demos gegeven.

3. Succesvol samenwerken tussen organisaties: hoe doe ik dat? (Arteveldehogeschool)

Netwerksamenwerking is niet meer weg te denken. Het is echter een complex verhaal met vele ingrediënten. Vanuit PRONET werden rollen en competenties ontwikkeld om je hierbij te ondersteunen. Je gaat er mee aan de slag tijdens deze sessie. 

Deze sessie wordt gegeven door Veerle Opstaele van PRONET (Arteveldehogeschool)

4. Netwerkvorming een krachtig instrument voor lokale besturen (Universiteit Gent)

Bij netwerkvorming moet er voldoende aandacht gaan naar het perspectief van de hulpvrager zelf en de kwaliteit en toegankelijkheid van wat je realiseert via dat netwerk. Naast de meerwaarde en succesfactoren van netwerkvorming schuiven we een aantal obstakels naar voor.

Deze sessie wordt gegeven door Joris de Corte van de vakgroep sociaal werk en sociale pedagogiek van de Universiteit Gent

5. Enthousiast blijven samenwerken (Kwadraet)

Hoe kan je partners blijven motiveren voor samenwerking? Hoe zorg je ervoor dat ze niet allen meedenken, maar ook meedoen? Hoe houd je hen betrokken? We presenteren tools om jouw samenwerkingen te versterken. Zorg dat het vuur niet uitdooft, maar een bron wordt van energie.

Deze sessie zal Adinda Taelman geven van Kwadraet.


namiddag

In de namiddag is er een inspiratiemarkt waarbij je 4 good practices uitkiest die je het meest inspireren. In 5 minuten kom je het opzet van de samenwerking te weten. Tijdens de resterende 25 minuten kan je in een kleine groep met de spreker in dialoog gaan. Daarna kies je een nieuwe tafel.

Schrijf je in!

Inschrijven doe je hier.


Over JWVA

Jeugdwerk voor Allen is een netwerkorganisatie met als doel het jeugdwerk toegankelijker te maken voor kinderen en jongeren met een beperking en/of in maatschappelijk kwetsbare situaties. De VDS is trots lid van dit netwerk en werkt actief mee aan deze doelstelling.